Faktisk.

Nei, utslippene i Oslo har ikke gått opp

Foto: Torstein Bøe / NTB.

Påstand

Til sammenligning har [utslippene] gått opp i Oslo der blant annet SV og MDG styrer.

Tina Bru, Høyre. VG, 25.08.2021

Konklusjon

Det er feil at utslippene av klimagasser har gått opp i Oslo. Siden de rødgrønne partiene overtok makten i 2015 og fram til 2019, har utslippene blitt redusert med 4,7 prosent.

I et opprop publisert i VG 24. august tok 33 forfattere til orde for å stemme på enten SV, MDG, Rødt eller Venstre. «Tar man natur- og klimakrisen på alvor, bør man stemme på et av partiene som ønsker handling», sto det i oppropet.

Høyre ble utropt som et av de dårligste partiene når det gjelder tiltak mot klimaendringer og naturtap. Dette falt partiets nestleder og olje- og energiminister Tina Bru tungt for hjertet.

– Dette er først og fremst ganske vanvittig. Høyre er langt fra et verstingparti for oss som er opptatt av klima, uttalte hun i en oppfølgingssak i VG.

Bru forsikret om at Høyre og regjeringen tar klimakrisen på «aller høyeste alvor»:

– Norske utslipp er nå på sitt laveste nivå siden 1993, og de har gått ned i begge periodene Erna Solberg har styrt landet. Til sammenligning har de gått opp i Oslo der blant annet SV og MDG styrer skuta, sa hun.

4,7 prosent ned i Oslo

Påstanden om at utslippene har gått opp i Oslo, ble i artikkelen avvist både av MDG og Arbeiderpartiet. VG tok imidlertid ikke selv stilling til påstanden fra olje- og energiministeren, og det ble opp til leserne selv å vurdere den.

Bru sa ikke hvilken periode hun siktet til da hun hevdet at utslippene har gått opp i Oslo. Men siden hun nevnte SV og MDG, er det naturlig å se på utviklingen i utslipp etter at disse to partiene overtok makten i hovedstaden. Det gjorde de sammen med Arbeiderpartiet i 2015.

Ifølge Miljødirektoratet gikk utslippene i Oslo ned med 4,7 prosent fra 2015 til 2019, som er det siste året vi har tall for.

Utslippene ble redusert fra 2015 til 2016, mens de økte de to neste årene. Fra 2018 til 2019 gikk imidlertid utslippene ned med 6,7 prosent, viser tallene fra Miljødirektoratet.

Heller ikke hvis man ser på hele Erna Solbergs regjeringsperiode, er Tina Brus påstand riktig. Fra 2013 til 2019 gikk utslippene i Oslo ned med 11,7 prosent.

8 prosent ned under Solberg

Når det gjelder de nasjonale utslippene, har imidlertid Bru sine ord i behold. Det er riktig at norske utslipp nå er på sitt laveste nivå siden 1993, og det er riktig at utslippene har gått ned i begge periodene av Solbergs regjeringstid.

Tallene fra SSB viser at de norske utslippene er redusert med åtte prosent i perioden 2013–2020.

I den første perioden til Solberg-regjeringen (2014–2017) gikk utslippene ned med 1,4 prosent. I årene 2018–2020 har reduksjonen vært på 6,6 prosent, ifølge tall fra SSB.

– Jeg burde vært mer presis

Kommunikasjonsavdelingen i Olje- og energidepartementet opplyser til Faktisk.no at Bru viste til årene 2016–2018. Da gikk utslippene i Oslo opp for første gang siden Miljødirektoratet begynte å føre statistikken i 2009. Dette framgår ikke av sitatet Bru ga til VG.

– Jeg burde vært mer presis i formuleringen. Poenget mitt var at det rødgrønne byrådet med MDG i spissen, satte seg et mål om 50 prosent utslippskutt innen 2020, men var milevis fra å nå det, skriver Bru i en e-post.

– I perioden 2016–2018 gikk til og med utslippene i Oslo opp, til tross for at de nasjonale utslippene i samme periode gikk ned. Til sammenligning gikk utslippene i Oslo ned med over ti prosent i perioden 2011–2015, da Høyre styrte byen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?