Video: Slik ser koronaviruset egentlig ut
FOTO: NIAID-RML
Denne artikkelen er 6 dager gammel og kan inneholde utdaterte opplysninger eller råd om koronaviruset.

Koronaviruset er til nå oftest blitt vist gjennom illustrasjoner. Mikroskopbilder viser hvordan viruset egentlig ser ut.

De siste par månedene har de fleste blitt kjent med dette bildet:

Denne modellen er raskt blitt den mest populære fremstillingen av koronaviruset. Men den er ikke helt korrekt.

Et omvendt bildesøk viser at bildet over er en illustrasjon laget av amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Det vil si at det ikke er et bilde av hvordan viruset fremstår gjennom et mikroskop. Spørsmålet blir derfor: Hvordan ser viruset egentlig ut?

Vist gjennom supermikroskop

Svaret finner vi hos det amerikanske smittevernsinstituttet, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

NIAID har lagt ut en rekke bilder av SARS-CoV-2-viruset på sin åpne Flickr-konto. Bildene er tatt av et virus isolert fra pasienter ved hjelp av et transmisjonselektronmikroskop, også forkortet til det litt mer håndterlige TEM.

Et TEM er en form for elektronmikroskop, der objektet som studeres belyses med elektroner i stedet for vanlig lys. Dette kan gi forstørrelser opp mot mange millioner ganger.

Slik ser viruset ut

Under finner du et utvalg bilder NIAID har tatt, med en enkel forklaring til hvert enkelt. NIAID opplyser også at fargene i bildene er forsterket.

Les mer om koronaviruset:

Endringer
mode_edit
26. mars 2020 kl. 15.26

Lagt til setning om at fargene i bildene er forsterket av NIAID.

Embed
Hjelp oss å spre fakta. Del denne artikkelen.