Faktisk.

Nei, dette bildet viser ikke at svaret på hurtig­tester er bestemt på forhånd

Skjermdump: Facebook.

Bildet viser kontroller som brukes for å sikre at prøvene faktisk gir riktig svar.

Den siste tiden har flere Facebook-brukere delt bilder av pakninger med det som ser ut til å være hurtigtester for koronaviruset Sars-CoV-2. Pakningene på bildene er merket «positive control» og «negative control».

Dette har fått enkelte til å lure på om bildene viser koronatester der resultatet er forutbestemt.

En Facebook-bruker skriver:

Hvilket resultat denne upålitelige testen gir, kommer kanskje helt an på hvem du er eller på om vedkommende testpersonell liker trynet ditt eller ikke... Like sikkert som å vinne i Lotto er det ihvertfall.

En annen skriver:

Etter alt jeg har undersøkt og funnet ut, skulle det faktisk ikke forundre meg om det finnes «forhåndsbestemte» kårånatester som enten er positive eller negative... Dette er spinnville tider!

Innleggene med bildene har blitt delt både i Norge og andre land. Faktasjekkerne i Reuters har også omtalt ett av bildene.

Men bildene viser ikke juks med hurtigtester. Tvert imot viser de kontroller som brukes for å sikre at prøvene faktisk gir riktig svar.

Viser kontrollpensler

Bildene viser utstyr til antigen-tester. De virker ved å slå ut på antigen, eller overflateproteiner, fra virus.

Testene tas med en testpensel i nesa, og utføres av helsepersonell. Resultatet avleses etter kort tid i et lite panel på selve testen, som på en graviditetstest. Man trenger altså ikke kjøre testen gjennom en maskin i et laboratorium, slik man må med PCR-testen. Folkehelseinstituttet skriver at testresultatene i en del tilfeller bør bekreftes med en sikrere PCR-test.

Antigen-testene kommer i pakker med flere testpensler og testsett.

I tillegg brukes det kontrollpensler. De er tydelig merket, og skiller seg fra testpenslene. Det er slike innpakkede kontrollpensler som er avbildet på Facebook.

I testpakkene fra produsenten Abbott, som har laget pakningen på det nederste bildet, er det lagt ved én positiv kontrollpensel, og én negativ kontrollpensel.

Pakkene med hurtigtester inneholder 25 testpensler, og to kontrollpensler – en positiv og en negativ. Faksimile: Produsenten Abbott

Det øverste bildet på Facebook er av tilsvarende kontroller, fra merket SD Biosensor. I Norge er selskapet Roche Diagnostics Norge AS importør av antigentester av dette merket.

Jarle Norland i selskaper sier til Faktisk.no at kontrollene på bildet stammer fra en testpakning med 25 tester, som også inneholder kontrollpensler. Denne testpakningen er ennå ikke er til salgs i Norge.

Brukes ikke på pasienter

Disse kontrollpenslene brukes ikke til testing av pasienter. Derimot brukes de som kontroll for å sjekke at det ikke er noe galt med testene, og at testen er utført på riktig måte.

I bruksanvisningen til testen fra Abbott står det at positive og negative kontroller skal kjøres innimellom: Hver gang en ansatt utfører tester for første gang, når man får en ny forsendelse med tester, og ellers ved jevne mellomrom.

Den positive kontrollpenselen er laget slik at den skal gi et positivt resultat. Hvis dette ikke skjer, betyr dette at det er noe galt med testene, eller at den er utført feil.

Den negative kontrollpenselen er derimot helt fri for materiale som gir utslag, og skal ikke slå ut. Hvis den slår ut, betyr det at det er noe galt med testene, for eksempel at testene kan være forurenset.

Bildene på Facebook viser altså ikke at antigen-testene, eller hurtigtestene, for Sars-Cov-2 er manipulert til å gi et bestemt resultat. Tvert imot.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?