Faktisk.

Islam var ikke årsaken til hærverk mot nyplantede trær i Pakistan

En viral video viser en rasende folkemengde som river opp nyplantede trær i Pakistan. Tidligere FN-topp Erik Solheim er en av flere som la skylden på islamske ekstremister, men det meste tyder på at en eiendomstvist med politisk bakteppe lå bak hærverket.

Skjermdump: Twitter

Den tidigere SV-lederen delte videoen på Twitter mandag 10. august, sammen med teksten:

Ekstremister gikk til angrep mot statsministerens gode initiativ fordi de hevder det går imot islam. Galskap! Alle religioner oppfordrer oss til å beskytte moder jord. (Vår oversettelse.)

Videoen viser en gruppe mennesker som river opp flere hundre nyplantede ungtrær i et område rundt byen Bara, nordvest i Pakistan. Hendelsen fant sted 9. august.

Videoen har på få dager fått titusenvis av interaksjoner og delinger på tvers av sosiale medier. Den har blant annet nådd den norske Facebook-gruppa «Vi som støtter Sylvi Listhaug», der påstandene om at planting av trær går imot islam videreformidles.

Lærestykke for Solheim

Skjermdump: Facebook

Ifølge en rekke lokale kilder tyder det meste på at religion og ekstremisme har lite med saken å gjøre.

Trærne var plantet som et ledd i et større initiativ fra den pakistanske regjeringen, kalt «The Billion Tree Tsunami». Dagen i forkant av hendelsen twitret statsminister Imran Khan en oppfordring om å plante opp mot 3,5 millioner trær.

– Statsminister Khans engasjement fortjener all mulig støtte. Jeg fikk denne videoen fra folk jeg stoler på, som sa at det var ekstreme islamske partier som motsatte seg Khan som sto bak. Det kom senere frem at det var den lokale befolkningen som sto bak, og jeg rettet det så fort jeg fikk beskjed, sier Erik Solheim til Faktisk.no.

Han har i kommentarfeltet under innlegget beklaget teksten han delte videoen med, og sier han er blitt feilinformert.

– Grunnen til at dette blir gjengitt av så mange er at denne saken går rett inn i motsetningen mellom India og Pakistan, og skaper engasjement, sier han.

– Har du vurdert å slette delingen?

– Jeg har ikke slettet den, for det vil være å fjerne dokumentasjon. Men jeg har korrigert, etter å ha fått korrekt informasjon fra miljøvernministeren i Pakistan.

Han legger til:

– Det får stå som et lærestykke i at ting ikke alltid er slik det virker som, sier han.

Religiøse motiver avvist

I en faktasjekk gjort av nettavisen India Today avviser universitetslektor Abdus Samad ved fakultetet for islam-studier ved Osmania-universitetet i India at planting av trær går imot islam som religion.

Også faktasjekken til indiske ALT News avviser denne påstanden som feilaktig.

Det er heller ingenting som tyder på at hærverket skal være utført av religiøse ekstremister.

Pakistans største engelskspråklige avis, The News International har intervjuet en av mennene som var med på å rive opp de nyplantede trærne.

Mannen, som ikke er navngitt i artikkelen, sier hendelsen var en protestaksjon mot lokale myndigheter, som hadde plantet trær på privateide landområder uten å innhente samtykke fra grunneierne.

Politisk protestaksjon bekreftet av myndighetene

Overfor The News International bekrefter de lokale myndighetene at plantingen av trærne i Bara-området hadde skjedd uten de private grunneiernes samtykke.

– Den urettmessige treplantingen gjorde lokalbefolkningen sinte, og vi prøver nå å forhandle med dem, sier Mohammed Iqbal Khan Afridi i regjeringspartiet PTI til avisen (vår oversettelse).

Ifølge samme artikkel, samt avisene The Indian Express og Pakistan Today, skal det være konflikt om eierskapet til landområdet mellom to grupperinger.

Regjeringen hevder i artikkelen til The News International at den ene av disse to gruppene hadde gitt tillatelse til plantingen, og at det var den andre som rev opp trærne.

Ny video viser motaksjon

Videoen fant veien til Erik Solheims profil gjennom den pakistanske politikeren Khurram Nawaz Gandapur, som er generalsekretær i sentrumspartiet Pakistan Awami Tehreek (PAT). Videoen er spredd av en rekke profilerte politikere i Pakistan.

Det var imidlertid Twitter-brukeren Riaz Ghafur som først publiserte videoen. Han har i etterkant publisert en ny video, som skal vise at flere av personene som var med på å rive opp ungtrærne nå hjelper til med å plante de i jorda igjen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?