Faktisk.

Nei, Stephen Hawking lager ikke et nytt revo­lu­sjo­ne­rende program som slår Bitcoin-markedet

Fysiker Stephen Hawking besøkte den svenske kongen på slottet i Stockholm i 2015.
Fysiker Stephen Hawking besøkte den svenske kongen på slottet i Stockholm i 2015. Foto: NTB-Scanpix

Påstand

Stephen Hawking lager nytt revolusjonerende program som banker Bitcoin-markedet.

Hawkcodes.com. Falsk CNN-side, 26.01.2018

Konklusjon

Den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking har ingenting med dette produktet å gjøre. Det bekrefter hans kontaktperson. Både CNN-siden og TED-foredraget det vises til i markedsføringen av Hawkcode, er forfalsket.

Påstanden er helt feil.

Gjennom annonsering på Google-plattformen har norske brukere av en lang rekke nettsider blitt eksponert for en annonse med et bilde av den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking. I annonsen fremstår det som om Hawking snakker direkte til norske nettbrukere. Det står:

Hawking: «They all want my HEAD because I released this. Average Norwegians are quitting their...»

Oversatt til norsk:

Hawking: «Alle ønsker seg mitt hode fordi jeg lanserte dette. Vanlige nordmenn slutter i..»

Annonsen har dukket opp på nettsteder som Minerva, satirenettstedet 5080 og på flere utenlandske nettsteder der norske brukere får reklame som er spesifikt rettet mot det norske markedet. I tillegg til at teksten i reklamen retter seg mot nordmenn ved bruken av «Norwegians are quitting ...», er det limt inn et lite norsk flagg oppe i hjørnet til høyre for Hawking.

Foto: Skjermdump / Minervanett

Trykker man på annonsen, kommer man til en falsk CNN-artikkel. Her hevdes det at Hawking har laget en algoritme til bruk i aksjemarkedet som med 81 prosents sikkerhet vil anslå om en aksje vil stige eller falle.

Artikkelen ligger ikke på en CNN-adresse. URL-en peker derimot til en tjeneste levert av Whois Privacy Corp. Dette er et Bahamas-registrert selskap som bygger en beskyttelsesmur rundt nettsteder, og hindrer offentlig innsyn i hvem som reelt sett administrerer nettstedet.

Uansett hvilken lenke man klikker på når man går inn på den falske CNN-artikkelen, blir man sendt videre til et nettsted som profilerer seg som m-hawkcode.com. Her blir man presentert for en tekst som framstår som en hilsen fra Stephen Hawking.

Den innledes slik:

Hei, mitt navn er Stephen Hawking. Du kjenner meg kanskje som en teoretisk fysiker og verdens smarteste person, men de siste 18 månedene har jeg tatt en pause fra fysikken for å jobbe med noe helt annet....

Over teksten er det plassert en video som utgir for å være fra et TED-foredrag. Der hører man en stemme laget for å etterligne Hawkings velkjente dataassisterte stemme. I videoen sier stemmen det samme som står i teksten på siden.

Videoen er hentet fra et ekte TED-foredrag som Hawking holdt i Monterey, California i februar 2008. I det ekte foredraget snakker han om helt andre ting enn stemmen i videoen på Hawkcode.com. I den ekte versjonen foreleser Hawking om store spørsmål som hvordan universet oppsto, hvordan det ble liv og om vi er alene.

Geni

Det er riktig at mange omtaler Stephen Hawking (76) som verdens smarteste mann. Den verdensberømte briten er teoretisk fysiker, astrofysiker og matematiker. Han har særlig jobbet med gravitasjonskollaps, sorte hull, gravitasjonsteori og kvanteteori. Han har blant annet skrevet bestselgeren «Univers uten grenser». Nå er han professor og forskningsdirektør ved Cambridge University.

Hawking ble diagnostisert med muskelsykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) da han var 21 år gammel. I løpet av årene har han blitt svakere og svakere. Nå sitter han i rullestol og bruker bevegelser med haken til å kommunisere via en datamaskin. Denne maskinen snakker for Hawking med en etter hvert velkjent datagenerert stemme.

Faktisk.no har vært i kontakt med Hawkings talsperson Sarah Collins ved universitetet i Cambridge. På spørsmål om hvordan Hawking ser på markedsføringen av Hawkcode, skriver hun:

Dette produktet har ingen forbindelser til professor Hawking.

Gjemmer seg

Hawkcode-nettstedet er beskyttet av en liknende beskyttelsesmur som den falske CNN-artikkelen. Whoisguard tilbyr beskyttelse av den reelle administratoren bak nettesteder. Deres nettstedet er registrert i Panama, men har oppgitt et peruansk faxnummer. Over 915 000 nettadresser er registrert hos Whoisguard.

Faktisk.no har sendt e-post til kontaktadressene til Hawkcode og den falske CNN-artikkelen. Vi har ikke fått svar, men etter at Faktisk.no påbegynte denne faktasjekken har den falske CNN-artikkelen blitt tatt ned.

Vi i Faktisk.no er ikke de eneste som er kritiske til Hawkcode-nettsiden. Hawkcode blir markedsført med spesialtilpassede annonser i en rekke land, og flere advarer mot svindel. Blant annet: scambroker.com, tradinghorizon.com, Facebook-gruppen Scam-Watch, Prestige binary options og Consept 71.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?