Video: Er ski en norsk oppfinnelse?
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I samarbeid med Kulturhistorisk museum har Faktisk.no sett nærmere på historiske påstander. I første episode av den tredelte videoserien «Faktisk.no sjekker historien», tar vi for oss skiens opprinnelse.

Ingenting er vel så norsk som skigåing, som langrennssport og brukne staver. Nordmenn har gått på ski i uminnelige tider og det finnes en del spor etter dette rundt om i landet.

De eldste bevarte skifragmentene i verden er fra Vis nordøst for Moskva i Russland, og er 8000 år gamle, mens de eldste mulige spor av ski er omdiskuterte hulemalerier i Altayfjellene hvor diskusjonene i dateringene spenner fra 10 000 år og ned til 5000 år siden. Mye tyder på at skiene er utviklet og først ble tatt i bruk i områder øst for dagens Norge, gjennom Fennoskandinavia og enda lenger øst i Russland, endog kanskje i grenseområdene mellom Russland, Kina, Mongolia og Kasakhstan.

De eldste spor etter ski vi har er helleristninger, som den skigående Bølamannen ved Snåsa i Trøndelag og helleristninger ved Valen på Helgeland. Den første kan være så gammel som 6000 år. Den siste, som også er kjent som «skiløperen» var modell for piktogrammene brukt under OL på Lillehammer i 1994, er litt yngre. Det finnes også en del arkeologiske funn av ski og utstyr brukt ved skigåing.

Men er egentlig skiene en norsk oppfinnelse? Og hvorfor tror vi det?

Litteratur

  • John Weinstock 2015. The role of skis and skiing in the settlement of early Scandinavia. The Northern Review 25/26 s, 172-196.
  • Espen Finstad, Julian Martinsen, Runar Hole og Lars Pilø In press. Prehistoric and Medieval Skis from Glaciers and Ice Patches in Norway. Journal of Glacial Archaeology.

«Faktisk.no sjekker historien» er et samarbeid med Kulturhistorisk museum.

Endringer
mode_edit
11. oktober 2018 kl. 07.02

Oppdatert video lagt inn i faktasjekken. I den oppdaterte versjonen har vi rettet fra «de eldste skiene man kjenner til i verden kommer fra grenseområdet mellom Russland og Kina, i Altayfjellene. Der har man bevarte ski som er rundt 8000 år gamle» til «de eldste bevarte skifragmentene i verden er fra Vis i Russland og er 8000 år gamle, mens de eldste mulige spor av ski er omdiskuterte hulemalerier i Altayfjellene. Diskusjonene er om de er 10 000 år gamle, eller bare 5000 år gamle».

mode_edit
9. oktober 2018 kl. 08.03

Retter opp geografisk beskrivelse av «Vis» fra «nordøst i Russland» til «nordøst for Moskva i Russland».

mode_edit
4. oktober 2018 kl. 07.55

Har lagt til dette avsnittet: «De eldste bevarte skifragmentene i verden er fra Vis nordøst i Russland, og er 8000 år gamle, mens de eldste mulige spor av ski er omdiskuterte hulemalerier i Altayfjellene hvor diskusjonene i dateringene spenner fra 10 000 år og ned til 5000 år siden. Mye tyder på at skiene er utviklet og først ble tatt i bruk i områder øst for dagens Norge, gjennom Fennoskandinavia og enda lenger øst i Russland, endog kanskje i grenseområdene mellom Russland, Kina, Mongolia og Kasakhstan.»

Embed
Hjelp oss å spre fakta. Del denne artikkelen.