Faktisk.

Nei, «Erik» gikk ikke fra arbeids­ledig til millionær på 8 uker

Skjermdump/ocgadgets.com

Påstand

Erik gikk fra arbeidsledig til millionær på 8 uker.

Ocgagdets.com. ocgagdets.com, 17.02.2020

Konklusjon

En artikkel som er publisert på en falsk VG-side, oppfordrer leserne til å ta i bruk svindelprogrammet Libra Method. Dette programmet gir inntrykk av å drive automatisk handel med kryptovaluta i samarbeid med blant andre Bill Gates. Artikkelen hevder at en norsk person som angivelig heter Erik Gullberg har tjent store summer ved å bruke programmet. Påstandene i artikkelen er bløff. Artikkelen er svært lik svindelartikler Faktisk.no har omtalt flere ganger tidligere. Søk etter personen «Erik Gullberg» i Bergen gir ingen treff på verken Google, Facebook eller Gule sider. Verken Gullberg eller Libra Method har blitt omtalt på TV 2-programmet «God Morgen Norge».

Påstanden er helt feil.

En falsk VG-artikkel forteller om 28 år gamle «Erik Gullberg» fra Bergen, som skal ha gått fra arbeidsledig til millionær ved hjelp av automatisk handel med kryptovaluta.

Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Overskriften er:

SISTE NYTT: Erik gikk fra arbeidsledig til millionær på 8 uker – «Hvem som helst kan gjøre som meg hvis du har en datamaskin og 2500 kr»

I artikkelen hevdes det at:

28-åringen fra Bergen som er en av de hundrevis av Nordmenns som drar inn millioner på den nye robotstyrte sentralen som «tjener penger for deg mens du sover».

Faktisk.no har tidligere skrevet om en rekke lignende falske artikler, som blant annet har utnyttet Olav Thon, hotelleier Petter Stordalen og statsminister Erna Solberg samt troverdige medier som NRK, CNN og Dagbladet:

Denne gangen er ikke artikkelens hovedperson like kjent, men innholdet er like oppdiktet. Flere mønstre fra de tidligere artiklene går dessuten i reprise her.

Gjengangere

Det sirkulerer en rekke falske nyhetsartikler om raske penger ved hjelp av kryptovalutaprogrammer som Libra Method, Bitcoin Revolution, Bitcoin Code m.fl.

Det italienske finanstilsynet har utstedt en markedsadvarsel om Bitcoin Code.

Flere kjente norske personer og store mediehus har, uten medvirkning, blitt utnyttet i disse falske artiklene det siste året. Formålet er å lokke lesere til å registrere seg for et program, og i første omgang betale inn et startbeløp.

Personene bak de falske artiklene og svindelprogrammene gjemmer seg så godt de kan. Enkelte av de falske artiklene er såpass godt formulert at personer med gode norskkunnskaper kan være involvert.

Ikke publisert av VG

Artikkelen om «Erik» handler om plattformen Libra Method, som påstås å handle kryptovaluta automatisk ved hjelp av kunstig intelligens. Den påstås å være utviklet i USA av milliardærene Bill Gates og Richard Branson.

Ifølge artikkelen snudde «Erik» livet på hodet etter at han begynte å bruke Libra Method. Han skal angivelig ha sagt følgende:

Alt du trenger å gjøre er å følge instruksjonene du får etter at du har registrert deg. Jeg satte inn 2500 kr, og lot deretter systemet gjøre resten. Bare et par uker senere kjører jeg Tesla og har den kuleste leiligheten blant alle jeg kjenner.

Artikkelen gir inntrykk av å være publisert av VG, og imiterer både avisens logo, farger og skrifttyper. Artikkelen ligger imidlertid ikke på en VG-adresse, og har ingen journalist som forfatter av saken.

Adressefeltet oppgir ocgadgets.com, et domene registrert hos Godaddy.com, verdens største webhotell.

Samtlige lenker i artikkelen lenker til en svindelnettside profilert som «Libra Method av Facebook», der man kan fylle ut et registreringsskjema som tilsynelatende gir muligheten til å handle i libra, Facebooks kommende kryptovaluta.

Ved siden ligger en reklamefilm frontet med et bilde av de påståtte skaperne av Libra Method, Bill Gates og Richard Branson. Ingen av dem medvirker i videoen.

Nettsiden fronter også falske sitater kreditert Gates og de kjente tvillingbrødrene Cameron og Tyler Winklevoss.

Feil om «God Morgen Norge»

Artikkelen skriver at Erik gjestet TV 2-programmet «God Morgen Norge» i forrige uke for å dele hemmeligheten bak suksessen sin. Der skal han ha forklart at Libra Method kan gjøre «hvem som helst til millionær i løpet av 3-4 måneder».

Redaksjonssjef Sissel Randsborg sier til Faktisk.no at «God Morgen Norge» ikke har hatt besøk av noen Erik Gullberg eller omtalt Libra Method verken i forrige uke eller tidligere.

Bildet fra God Morgen Norge som blir brukt i den falske VG-artikkelen. Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Dette bildet hevdes i artikkelen å være hentet fra «Erik Gullberg»s besøk hos God Morgen Norge fredag 7. februar. I realiteten snakket programlederne Vår Staude og Peter Bubresko med en tidligere pengespill-avhengig.

Erik er heller ikke den første påståtte «God Morgen Norge»-gjesten som forteller om snarveier til millionformuer. Både blogger Sophie Elise og «Skam»-skuespiller Tarjei Sandvik Moe har blitt satt i samme scenario i andre svindelartikler.

Hvem er Erik?

Dette ser ut til å være personen artikkelen påstår er 28 år gamle Erik Gullberg fra Bergen.

Er dette «Erik» fra Bergen? Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Det kan imidlertid også være denne personen, som er avbildet flere steder i artikkelen:

Erik? Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Uansett hvilket av bildene i artikkelen som skal forestille «Erik» fra Bergen, er det få grunner til å tro at noen av dem gjør det.

Et bildesøk på personen på det første bildet gir ingen andre resultater hos Google eller Yandex. Personen på det andre bildet figurerer i en rekke lignende illustrasjonsbilder over mange ulike nettsider.

Etter at denne faktasjekken ble publisert, har Faktisk.no blitt kontaktet av Petter Larsson, journalist i Aftonbladet. Det er hans bylinebilde som er brukt i den falske VG-artikkelen. Svensken hadde blitt tipset av flere venner i Norge, og har også tidligere opplevd å bli misbrukt i svindelforsøk.

Søk hos Google, Facebook og Gule Sider etter en Erik Gullberg fra Bergen gir heller ingen resultater. Det er altså grunn til å tvile på at «Erik Gullberg» finnes.

Ferrari-innlegg av youtubere

I artikkelens «eksklusive intervju» med «Erik», vises en skjermdump av en Facebook-status den påståtte 28-åringen fra Bergen sier han har fått tilsendt.

Statusen hevdes å vise en ung mann som kjøpte en Ferrari til lillebroren sin med pengene han hadde tjent gjennom å bruke Libra Method.

Dette bildet påstår norske «Erik» å ha fått tilsendt av en ung mann. I realiteten er det forhåndsvisningen til en Youtube-video med over 2,9 millioner visninger. Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Bildet i Facebook-statusen er hentet fra en video av youtuberne Lucas and Marcus, som har over 19 millioner abonnenter på videotjenesten.

«Jahn» fra VG

Erik er ikke eneste i artikkelen som har testet Libra Method:

Seniorredaktørene våre ville ikke la oss publisere intervjuet med Erik før vi hadde fått bekreftet at Libra Method er en legitim mulighet til å tjene penger hjemmefra. Bedriftsledelsen ønsket ikke at vi skulle publisere informasjon som kunne føre til at nordmenn tapte penger de hadde jobbet hardt for.

«VG» hevder derfor å ha satt en av sine nettredaktører på saken. Den utvalgte ble den 53 år gamle tobarnsfaren «Jahn Hovden», som ifølge artikkelen også har en arbeidsløs kone. Dette bildet skal vise Jahn Hovden:

«VG-redaktør» Jahn Hovden med familie. Eller? Foto: Skjermdump/Ocgadgets.com

Det jobber ingen Jahn Hovden i VG. «Jahn Hovden» har også blitt fremstilt som redaktør i Dagbladet i en annen svindelartikkel om kryptovaluta. I en svindelartikkel som utgir seg for å komme fra svenske Dagens Nyheter, omtales mannen som onlineredaktør «Oliver Sandström».

Også bildet av Ferrari-brødrene er brukt i disse artiklene.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?