Ikke lag din egen Antibac av eteriske oljer
Foto: NTB Scanpix
Denne artikkelen er 10 dager gammel og kan inneholde utdaterte opplysninger eller råd om koronaviruset.

Flere butikker og alternativbehandlere sprer påstander om at man kan lage desinfeksjonsmidler av eteriske oljer for å beskytte seg mot koronaviruset. Det er ikke en god idé.

Det skorter ikke på påståtte remedier mot koronaviruset. Nylige anbefalte Durek Verrett eteriske oljer som en «åndelig og naturlig» måte å beskytte seg mot koronaviruset på.

I USA har Food and Drug Administration (FDA) utstedt advarsler til firmaer som forsøker å selge oljer som hevdes å ha beskyttende eller legende egenskaper som gjør dem effektive mot koronaviruset.

De siste ukene har norske helsekostbutikker og alternativbehandlere hevdet at man kan lage sin egen Antibac av eteriske oljer, og at disse oljene har antivirale og antiseptiske egenskaper.

Eteriske oljer er stort sett ikke godkjent for desinfeksjon i Norge. Ifølge Alexander Harald Sandtorv ved Institutt for organisk kjemi ved Universitet i Oslo (UiO), er oljene heller ikke egnet til å lage Antibac.

Påstår at du kan lage egen Antibac

Det er flere eksempler på nettbutikker som markedsfører diverse oljer ved å hevde at de kan ta knekken på virus og bakterier.

En helsekostbutikk på Vestlandet skriver på sine Facebook-sider at man kan lage sin egen Antibac av oljer fra salvie, eukalyptus og kryddernellik.

På Facebook-siden til en person som selger eteriske oljer, hevdes det at oljene er antiseptiske, og at de kan «drepe sykdomsfremkallende mikroorganismer». Ifølge personen som har skrevet innlegget er dette «noe som kan være smart i disse dager...», noe som fremstår som en henvisning til koronaviruspandemien.

På Facebook-siden til en annen oljeselger står det at man kan lage en «håndrensende gel» av olje fra trollhassel og aloe vera. I dette innlegget står det at en «håndrensende spray» basert på eteriske oljer «kan være grei å lage i disse virus tider».

«Antiseptiske og antivirale»

Også nettbutikken Altshop.no selger eteriske oljer som angivelig skal være i stand til å drepe mikroorganismer. I et innlegg på Facebook som nettbutikken har delt med sine over 6000 følgere, står det at slike oljer er «antiseptiske og antivirale».

I markedsføringsartikkelen (arkivert side) Facebook-innlegget lenker til, skriver Altshop.no videre:

Visste du at eteriske oljer er antiseptiske?
Det betyr de er i stand til å drepe sykdomsfremkallende mikroorganismer. Noe som kan være smart disse dager...

Det etterlatte inntrykket av annonseteksten er at oljene kan brukes til å desinfisere hender og overflater, slik at man blir beskyttet mot koronavirus.

Anders Dreyer, som er grunnlegger av Altshop.no, skriver i en e-post til Faktisk.no at butikken ikke har hevdet at eteriske oljer kan drepe koronaviruset.

– Det er for tidlig å si. Videre forskning vil vise om det er tilfellet. For nå kan vi kun lene oss på generelle studer.

Dreyer legger også ved lenker til flere studier som tyder på at eteriske oljer har antiseptiske og antivirale egenskaper. Han skriver videre at kampanjen er fjernet for «unngå misforståelser».

– Ikke anbefalt

At eteriske oljer kan ha antiseptiske og antivirale virkninger, betyr ikke at de bør brukes til desinfisering eller som Antibac.

Alexander Harald Sandtorv, som er førsteamanuensis i organisk kjemi ved Universitetet i Oslo (UiO), avviser at det er en god idé å lage sin egen Antibac av eteriske oljer.

I en e-post til Faktisk.no forklarer Sandtorv at Antibac, og andre desinfiserende midler, må kunne drepe så mange bakterier og virus som mulig på kort tid:

– Et produkt som skal desinfisere må fungere bredt og raskt, og med å bruke relativt små mengder av produktet. Tenk bare hvor upraktisk Antibac hadde vært hvis du måtte vaske hendene i det i to minutter for at det skulle fungert.

