Faktisk.

Dette bildet viser ikke et barn som vasker vekk blod etter en «isla­mistisk hals­hog­ging»

Skjermbilde: Facebook

Et bilde som er hentet fra det som ser ut til å være Facebook-profilen til IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar spres for tiden i sosiale medier. Bildet viser en liten gutt som står i en blodpøl og tørker opp.

Tidligere har flere hevdet at det var Kausar som ble hentet hjem til Norge fra al-Hol-leiren. Det stemmer ikke.

Skjermbilde: Facebook

Flere steder der bildet deles, spekuleres det i at gutten vasker vekk blod «etter en islamistisk halshogging». Det hevdes at bildet er fra 2014, og at dette var før Kausar reiste fra Norge for å slutte seg til IS.

«Dette var altså hvordan denne kvinnen tenkte om hvordan barn skulle brukes innenfor ISIS for å venne seg til blod og drap», står det i et av innleggene hvor bildet deles.

Men hvor kommer bildet egentlig fra, og viser det virkelig en liten gutt som tørker opp menneskeblod?

Ulike historier om gutten

Ved å bruke omvendt bildesøk finner vi ut at bildet har blitt brukt i flere andre sammenhenger tidligere. Det finnes også flere forskjellige oppfatninger av hva det viser. I 2013 ble det påstått på Twitter at det viste en palestinsk gutt som tørker opp blod fra familien sin etter et israelsk angrep. I andre tilfeller har det blitt hevdet at gutten tørker opp blod etter sin drepte bror.

Skjermbilde fra Twitter.

Andre knytter bildet til Syria. Også de hevder at gutten vasker vekk blodet til sin egen familie.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at bildet viser en gutt som tørker opp menneskeblod eller at motivet er knyttet til krigshandlinger.

På fotodelingssiden 500px.com finner vi en opplasting av bildet fra desember 2011. Det er fotografen Richard Stitt som har lastet opp bildet.

Stitt har tatt flere bilder fra Israel og Palestina, og i 2013 ble ett av bildene hans publisert av BBC.

Blod fra slaktet ku

Ifølge teksten på 500px stammer bildet fra Palestina, og viser en gutt som vasker vekk blod etter at en ku har blitt slaktet på familiens slakteri i Ramallah.

Det viser altså ikke et barn som er rammet av krigshandlinger, verken i Syria eller i Palestina. Blodet på gulvet stammer fra en ku, ikke fra mennesker. Bildet har heller ikke noe med IS å gjøre.

Du kan lese mer om hvordan man søker med bilder i denne artikkelen:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?