Faktisk.

Derfor kan du ikke stole på «Plandemic-videoen»

En video om «den skjulte agendaen bak covid-19» har blitt delt millioner av ganger de siste dagene. Hovedkilden er en diskreditert forsker, og videoen har blitt fjernet både av Youtube og Facebook.

Foto: Skjermbilde fra «Plandemic: The Hidden Agenda Behind COVID-19».

Videoen kalt «Plandemic: The Hidden Agenda Behind COVID-19» fått millioner av delinger på sosiale medier. Videoen er den første teaseren til en fullengde dokumentar, som ifølge filmens hjemmeside skal komme til sommeren.

Budskapet i dokumentaren er en konspirasjonsteori om at det finnes en verdensomspennende elite med en slu plan om å «lage et problem, spre frykt, for så å tilby en allerede planlagt løsning». Den planlagte løsningen er en vaksine, som den angivelige eliten skal tjene penger på.

Videoen fremmer kjente konspirasjonsteorier og kommer med påstander om koronaviruset som enten er uriktige eller udokumenterte.

Videoen deles også i norske Facebook-grupper. Skjermbilde fra Crowdtangle.

Selv om både Youtube og Facebook har slettet den 26 minutter lange originale videoen, deles den fortsatt i mange ulike versjoner. Også i blant nordmenn deles versjoner av videoen hyppig.

Youtube opplyser til nettstedet The Daily Beast at den originale videoen ble slettet fordi den brøt med plattformens regler for covid-19-innhold. Facebook viser til en enkeltpåstand i videoen som årsak til at den ble slettet derfra:

– Å hevde at man kan bli syk av å bruke maske, kan være skadelig, så vi fjernet videoen, sier en talsperson for Facebook til The Daily Beast.

Vi omtaler denne påstanden senere i artikkelen.

Videoen er laget av det amerikanske produksjonsselskapet Elevate, som eies og drives av Mikki Willis. Han har tidligere fremmet konspirasjonsteorier i sine Youtube-videoer, ifølge faktasjekk-nettstedet Politifact.

Diskreditert forsker

I «Plandemic» intervjuer Willis Judy Mikovits, som omtales som «en kjent forsker». Det er riktig at Mikovits har jobbet som forsker, men de siste årene har hun vært mer kjent som vaksinemotstander.

Judy Mikovits mistet jobben som forsker i 2011. Foto: Skjermbilde fra «Plandemic»,

Mikovits hylles blant annet av den profilerte vaksinekritikeren Robert F. Kennedy jr., som vi tidligere har omtalt. Han skriver på nettstedet til antivaksine-organisasjonen Children's Health Defense at «Judy Mikovits er blant sin generasjons mest betydningsfulle forskere».

Mikovits forsket blant annet på AIDS og kronisk utmattelsessyndrom før forskningen hennes ble diskreditert i 2011. Da måtte det velkjente vitenskapelige tidsskriftet Science trekke tilbake en artikkel om sammenhengen mellom XMRV-viruset og kronisk utmattelsessyndrom.

Ingen andre forskere hadde klart å gjenskape resultatene til Mikovits, og hun mistet jobben ved Whittemore Peterson Institute. Nettstedet Retraction Watch har oppsummert hele historien her. Les også gjennomgangen til den norske Vaskinebloggen av det som skjedde.

Jobbet for å få Fauci sparket

I videoen hevder Mikovits at hun ble «fengslet uten grunn». Det er riktig at hun ble fengslet i 2011, men det var ikke helt uten grunn.

Etter at Mikovits fikk sparken, anmeldte hennes tidligere arbeidsgiver henne for tyveri av forskningsdata, notatbøker og annet av instituttets eiendom. Anklagene ble imidlertid frafalt og Mikovits slapp ut fra fengsel etter fem dager.

Judy Mikovits har vært med i en kampanje for å få Trump-administrasjonens fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, sparket. Foto: NIAID.

I videoen påstår hun at notatbøkene ble «plantet» i huset hennes, og at National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) bestakk etterforskere. Dette skal ha skjedd på ordre fra NIAID-direktør Anthony Fauci, som nå er kjent som Trump-administrasjonens fremste smittvernekspert.

Det er ingenting som tyder på at dette stemmer. I en uttalelse til Politifact sier en representant for NIAID at de er travelt opptatt med å få slutt på pandemien og forhindre ytterligere dødsfall.

– Vi engasjerer oss ikke i taktikken til noen som forsøker å avspore vår innsats, sier talspersonen.

Mikovits har også markert seg i en kampanje for å få Fauci sparket og kommet med påstander om at han er korrupt i en nylig utgitt bok.

Laboratorieteorien

I videoen sier Mikovits at viruset har blitt studert og manipulert i et laboratorium. Hun vil imidlertid ikke bruke ordet skapt. Deretter skal det ha spredd seg videre med dyr, enten med vilje eller ved et uhell. Både kinesiske og amerikanske laboratorier skal stå bak. Ingen kan ha blitt smittet direkte av en flaggermus, og markedet i Wuhan er ikke kilden, ifølge Mikovits.

Det er foreløpig ikke avklart hvor viruset stammer fra. Ifølge WHO peker alle data på at viruset stammer fra dyr.

Forskere har sett på genstrukturen til viruset. Undersøkelsene viser at det ikke er sannsynlig at viruset er laget i et laboratorium.

Ifølge Washington Post har amerikanske diplomater tidligere vært bekymret for sikkerheten ved et kinesisk laboratorium i Wuhan, og har fryktet at arbeidet der kunne utgjøre en risiko for en SARS-lignende pandemi.

