Faktisk.

Krigens første halvår

Seks måneder har gått siden Russland invaderte Ukraina. Gjennom sosiale medier har verden kunnet følge krigens brutaliteter. Men ser vi sannheten?


Onsdag 24. februar er det seks måneder siden krigen i Ukraina startet. Aldri har en krig hatt flere øyenvitner. Denne videoen består av elleve klipp fra krigen, som er verifisert av Faktisk Verifiserbar. Klippene er hentet fra sosiale medier.

Aldri har en krig hatt flere øyenvitner. Gjennom små mobilskjermer har verden kunnet se uredigerte bilder og videoer postet i sosiale medier sekunder etter at skoler, sykehus og boligblokker har blitt bombet i stykker.

Sivile, soldater og myndighetspersoner har latt oss følge krigen tett, men er det vi ser sant?

Den 24. februar rullet russiske stridsvogner inn i Ukraina. Siden har Faktisk Verifiserbar analysert flere hundre bilder og videoer. Faktisk Verifiserbar er et samarbeid mellom ulike medier fra hele Norge, som jobber sammen for å verifisere visuelt innhold og historier fra den pågående krigen.

Bildene og videoene viser krigens brutalitet, men også kampen om sannheten i sosiale medier.

Dette er blant hendelsene som har utspilt seg i Ukraina det siste halvåret:

Februar

Russland tok tidlig kontroll over Kherson og forsøkte også å ta over hovedstaden. Bilder i sosiale medier viste hvordan russiske soldater inntok gatene og angrep sivile mål, som denne boligblokken i Kyiv.

Den tredje boligblokken fra høyre ble angrepet av russerne helt i starten av krigen.

Den 64 kilometer lange russiske militærkolonnen på vei mot hovedstaden kom imidlertid aldri frem.

Mars

Tidlig i mars kom de første bildene av massegraver. I byen Tsjernihiv ble rekker av provisoriske trekister lagt ned i jorden.

De første bildene av massegraver kom i mars. Her blir provisoriske trekister begravet i Tsjernihiv.

Den 9. mars gikk bildene av angrepet mot et barnesykehus i Mariupol verden rundt og noen dager senere ble teateret i byen bombet. Teateret hadde huset flere hundre mennesker, som hadde søkt tilflukt der da russiske soldater inntok byen.

Det er fortsatt uklart hvor mange som omkom i angrepet.

April

I begynnelsen av april kom de første bildene fra byen Butsja, og verden fikk se de rystende bildene av massegraver og døde mennesker i gater.

Senere kom det også lignende scener fra andre steder i Ukraina, som denne videoen fra Boika avenue i Mariupol.

I april kom flere bilder fra andre massegraver i Ukraina, her fra Mariupol.

Mai

17. mai ble en dronevideo delt av en ukrainsk myndighetsperson på Telegram. Videoen viser soldater gående ut fra stålverket i Mariupol. Faktisk Verifiserbar geolokaliserte videoen til området nord-øst for Azovstal.

Soldatene, som hadde forskanset seg inne i stålverket i to måneder, er her på vei ut.

Hva som skjedde med soldatene etter dette er uklart. Svært mange av dem er fortsatt savnet.

Juni

Gjennom krigens første halvår har også bilder og videoer delt i sosiale medier blitt avslørt som falske.

Blant annet sirkulerte en video som skulle vise en eksplosjon ved en kjemikaliefabrikk utenfor byen Sievjerodonetsk. Faktisk Verifiserbar kunne avsløre at det ikke stemte, og at videoen faktisk var flere år gammel.

Faktisk Verifiserbar har også dokumentert bruk av norske våpen på bakken i krigssonen i Ukraina.

En ukrainsk soldat la rundt 1. juni ut en selfie der han poserer med en M109 artillerivogn, som det norske forsvaret hadde gitt i gave til Ukraina.

Juli

Den 29. juli delte militæret i Ukraina en video som viste MLRS-våpen i bruk. Våpenet er et langdistansevåpen, som blant andre Norge hadde donert.

Videoen skulle vise ukrainske soldater som brukte våpenet, men det var ikke mulig å verifisere hvor videoen var filmet.

August

Seks måneder etter at Russland invaderte Ukraina, er verdens øyne rettet mot kjernekraftverket i Zaporizjzja. Et angrep her kan resultere i et stort radioaktivt utslipp.

En video av russiske stridsvogner som kjører inn på atomkraftverket, er en av svært få videoer herfra som er blitt delt i sosiale medier. Den dokumenterer at Russland driver militæraktivitet inne på kraftverket.

En video av russiske stridsvogner som kjører inn på atomkraftverket, dokumenterer at Russland driver militæraktivitet inne på kraftverket.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?