Faktisk.

Nei, du får ikke bot hvis du går med utenlandsk flagg på 17. mai

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Påstand

Går du med utenlandsk flagg på 17. mai i år, får du 4500 kroner i bot.

Dagmagasinet, Viralstarz. Dagmagasinet, 11.05.2018

Konklusjon

Du får ikke 4500 kroner i bot for å gå med utenlandsk flagg på 17. mai. I artikkelen Dagmagasinet og Viralstarz har publisert, vises det til to oppdiktede kilder. Den ene påstås å sitte i en 17. mai-komité, mens den andre påstås å være Frp-politiker. Faktisk.no har vært i kontakt med 17. mai-komiteen i Oslo, som avviser at det finnes et forbud mot å bære utenlandsk flagg i toget. De oppfordrer derimot til bruk av norsk, samisk eller FN-flagg. Oslo Frp sier at et forbud mot utenlandske flagg ikke er en aktuell problemstilling.

Påstanden er helt feil.

Får man virkelig 4500 kroner i bot hvis man går med et annet flagg enn det norske i 17. mai-tog? Det er det mange som lurer på etter å ha lest en artikkel publisert på nettstedet Dagmagasinet. Den samme saken ble publisert en måned tidligere på nettstedet Viralstarz.

Begge nettstedene bruker samme tittel:

Går du med utenlandsk flagg på 17 mai i år får du 4.500 kroner i bot.

Det er denne påstanden vi skal faktasjekke.

Ifølge Facebook-verktøyet graph.facebook.com, har saken fra Viralstarz fått 896 delinger, kommentarer og likerklikk, mens det tilsvarende tallet for saken publisert hos Dagmagasinet er over 18 000.

Selv oppgir Viralstarz at artikkelen deres er delt over 20 000 ganger, mens Dagmagasinet hevder at deres sak er delt over 19 000 ganger.

Ingen av nettstedene har egne Facebook-sider, men Facebook-siden «Kundeservice» har delt begge artiklene. Kundeservice delte også nylig en oppdiktet historie fra nettstedet Norsk Naturinformatikk, som vi faktasjekket til «helt feil».

Ingen kontaktinformasjon

Dagmagasinet oppgir ikke kontaktinformasjon på nettsiden, og det står ikke hvem som har skrevet saken. Faktisk.no har forsøkt å nå Viralstarz via e-postadressen og kontaktskjemaet på nettsiden. Verken den oppgitte e-postadressen eller kontaktskjemaet fungerer.

Faktisk.no har vært i kontakt eieren av Vato Design, selskapet som står oppført som designer både av Dagmagasinet og Viralstarz. Han sier at han ikke har noe med innholdet på sidene å gjøre, og at han har bedt om at Vato Design skal fjernes fra nettsidene.

Domenet Dagmagasinet ble opprettet 17. april 2018, ifølge ICANN WHOIS. Ifølge samme nettsted ble Viralstarz opprettet 20. mars 2018. Dagmagasinets logo og grafiske utforming er til forveksling likt Dagbladets logo og grafiske utforming.

– Enig om det hadde vært seriøst

Faktisk.no har fått mange tips om artikkelen til Dagmagasinet.

Den har blant annet blitt delt i Facebook-gruppene «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister i Norge og «Fedrelandet viktigst». Også i gruppen «Vi som støtter Sylvi Listhaug», har artikkelen fått mange delinger, reaksjoner og kommentarer. Her stilles spørsmålet:

Skattebetalerne som ender opp med regningen? Hva mener dere?

Svarene i kommentarfeltet etterlater ingen tvil om at mange tror at man kan få 4500 kroner i bot for å gå med et annet flagg enn det norske på 17. mai:

Foto: Skjermdump/Facebook.
Nei ikke gi bøter det er det bare oss som må betale. Ta heller å fengsle de og kast de ut. Norges stolthet, norsk symbol og vårt hellige flagg ska ene og alene vises frem på denne dag. 08 mai og 17 mai.

Enkelte oppfordrer til kildekritikk og viser til at Dagmagasinet ikke er en kilde man bør stole på. Andre vet ikke helt hva de skal tro:

Tror dette er en useriøs side, men enig om det hadde vært seriøst.

Innenfor ytringsfriheten

Debatten om flagg i 17. mai-tog dukker med jevne mellomrom opp, og det har tidligere vært uenighet om et forbud mot utenlandske flagg i barnetoget, bryter med ytringsfriheten.

Anine Kierulf er jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun mener bruk av utenlandske flagg faller innenfor ytringsfriheten.

– Alle i Norge har rett til ytringsfrihet. Dette er nedfelt i Grunnloven. Man kan fremme et meningsuttrykk med et flagg, og dette er innenfor norsk lov, også i 17. mai-tog, sier Kierulf.

Hun sier til Faktisk.no at man for å hindre ytringsfriheten på lovlig vis må:

  1. Ha hjemmel i lov.
  2. Hjemmelen må ivareta et legitimt samfunnsbehov.
  3. Inngripenen må være proposjonal – altså forholdsmessig. Man kan ikke gripe mer inn i ytringsfriheten enn nødvendig for å ivareta interessene på den andre siden.
Anine Kierulf, jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

– Vi har altså lover og regler for hva man kan forby. Flagg med hakekors kan forbys fordi det regnes som hatefulle ytringer. Utenlandske flagg faller ikke inn under dette.

Norsk, samisk eller FN-flagg

Sekretær for 17. mai-komiteen i Oslo, Mette Gaarder, er helt klar på at man ikke får bot for å bruke utenlandske flagg i barnetoget:

– Dette er bare tullball! Det er forunderlig hvordan slike ting dukker opp, sier hun til Faktisk.no.

17.mai-komiteen vedtar hvert år retningslinjer for deltakelse i barnetoget i hovedstaden. Ett av de 12 punktene omhandler bruk av flagg:

Elevene oppfordres til å gå med det norske flagget, samiske flagget eller FN-flagget.

Dette er en oppfordring, og ikke et forbud mot andre flagg. Ifølge Gaarder har komiteen kommet med den samme oppfordringen de siste årene. Hun kjenner ikke til forslag om å forby andre flagg enn det norske:

– Komiteen har vært fornøyd med retningslinjene. De gås gjennom hvert år med den nye komiteen. De har ikke vært endret på flere år, sier Gaarder.

Fins ikke i Folkeregisteret

Den første kilden i saken til Dagmagasinet og Viralstarz er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen. Han er sitert på en reell uttalelse han kom med til Aftenposten i 2013.

Deretter brukes «Aina Gerhardsen, Frps femtekandidat til Stortinget» som kilde. Hun skal ha uttalt til Dagsavisen at:

Vi har gjort alt vi kan for å forby dette i mange år, og endelig lykkes.
Bystyrepolitiker i Oslo, Aina Stenersen (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Faktisk.no har ikke fått noen treff på dette sitatet i nyhetsarkivet Retriever. Det er heller ikke registrert noen i Folkeregisteret som heter Aina Gerhardsen.

Oslo Frp har imidlertid en bystyrepolitiker som heter Aina Stenersen. Hun sto på 5. plass på partiets stortingsliste i 2013, og var innstilt på 4. plass i 2017. Men Stenersen trakk seg på nominasjonsmøtet sto ikke på listen til Oslo Frp i hele tatt i 2017.

Ikke intervjuet 1

Faktisk.no har vært i kontakt med Lars Petter Solås, gruppesekretær i Oslo Frps bystyregruppe. Han opplyser at Aina Stenersen ikke har gitt noe intervju i år om bruk av flagg på 17. mai, og at tematikken i artikkelen ikke er en aktuell problemstilling.

I 2013 kom Stenersen imidlertid med følgende uttalelse til Nettavisen:

Vi er imot at dette skal være lov i Oslo, og mener det er helt vanvittig at folk skal gå med andre flagg enn det norske når vi feirer vår nasjonaldag. Vi gjør alt vi kan for å forby dette i Oslo, og er lei oss for at Høyre har en annen tilnærming.

Uttalelsen fikk mye oppmerksomhet tre år senere, i 2016. Da sa Stenersen til Nettavisen at hun fortsatt mener at man bør bruke det norske flagget på 17. mai, men at hun ikke ønsker noe forbud:

Jeg er ferdig med den saken, og ønsker ikke et forbud mot andre flagg på 17. mai. Jeg gleder meg til å feire 17. mai i Oslo.

Ikke intervjuet 2

Videre skriver Dagmagasinet og Viralstarz at SV har stilt seg meget negative til forslaget, og at:

SV-leder i Harstad, Vegar Hoel, mener at fremmede nasjoners flagg bør være en naturlig del av flaggparaden på 17. mai i Norge, og mener Nordmenn må tilpasse seg en ny kulturell identitet.

Vegar Hoel er ikke lenger leder i Harstad SV, og Hoel forteller til Faktisk.no at han ikke har vært i kontakt med noen i forbindelse med en artikkel om bøtelegging av utenlandske flagg i 17. mai-tog.

- Jeg har aldri sagt at jeg mener dette.

I fjor oppfordret Vegar Hoel utlendinger til å stille med flagg fra sine hjemland i 17. mai-toget. Dette utløste ifølge NRK drapstrusler mot Hoel. Truslene ble anmeldt til politiet, men anmeldelsen ble ifølge Hoel senere henlagt.

Sitat fra blogg

Den siste kilden i saken er Lisbeth Bohn, som er titulert som medlem i 17. maikomiteen. Hun er sitert på følgende:

Vi har alle ulike religioner, ulike hudfarger, ulike forutsetninger i forhold til evner, interesser og tradisjoner. Men 17 mai er nasjonaldagen til Norge, da feirer man at Norge har bursdag, da blir det litt feil med en haug med andre flagg på denne dagen, det er ikke andre land som har bursdag.

Det er ikke registrert noen Lisbeth Bohn i Folkeregisteret. Faktisk.no har imidlertid funnet igjen den første setningen i sitatet i et blogginnlegg skrevet av Fredrik Julian Lie-Hagen i 2013. Han var på det tidspunktet utenriksredaktør og hovedskribent hos Rostrum, student ved UiO og satt i Oslo Høyres EU-utvalg. Lie-Haggen har også skrevet for Minerva.

Blogginnlegget sitatet er hentet fra har tittelen «Derfor hilser jeg utenlandske flagg velkommen på 17. mai 2013». Altså det stikk motsatte av budskapet i uttalelsen fra «Lisbeth Bohn». Resten av sitatet har ikke Faktisk.no funnet igjen andre steder.

Rent oppspinn

Det er rent oppspinn at man kan få 4500 kroner i bot for å gå med utenlandsk flagg i 17. mai-toget.

Dagmagasinet og Viralstarz er nettsteder man ikke bør stole på. To av kildene i artikkelen om flaggbot finnes ikke i Folkeregisteret. Frp-politiker Aina Stenersen, som man kan mistenke er inspirasjonen til den oppdiktede kilden Aina Gerhardsen, har ikke blitt intervjuet av Dagsavisen.

En del av sitatet til den andre oppdiktede kilden, Lisbeth Bohn, kommer fra et blogginnlegg som tar til orde for å hilse utenlandske flagg velkommen på 17. mai.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?