Ifølge en sak den amerikanske tv-kanalen CNN publiserte 16. april, undersøker de amerikanske etterretningstjenestene nå om viruset stammer fra et kinesisk laboratorium. Forskere ved laboratoriet i Wuhan avviser dette, og har sagt koronavirusets arvemateriale ikke stemmer overens med virusprøvene som ble oppbevart i laboratoriet.

Kineserne har på sin side beskyldt amerikanske soldater for å ha brakt viruset til Kina.

Påstander om koronaviruset har blitt en del av en propagandakrig mellom USA og Kina. Samlet sett er det fremdeles ikke grunnlag for å konkludere med at viruset sannsynligvis stammer fra et laboratorium.

Du kan lese mer i denne artikkelen:

Gir sykehusene mer penger

Flere personer i videoen hevder at antallet koronapasienter overdrives, fordi personer med andre diagnoser blir ført opp som koronasyke.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at amerikanske sykehus overdiagnostiserer pasienter med sykdommen. Ifølge de amerikanske faktasjekkerne i Politifact viser tilgjengelig informasjon det motsatte.

Derimot stemmer det at myndighetene betaler ut mer penger til sykehus som behandler pasienter med covid-19.

Ifølge Politifact får sykehusene 20 prosent ekstra for koronapasienter av den amerikanske offentlige helseforsikringen Medicare. Dette ble vedtatt i en lov 27. mars. Eksperter Politifact har snakket med sier at pengene går til å kompensere sykehusene for inntekter de mister fordi pandemien gjør at de ikke kan utføre rutineoppgaver.

Ikke syk av å bruke munnbind

I videoen hevder Mikovits også at man ikke skal bruke munnbind. Man skal nemlig kunne bli syk av å «aktivere sitt eget virus» ved bruk av munnbind.

Mette Fagernes er seniorrådgiver med PhD, og jobber i Avdeling for resistens og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet (FHI).

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Mette Fagernes. Foto: FHI.

Hun har aldri hørt om at man kan bli syk eller sykere av covid-19 ved å bruke munnbind. Hun er heller ikke kjent med forskning som sier at bruk av munnbind ved luftveisvirus, skal forverre eller gi sykdom hos den som bruker det.

Fagernes sier at det derimot er godt kjent at munnbind er effektivt for å hindre smitte fra deg selv til andre hvis du er syk:

– Det er riktignok noen som har andre sykdommer som ikke har godt av å bruke munnbind, fordi det gjør det tyngre å puste. Det vil også gjelde for dem som har kraftige symptomer fra luftveiene i forbindelse med covid-19.

Dette har imidlertid ikke noe med at mikroorganismene blir «reaktivert», men at munnbindet er et hinder når man har redusert pustekapasitet.

Også en forsker Politifact har snakket med, sier at det er tull at munnbind skal ha noe å si for virusaktiviteten. Munnbind stopper ganske enkelt dråpesmitte, og det er det hele.

Influensavaksine øker ikke risikoen

Mikovits sier i videoen at å ha tatt influensavaksine øker sjansen for å få covid-19 med 36 prosent. Hun viser til en studie fra januar år i tidsskiftet Vaccine. I studien har forskerne undersøkt personell i det amerikanske forsvaret, og funnet ut at de som hadde tatt influensavaksine hadde større sjanse for å få et koronavirus.

Men dette betyr ikke at Mikovits har rett. Studien ble gjort før koronapandemien, og inneholder derfor ikke data for covid-19. Covid-19 er bare én av mange sykdommer som skyldes mange ulike koronavirus. De fleste gir vanlig forkjølelse.

Studien har også fått kritikk fra andre forskere for å ha vært dårlig laget.

Det stemmer heller ikke at studien har anslått en økt sjanse på 36 prosent. Dette stammer ifølge Politifact fra en sak på DisabledVeterans.org som ble publisert 11. mars.

Faktasjekkere i både Health Feedback, Leadstories og Factcheck.org har tidligere sett på denne påstanden, og har funnet ut at den ikke stemmer.

Ikke dokumentert at malariamedisin virker

I videoen hevder Mikovits at medisinen hydroxyklorokin skal virke mot «familien av virus» som koronaviruset tilhører.

Hydroxyklorokin har vært i bruk i flere tiår, og brukes mot malaria og autoimmune sykdommer. Bruken av denne medisinen mot koronaviruset har vært mye diskutert. Noen studier har vist at medikamentet kan minske symptomer på covid-19, mens andre ikke har funnet denne effekten.

Det oppsto forvirring da president Donald Trump på en pressekonferanse i mars sa at hydroxyklorokin kan brukes i behandlingen av koronapasienter. NIAID-direktør Anthony Fauci var nemlig også tilstede, og ville ikke gå god for at middelet kan ha effekt på koronapasienter:

– Opplysningene du viser til er anekdotiske. Dette er ikke gjort i et kontrollert, klinisk forsøk, så du kan ikke egentlig si noe definitivt om det, sa Fauci ifølge NTB.

Han forklarte videre at amerikanske myndigheter så på muligheten for å prøve ut legemiddelet systematisk.

Siden da har både amerikanske og europeiske myndigheter advart mot å bruke hydroxyklorokin mot koronaviruset. Ifølge Det europeiske legemiddelbyrået kan hydroksyklorokin gi hjerteproblemer sammen med andre medisiner.

En WHO-studie hvor medisinen testes ut på blant andre norske pasienter med covid-19 skal likevel fortsette, ifølge Dagens Medisin.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?