Faktisk.

At en kiwi tester positivt, sier ingenting om koro­nates­tene

Frank May / NTB

Villedende videoer som skal vise at mat- og drikkevarer «tester positivt» for koronaviruset spres for tiden i sosiale medier i Norge.

Skjermdump fra Facebook

Budskapet i videoene er at hurtigtester, eller såkalte antigen-tester, for covid-19 ikke er pålitelige, fordi de gir utslag på blant annet kiwi, banan og Coca Cola. De spres hovedsakelig av personer som enten er skeptiske til at koronaviruspandemien er reell eller mener at farene ved covid-19 er overdrevne.

Antigen-tester er mindre pålitelige enn PCR-tester, og Folkehelseinstituttet anbefaler at en positiv hurtigtest bekreftes gjennom en PCR-test.

Men å teste frukt og brus for korona er en meningsløs øvelse.

Grunnen er at testene er designet for bruk på mennesker. At de gir positivt utslag på mat og drikke, forteller ingenting om hvor pålitelige svar de gir når de blir brukt på mennesker.

Video fra Italia

Filmklippene som deles i Norge stammer fra Italia, og er hentet fra en lang video der tre personer i legefrakker tester diverse matvarer for korona. Både en fullversjon med dansk teksting og korte klipp fra videoen har blitt delt av norske Facebook-brukere.

Fra videoen der italienske leger tester frukt for covid-19. Mariano Amici står bakerst. Skjermdump fra Youtube

Legen med briller som står i bakgrunnen heter Mariano Amici. Han har nylig blitt rapportert til den italienske legeforeningen for uttalelser om koronaviruset, og ifølge det italienske nyhetsnettstedet Today.it har han blant annet hevdet at viruset aldri har blitt isolert.

Faktisk.no skrev om denne påstanden i desember, og konkluderte med at den er feilaktig.

På sin egen nettside skriver Amici kritisk om koronatiltak, vaksiner og koronatester.

Meningsløst

Flere faktasjekkere har sett nærmere på påstander og videoer der matvarer blir testet for covid-19, blant andre AFP, Correctiv og PolitiFact.

Alle konkluderer med at det er meningsløst å bruke hurtigtester på frukt og brus. Det skyldes at testene er laget for å teste om mennesker har antistoffer mot koronaviruset, ikke for å påvise viruset i ikke-menneskelige næringsmidler, for eksempel cola, kiwi eller banan.

Overfor AFP forklarer Annette Beck-Sickinger, som er professor i biokjemi ved universitetet i Leipzig, at bufferløsningen som brukes i hurtigtestene ikke er laget for å nøytralisere syremengdene som finnes i frukt. Når ph-verdien i løsningen blir endret, kan det føre til at testen viser et positivt svar, selv om det ikke er riktig. Årsaken er da at testen blir brukt under betingelser den ikke er designet for.

Eplegrøt på tanken

Faktasjekkerene i den tyske avdelingen av nyhetsbyrået AFP fikk selskapet Medsan, som lager hurtigtester, til å undersøke hvordan testene slo ut på glassrens, jordbærsyltetøy, eplejuice, epler og et alkoholdholdig desinfeksjonsmiddel.

Syltetøyet og desinfeksjonsmiddelet slo ut positivt på koronatesten. En talsperson for Medsan sa til AFP at resultatene ikke viser at testen er upålitelig, fordi den er laget for å brukes på mennesker:

– Testen skal gi pålitelige svar når den brukes på mennesker. Å bruke den på matvarer sår ikke tvil om hvorvidt den kan påvise SARS-CoV-2.

Nyhetsbyrået har også snakket med Thomas Becker, som er professor i immunologi ved universitetet i Wien. Ifølge Becker er det ikke noen heksekunst å bruke testen under så dårlige betingelser at den gir feilaktige svar:

– Man kan like gjerne gjøre narr av at en bil ikke kan kjøre hvis man fyller bensintanken med eplegrøt, sier professoren til AFP.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?