Faktisk.

Nei, Nederland har ikke tilsluttet seg løftet om et inter­na­sjonalt forbud mot atomvåpen

Bildet viser «Castle Romeo» - en atomprøvesprengning i USA 27. mars 1954.
Bildet viser «Castle Romeo» - en atomprøvesprengning i USA 27. mars 1954. Foto: Det amerikanske energidepartementet

Påstand

127 land har sagt og vedtatt at det er uakseptabelt at atomvåpen er lovlig og at det derfor trengs et internasjonalt forbud. Og blant de landene er vårt naboland Sverige og vi har NATO-landet Nederland.

Kirsti Bergstø, SV. NRK - Politisk kvarter, 19.03.2017

Konklusjon

Hverken Sverige eller Nederland er blant de 127 landene som har tilsluttet seg det humanitære løftet. Vi gir likevel Bergstø rett i at Sverige har sagt eller vedtatt at det er uakseptabelt at atomvåpen er lovlig og at det derfor trengs et internasjonalt forbud. Men Nederland har ikke folkerettslig sagt eller vedtatt annet enn at de støtter prinsippet om at en atomvåpenfri verden er en målsetting. Det er ikke tilstrekkelig for å si at de støtter et forbud.

Påstanden er delvis feil.

SV stiller krav om at en ny rødgrønn regjering må jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

I en diskusjon på Politisk kvarter i NRK presenterer SVs nyvalgte nestleder Kirsti Bergstø fem krav til Arbeiderpartiet for at de skal bli med på et regjeringssamarbeid. Ett av disse kravene er at en ny regjering skal jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. I programmet viser Bergstø til at 127 land har sluttet seg til den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen.

Kirsti Bergstø (SV) Foto: NTB-Scanpix

Bergstø viser til «ICAN», som fører en liste over 127 nasjoner som har tilsluttet seg «det humanitære løftet». Hverken Sverige eller Nederland er blant disse 127 landene. Det humanitære løftet handler om å jobbe for at atomvåpen skal stigmatiseres, forbys og avskaffes. Løftet ble lagt frem av Østerrike under Wien-konferansen i 2014.

Oppe i FNs generalforsamling

Det har også vært to avstemninger i FNs generalforsamling om temaet. Den første handlet om det humanitære løftet, og den andre handlet om hvor vidt det skulle startes forhandlinger for å forsøke å komme fram til en juridisk bindende avtale som forbyr atomvåpen.

Sverige stemte for begge disse resolusjonene. Særlig fordi de stemte for å støtte det humanitære løftet er det dekning for å si at de har sagt at det er uakseptabelt at atomvåpen er lovlig. I andre sammenhenger har de også klart uttrykt at de støtter et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

I en tale på FNs nedrustningskonferanse i Geneve i mars sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström dette:

Sverige ser fram til å delta i forhandlingene om en juridisk forpliktende avtale for å forby atomvåpen, noe som vil lede til en endelig eleminering av slike våpen.

Stemte «nei»

Men Bergstø påstår også at NATO-landet Nederland mener, eller har vedtatt at det er uakseptabelt at atomvåpen er lovlig. Men heller ikke Nederland er blant de 127 landene som har sluttet seg til det humanitære løftet. Den nederlandske nasjonalforsamlingen har vedtatt et opprop som oppfordrer regjeringen i landet til å jobbe for å starte forhandlinger mot å oppnå en avtale om atom-nedrustning og til slutt et forbud mot atomvåpen.

Da det humanitære løftet ble lagt fram for generalforsamlingen stemte Nederland «nei», og i avstemmingen om å igangsette forhandlinger stemte Nederland blankt, mens resten av NATOs medlemsland stemte «nei».

Nederlands ambassadør til Norge, Bea-ten Tusscher, skriver dette i en epost til Faktisk.no:

Siden Nederland støtter prinsippet om et forbud mot atomvåpen, besluttet vi å ikke stemme mot resolusjonen, men heller avstå fra å stemme.

Hun avviser at Nederlands avholdenhet mot å stemme for forhandlinger, må tolkes som at Nederland støtter løftet som de 127 landene har signert. Nederland har også vært tydelige på at de følger NATO-linja om at så lenge det finnes atomvåpen i verden skal NATO ha atomvåpen.

Tilsvar

I en epost til Faktisk.no skriver Kirsti Bergstø:

Det er faktisk også helt riktig at parlamentet i NATO-landet Nederland har vedtatt at landet skal jobbe for fullstendig nedrustning av alle atomvåpen og at de må delta i forhandlingene om et forbud. Det eneste som ble feil i min uttalelse var å si 127 land, for inkludert Sverige og Nederland blir det 129, og det var 132 land som deltok i første forhandlingsrunde.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?