Han fortsetter:

– Det er ikke anbefalt å bruke ulike eteriske oljer som Antibac, og det finnes ingen overbevisende litteratur på at slike oljer skal kunne drepe mange mikroorganismer, skriver han i en e-post til Faktisk.no.

Kan hemme midlertidig

Ifølge Sandtorv kan eteriske oljer inneholde forbindelser som midlertidig hemmer veksten av noen få bakterier eller virus. Dette betyr ikke at de kan brukes som Antibac:

– På generelt grunnlag vil en oljeblanding i absolutt beste tilfelle kanskje hindre at noen få av de titusenvis av mikroorganismene på hendene dine vokser like raskt. De vil fortsatt være der, sammen med alle de andre mikroorganismene som ikke ble drept.

Sandtorv konkluderer:

– Eteriske oljer kan derfor ikke brukes som Antibac, og oppskrifter som hevder at slike oljeblandinger har denne effekten, er ikke basert i evidensbasert forskning.

Omfattende godkjenningsprosess

I Norge er desinfeksjonsmidler regulert av Biocidforskriften. Denne forvaltes av Miljødirektoratet.

Et biocid er et stoff som har til hensikt å bekjempe uønskede organismer, for eksempel bakterier og virus. Også midler som brukes til å desinfisere hender og overflater, er biocider.

I utgangspunktet skal alle biocidprodukter og virkestoffene som brukes i dem være godkjent før de kan omsettes, opplyser Trine Torgersen, seksjonssjef for biocider og kjemikaliedeklarering i Miljødirektoratet, til Faktisk.no:

– Årsaken er at kjemiske stoffer som har en (ønsket) effekt på en levende organisme, vil kunne ha en (uønsket) effekt på andre organismer, skriver Torgersen i en e-post.

Ifølge Torgersen må nye biocider gjennom en omfattende godkjenningsprosess som krever mye vitenskapelig dokumentasjon. Først må virkestoffene godkjennes i EU og EØS. Deretter må produkter som inneholder disse virkestoffene godkjennes nasjonalt.

Prosessen innebærer omfattende vurderinger av hva slags helse- og miljørisiko som er forbundet med produktene, i tillegg til vurderinger av hvor effektive de er mot organismene de er ment å bekjempe.

Ikke godkjent

På spørsmål om eteriske oljer kan brukes som biocider i Norge, opplyser Torgersen at Vedlegg 1 («Annex I») til EUs biocidforskrift inneholder en oversikt over lavrisikostoffer som kan godkjennes for salg ved en forenklet prosedyre. Visse eteriske oljer, noen tilsetningsstoffer i mat og andre naturlige forekommende stoffer, er nevnt her.

En av oppskriftene på «Antibac» som har blitt spredd i Norge, består av eteriske oljer av salvie, eukalyptus og kryddernellik. Når vi spør om disse er godkjent som desinfeksjonsmiddel, svarer Torgersen følgende:

– De stoffene du spesifikt nevner står ikke i dette vedlegget eller på EUs generelle liste over aktive stoffer. Det er derfor ikke tillatt å selge eller markedsføre slike produkter med påstand om at de er desinfiserende (antibakterielle, antiseptiske eller antivirale).

Hun utdyper:

– Hvis butikker eller nettbutikker kommer med en påstand om antiviral og antiseptisk effekt av eteriske oljer, eller blandinger av eteriske oljer, som ikke er oppført på EUs lister over biocidaktive stoffer, så er dette ikke tillatt etter biocidregelverket.

Butikker får altså ikke hevde at eteriske oljer kan drepe virus, med mindre oljene er oppført på EUs liste. Dette gjelder også hvis butikken sier at oljene kan ha en slik effekt hvis de blir blandet sammen på en bestemt måte.

Altshop.no: – Vi har fått beskjeden

Anders Dreyer i Altshop.no har følgende kommentar til Miljødirektoratets opplysning om at det ikke er tillatt å påstå at eteriske oljer er antiseptiske eller antivirale, med mindre de er oppført på EUs lister over biocidaktive stoffer:

– Dette er første gang jeg får med meg denne paragrafen hos Miljødirektoratet. Men da har vi fått beskjeden og sørger for at ingen flere slike kampanjer går ut fra oss.

– Vi takker for at dere gir beskjed og følger opp på en viktig sak. Vi ønsker å gjøre vårt beste med å bistå til bedre helse innenfor lovens rammer.

Embed
Hjelp oss å spre fakta. Del denne artikkelen.