Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
Publisert
31. mars 2020 kl. 13.24 av Geir Molnes
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed
Notis
Ikke dokumentert at sollys dreper korona-viruset
Denne notisen er 10 måneder gammel og kan inneholde utdaterte opplysninger eller råd om koronaviruset.

Påstander om at koronaviruset lar seg knekke av sollys har blitt spredd på flere norske nettsteder. Budskapet finnes blant annet i et innlegg med tittelen «Tysk virolog om korona: Frisk luft og sol er tingen», publisert på nettstedet Derimot.no.

Innlegget er en nynorsk oversettelse av et intervju publisert på den tyske versjonen av Sputnik, et propagandamediehus som eies av den russiske staten.

Intervjuet er også gjengitt i engelsk versjon på det norske nettstedet «Midt i fleisen». Det ble også hevdet at sollys kan drepe viruset i et mye delt kjedebrev som Faktisk.no tidligere har gjennomgått.

Denne påstanden avkreftet virus- og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo (UiO):

– Dette finnes det ikke nøyaktige data på. Det er ingen grunn til å tro at virus ikke tåler sollys. De er ikke troll, sa Grødeland til Faktisk.no.

En lignende påstand er tidligere faktasjekket av den amerikanske faktasjekktjenesten Politifact. Selv om det finnes noen bevis for at virus ikke liker varme, finnes det ikke bevis for at du kan drepe viruset kun ved å eksponere det for sollys, skriver faktasjekktjenesten.

Politifact viser også til at sollys ikke trekkes frem som en måte å beskytte seg mot viruset på, verken av Verdens helseorganisasjon (WHO) eller amerikanske Centers for Disease Control.

AFP Factcheck skriver at det er mulig å drepe viruset med UV-stråling, men at dosene må være høyere enn det du får gjennom naturlig sollys. Det vises også til at WHO advarer mot å bruke UV-lamper som desinfeksjon, fordi det kan irritere huden.

Hjelp oss å spre fakta. Del denne notisen.
Publisert
31. mars 2020 kl. 13.24 av Geir Molnes
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed