8. januar 2020
Nei, brannen på Stavanger lufthavn startet ikke i en elbil
Carina Johansen / NTB Scanpix
Påstand
Brannen på Stavanger lufthavn startet i en elbil.
 @ 
Flere medier og Facebook-innlegg, 7. januar 2020
Konklusjon

I flere nordiske medier og innlegg på Facebook, ble det påstått at storbrannen på Sola lufthavn i Stavanger startet i en elbil. Dette er feil. Brannen startet i en dieselbil.

Den opprinnelige uttalelsen fra politiet var at de hadde fått tips fra en privatperson om at brannen startet i en elbil i parkeringshuset, men at denne meldingen ikke var bekreftet. Dette er ikke det samme som at brannen faktisk startet i en elbil.

Venner lar ikke venner tro på usannheter. Del fakta.
Gjennomgang

Storbrannen som raste i parkeringshuset på Sola lufthavn i Stavanger fra tirsdag ettermiddag til natt til onsdag, førte til at flyplassen måtte stenge. Det blir anslått at mellom 200 og 300 biler ble totalskadd i brannen.

Både på Facebook og i flere nordiske medier ble det tidlig konkludert med at brannen startet i en elbil. Påstanden ble blant annet fremmet av Ulla Kokfelt, som er politiker i det høyreradikale danske partiet Nye Borgerlige, samt i den svenske Facebook-gruppen «Bensinupproret 2.0». Også i flere norske Facebook-grupper ble denne konklusjonen trukket.

I denne faktasjekken skal vi se nærmere på hvordan denne feilaktige konklusjonen ble spredt i Norge, Sverige og Danmark.

Dansk avis: – Startet i elbil

7. januar publiserte den danske avisen BT en artikkel med tittelen «Branden i Stavanger Lufthavn startede i elbil: 'Vi har frygtet det længe'». Her hevder avisen blant annet følgende:

Politiet har nemlig oplyst, at branden er brudt ud i en elbil i parkeringshuset.

BT slår altså fast at brannen startet i en elbil.

Den opprinnelige uttalelsen fra politiet var at de hadde fått melding fra en privatperson om at det brant i en elbil i parkeringshuset. De bekreftet imidlertid ikke at brannen hadde startet i en elbil, slik BT hevdet:

– Det første tipset gikk på at brannen startet i elbil, men dette er ikke bekreftet, sa operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sør-Vest politidistrikt til NRK.

Onsdag 8. januar kunne det norske nyhetsbyrået NTB melde at brannen startet i en gammel dieselbil, og viste til en uttalelse fra Sør-Vest politidistrikt.

Ifølge Stavanger Aftenblad er bilen det dreier seg om en Opel Zafira 2005-modell.

Faktisk.no har torsdag 9. januar fått bekreftet fra Opel at det er snakk om en Opel Zafira 2006-modell, ikke en 2005-modell.

– Da eier skulle starte bilen, kom det først røyk fra motoren, og etter hvert kom det flammer. Så fikk han hjelp av noen i nærheten til å ringe til brannvesenet, sa Elisabeth Vorland, seksjonsleder for etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon, til avisen.

Onsdag rettet BT artikkelen. Tittelen er nå «Nye oplysninger: Dieselbil skyld i storbrand i Stavanger Lufthavn». Innholdet i saken er også oppdatert.

Svensk nettsted endret artikkel

Også det svenske alternative nyhetsnettstedet Nyhetsbyrån.org skrev opprinnelig at brannen startet i en elbil, i en artikkel med tittelen «Jättebranden i Stavanger startade i en elbil». 

Sjefredaktør Christopher Jarnvall for Nyhetsbyrån.se opplyser til Faktisk.no at de hadde sine opplysninger om brannen fra svenske Aftonbladet og nyhetsbyrået TT.

I en TT-artikkel publisert av Aftonbladet står det at «Personen som slog larm berättade att det brann i en elbil». Det vil si at personen som varslet om brannen fortalte at det brant i en elbil. Dette er ikke nødvendigvis det samme som at brannen startet i en elbil, og det slås ikke fast i TT-artikkelen at brannen startet i en elbil.

Nyhetsbyrån rettet opp i artikkelen kort tid etter at Faktisk.no tok kontakt. Tittelen i Nyhetsbyråns sak er nå endret til «Jättebranden i Stavanger startade i äldre bil». I Facebook-innlegget der artikkelen er delt, er tittelen i skrivende stund fremdeles «Jättebranden i Stavanger startade i en elbil».

Spres gjennom flere Facebook-innlegg

Også i Norge var flere raskt ute med å knytte brannen til elbiler i sosiale medier, blant annet i Facebook-gruppene «Vi som er totalt imot MDG» og «Folkeaksjonen for Riksrett».

7. januar publiserte Nettavisen en artikkel som opprinnelig hadde tittelen «Flytrafikken stanses på grunn av kraftig elbil-brann: – Vi har ikke kontroll». Tittelen er nå endret til «Flytrafikken i gang igjen - dieselbil forårsaket brannen».

I kommentarfeltet under Facebook-innlegget der artikkelen ble delt, fikk Nettavisen kritikk for å ha konkludert med at brannen startet i en elbil. Avisen oppdaterte etter hvert saken, og gjorde i kommentarfeltet oppmerksomme på at tittelen var endret:

Konklusjonen bygget på flere meldinger vi fikk like etter at brannen ble kjent, men den siste timen har vi mottatt flere motstridende beskjeder på dette. Vi endrer derfor tittelen til vi kan få dette bekreftet av politiet eller brannvesenet.

Denne tittelen er imidlertid ikke oppdatert i Facebook-delingen. Det betyr at artikkelen fremdeles ligger ute på Facebook med feil tittel, og at alle som deler artikkel videre fra Nettavisens Facebook-side, deler med feilaktig tittel.

Nyhetsredaktør: – Var en elbil som først tok fyr

I en kommentar som ble publisert om morgenen 8. januar, skrev Nettavisens nyhetsredaktør René Svendsen følgende:

Det var en elbil som først tok fyr på Sola, meldte politiet tirsdag.

Det stemmer ikke at politiet meldte dette. I stedet meldte de at en tipser hadde opplyst dette, men at det ikke var bekreftet.

Svendsens kommentar ble oppdatert klokken 09:31, da med følgende setning i parentes:

Onsdag morgen ble opplysningen korrigert til «trolig en eldre dieselbil».

I kommentaren opplyses det altså ikke om at politiet har bekreftet at brannen startet i en dieselbil.

Endringer
mode_edit
9. januar 2020 kl. 15.04

Lagt til denne setningen: Faktisk.no har torsdag 9. januar fått bekreftet fra Opel at det er snakk om en Opel Zafira 2006-modell, ikke en 2005-modell.

Facebook

Denne faktasjekken er del av vårt samarbeid med Facebook.

Publisert
8. januar 2020 kl. 14.30
Oppdatert
7. februar 2020 kl. 11.11
Embed