Faktisk.

Labo­ra­to­rie­forsøk viser ikke at Ibux akselererer korona­vi­ruset

NTB Scanpix

Påstand

Universitetsklinikken i Wien [har gjort forsøk] som viser at Ibux akselererer utviklingen av [korona]viruset

WhatsApp-bruker. WhatsApp, 14.03.2020

Konklusjon

Ifølge en kjedemelding kan bruk av Ibux føre til at koronaviruset utvikler seg raskere. Det medisinske universitetet i Wien, som kjedemeldingen oppgir som kilde til påstanden, kaller det hele for «falske nyheter». Laboratorieforsøket meldingen viser til, har aldri blitt utført. Oppdatering 18/3: Faktisk.no har fått mange spørsmål om hvorvidt det er trygt å ta Ibux etter at denne faktasjekken ble publisert. Statens legemiddelverk og de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har konkludert med at det ikke er dokumentert at ibuprofen, virkestoffet i Ibux, forverrer koronavirussykdommen. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Påstanden er helt feil.

For å få oppdatert og pålitelig informasjon om koronaviruset, kan du besøke fhi.no og helsenorge.no. Sjekk også hjemmesidene til din egen kommune for informasjon om lokale forhold og beredskap

En kjedemelding som blant annet spres på WhatsApp, hevder at det er farlig å ta Ibux dersom man er smittet av koronaviruset. Ifølge kjedemeldingen har de fleste som har havnet på sykehus med covid-19, tatt Ibux hjemme:

Skjermbilde: WhatsApp

I meldingen påstås det også at ibuprofen, som er virkestoffet i Ibux, akselererer utviklingen av viruset, og dermed forsterker sykdommen. Den angivelige kilden til disse opplysningene er en klinikk ved Det medisinske universitetet i Wien (MedUni Wien). Ifølge kjedemeldingen skal det her ha blitt gjennomført et eksperiment med Ibux og koronaviruset.

Ifølge tips Faktisk.no har fått, deles meldingen blant annet i WhatsApp-grupper for småbarnsforeldre.

Innholdet i meldingen er feilaktig. Det er på ingen måte en kjensgjerning at Ibux «akselererer» koronavirusets utvikling.

Kaller det «falske nyheter»

Kjedemeldingen som nå deles i Norge, skal opprinnelig stamme fra Tyskland, der den har blitt spredd i stor stil på WhatsApp, ifølge nettstedet Idowa.de.

Faktisk.no har også undersøkt en påstand om at C-vitamin hjelper mot koronaviruset:

Avisen Die Welt skriver at den opprinnelige, tyske meldingen hevdet at Ibux gjør at viruset formerer seg raskere, og at det var dette MedUni Wien hadde avdekket i sine laboratorier.

Ifølge MedUni Wiens egen Twitter-profil er dette «falske nyheter» som ikke har noe som helst med dem å gjøre:

«Dette er Fake News som ikke har noe med MedUniWien å gjøre», skriver MedUni Wien. Skjermbilde: Twitter

I et intervju med den østerrikske nettutgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Science sier Michael Freissmuth, som er farmakolog og leder for Senter for farmakologi og fysiologi ved MedUni Wien, følgende om å ta Ibux hvis man er blitt syk av koronaviruset:

– Det finnes overhodet ikke vitenskapelig belegg for at det skulle være noe farlig med dette.

Rektor Markus Müller ved det medisinske universitetet i Wien avviser påstanden om at det finnes en årsakssammenheng mellom bruk av Ibux og alvorlig koronavirusinfeksjon:

– Det er klart at mennesker som har hodepine eller influensalignende symptomer, i større grad tyr til hodepinetabletter, sier han.

Han fortsetter:

– Å konstruere en sammenheng med covid-19 ut fra dette, ville være feilaktig.

Det er altså helt feil at MedUni Wien har funnet ut at Ibux akselererer utviklingen av koronaviruset.

Kobling til fransk helseminister

Det er en viss uenighet om hvorvidt det er en god idé å ta Ibux dersom man er smittet av koronaviruset.

14. mars skrev den franske helseministeren Olivier Véran om Ibux i en Twitter-melding. Véran, som er lege og nevrolog, at man burde unngå bruk av legemidler som Ibux dersom man har fått covid-19.

«Å ta antiinflammatoriske legemidler (ibuprofen, kortison...) kan være en faktor som forverrer infeksjonen, Hvis du har feber, ta paracetamol», skriver den franske helseministeren på Twitter. Skjermbilde: Twitter

Ifølge Die Welt var Vérans anbefaling basert på en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet. I artikkelen lanseres det en hypotese om at ibuprofen kan gjøre covid-19 verre, men det trekkes ikke noen konklusjoner.

Til den tyske avisen Die Zeit sier Jonas Schmidt-Chanasit fra Bernhard Nocht-instituttet for tropemedisin at man ikke kjenner til noen sikker sammenheng mellom bruk av bestemte legemidler og forverring av koronavirussykdommen.

– Vi vet lite om patogenesen til viruset Sars-CoV-2. Foreløpig finnes det ikke noen kliniske data, sier Schmidt-Chanasit til avisen.

Påstanden om at Ibux kan forverre covid-19, er altså bare en hypotese.

Skal undersøke hvilke råd som bør gis

I en artikkel på NRK.no som ble publisert etter denne faktasjekken, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, at utspillet fra den franske helseministeren er uheldig.

– Når dette utspillet kommer så blir jo det lagt merke til. Vi synes det er uheldig, og vi vil se nærmere på dette allerede i morgen, sier Madsen.

Han trekker også frem at det finnes litt data som tyder på at noen pasienter med virusinfeksjoner kan få et verre forløp hvis de tar ibuprofen. Dette kan blant annet gjelde vannkopper, noe Faktisk.no har omtalt tidligere.

Madsen sier også at legemiddelverket skal undersøke hva slags råd de skal gi med hensyn til bruk av ibuprofen:

– Hvis man bruker Ibuprofen i dag og ikke har noe problemer med det, så kan du fortsette. Det er viktig at vi ikke skaper unødvendig frykt. Og vi hadde helst sett at dette ble diskutert på et felles europeisk nivå. Vi skal være enige om hvordan vi forholder oss, sier Madsen til NRK.

Paracetamol er førstevalget

Ifølge legemiddelverket er paracetamol, som er virkestoffet i Paracet, førstevalget:

– For det første har paracetamol god virkning, og når det brukes riktig, har det få bivirkninger. Det kan brukes av folk i alle aldre, gravide og går sammen med nesten alle andre legemidler, sier Madsen til NRK.

Faktisk.no har tidligere ettergått korona-rådene i et kjedebrev fra en «italiensk lege»:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?