Faktisk.

Test­per­soner ble ikke hiv-smittet av australsk koron­a­vak­sine

Foto: Cornelius Poppe, NTB.

Tittelen på en svensk artikkel har fått flere til å tro at testpersoner ble smittet av hiv etter å ha tatt en koronavaksine i Australia. Det er ikke riktig.

En svensk artikkel med tittelen «Coronavaccin dras tilbaka: Försökspersoner ble HIV-positiva» har begynt å spre seg blant norske Facebook-brukere. Artikkelen kommer fra nettstedet Vaken.se, som omtaler seg selv som en «alternativ nyhetsportal for sannhet og frihet».

Den svenske artikkelen deles nå blant nordmenn på Facebook. Skjermbilde fra Facebook.

Hvis man klikker seg inn på artikkelen, er tittelen «Coronavaccin i Australien dras tillbaka efter försökspersoner testat HIV-positiva». Vaken.se avviser at tittelen har blitt endret etter publisering. De svarer ikke på Faktisk.nos spørsmål om tittelen på Facebook kan gi et misvisende inntrykk.

En del av nordmennene som har kommentert artikkelen, har fått inntrykk av at koronavaksinen smittet testpersoner med hiv:

Stakkars de som ble smitta håper de får erstatning i det minste og god medisinsk hjelp.

Jeg visste det!!! Jeg luktet ugler i mosen fra dag 1!!!! Visste at min magefølelse var rett at dette ikke var trygt!!!

Ikke smittet av hiv

Hvis man leser artikkelen, ser man imidlertid at det var snakk om falske positive resultater. Det innebærer at det var utslag på hiv-testen, men at forsøkspersonene likevel ikke var smittet av viruset.

Det australske legemiddelselskapet CSL og University of Queensland meldte 11. desember at de avsluttet den kliniske utprøvingen av vaksinen. Til tross for lovende resultater, hadde testpersoner fått positive svar på hiv-tester.

«Det er ingen mulighet for at vaksinen fører til infeksjon, og oppfølgingstester har bekreftet at det ikke er noe HIV-virus til stede», understreker CSL og universitetet i meldingen.

Blant mediene som har skrevet om saken er VG og BBC.

Brukte virusdel som lignet på hiv

Tor Kristian Andersen er vaksineforsker ved Rikshospitalet og bidragsyter på Vaksinebloggen.no. Han forklarer at det i vaksiner kan være viktig at proteinene som stammer fra virus, ligner mest mulig på proteinene som naturlig finnes i viruset.

Vaksineforsker ved Rikshospitalet, Tor Kristian Andersen. Foto: Horgmo, UiO.

– For denne covid-19-vaksinen brukte forskerne hjelpe-proteiner som stabiliserer og støtter piggeproteinet fra SARS-CoV-2, skriver Andersen i en e-post til Faktisk.no.

– Disse hjelpeproteinene er ofte basert på mekanismer man finner eksempler på naturlig i biologien. Teknologien som ble benyttet i Australia var hentet fra et protein som også finnes i hiv-virus. Dette betyr ikke at selve hiv-viruset var en del av vaksinen, men at en liten del av innholdet i vaksinen lignet på en del som også finnes i hiv-viruset.

Andersen forklarer at man for å teste om noen har vært smittet av et virus, kan undersøke om de har antistoffer. Antistoffer dannes ved infeksjon og blir værende lenge i blodet. Flere hiv-tester er antistoff-basert der man kun behøver en liten blodprøve.

– Ettersom den aktuelle covid-19 vaksinen inneholdt en liten del som stammet fra hiv, ga det positivt utslag på en slik antistoff-test. Det betyr ikke at hiv-viruset har vært i kroppen, men at immunforsvaret har sett en del som stammer fra det, eller som ligner på noe som finnes i hiv-viruset.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?