Skjermbilde: Wordpress-video av Billy Six
Publisert
1. april 2020 kl. 13.57 av Morten Langfeldt Dahlback
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed
Notis
Video om tomme korona-sykehus er ikke riktig
Denne notisen er 4 måneder gammel og kan inneholde utdaterte opplysninger eller råd om koronaviruset.

En tysk video som blir delt i sosiale medier i Norge, viser det som tilsynelatende er et tomt sykehus i Berlin. Videoen er laget av Billy Six, som tidligere var journalist for Junge Freiheit. I 2015 beskrev den tyske avisen Die Zeit Junge Freiheit som «et verksted for høyrekonservative argumentasjonsmønstre».

Videoen viser blant annet at Six går rundt i tomme rom på Virchow-klinikken i Berlin. Noen av dem som deler videoen i Norge hevder at det ikke er noen koronapasienter på sykehusene i Berlin eller Tyskland.

I videoen hevder Six blant annet at sykehuset, som ifølge ham huser alle koronapasientene i Berlin, er tomt. Han påstår også at han har snakket med helsepersonell som ikke kjenner seg igjen i mediedekningen av koronaviruspandemien. Disse samtalene blir ikke vist i videoen.

Den opprinnelige videoen er slettet fra Youtube, men kan fortsatt sees på Wordpress.

Det finnes også Youtube-videoer som inneholder deler av videoen til Six. En av utgavene som er delt i Norge, stammer fra en Youtube-kanal som blant annet har lagt ut konspirasjonsteoretiske videoer om at koronaviruset er et biologisk våpen.

Virchow-klinikken hører til Charité-sykehuset, et kjent tysk universitetssykehus. Manuela Zingl, som er talsperson for sykehuset, sier til den tyske tv-kanalen ZDF at Six ikke var i den delen av sykehuset som tar imot koronapasienter, men i akuttmottaket. Det er altså ikke rart at det ikke var noen koronapasienter der Six filmet.

Det stemmer heller ikke at Virchow-klinikken huser alle koronapasientene i Berlin, slik Six påstår, ifølge ZDF.

Ifølge oversikten til den tyske avisen Tagesspiegel var 2777 personer registrert som smittet av koronavirus i Berlin per 31. mars. Av disse var 380 lagt inn på sykehus. 92 fikk intensivbehandling, mens 15 hadde dødd.

Det er altså ikke riktig at sykehusene i Berlin er tomme, og det stemmer heller ikke at det ikke er noen koronapasienter på Virchow-klinikken.

Hjelp oss å spre fakta. Del denne notisen.
Endringer
mode_edit
2. april 2020 kl. 10.20

Setningen «I 2015 beskrev tyske avisen Die Zeit beskrev Junge Freiheit som «et verksted for høyrekonservative argumentasjonsmønstre»» er rettet.

Publisert
1. april 2020 kl. 13.57 av Morten Langfeldt Dahlback
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed