Faktisk.

Dette vet vi om Amcar-ut­stil­lingen i Frogner­parken

hovedbilde
Heiko Junge / NTB Scanpix

En utstilling av amerikanske veteranbiler i Frognerparken har de siste to dagene fått betydelig medieoppmerksomhet, og generert mye engasjement på sosiale medier.

Den planlagte utstillingen var ment å være en del av American Coordinating Council of Norway (ACCN) sin markering av den amerikanske uavhengighetsdagen. I flere år har amerikanske veteranbiler vært en del av denne markeringen, men i år har Oslo kommune gitt beskjed om at dette ikke skal være tillatt.

Det verserer flere misforståelser om hva som skjedd. Dette vet vi om saken:

  • ACCN har som vanlig fått godkjent et 4. juli-arrangement i Frognerparken i Oslo (avholdes søndag 28. juni). I 2020 har imidlertid Oslo kommune gitt beskjed om at det ikke vil bli tillatt med bilutstilling i Frognerparken.
  • I 2019 ble det søkt om tillatelse til å stille ut 15 amerikanske veteranbiler, også kjent som amcars, som del av arrangementet. Dette ble aldri innvilget av Bymiljøetaten i Oslo kommune, men heller ikke avslått.
  • I 2019 kom det ifølge Bymiljøetaten mellom 100 og 200 biler. Dette ble det ikke søkt om eller gitt tillatelse til.
  • Som følge av den store mengden biler i 2019, har Bymiljøetaten gitt beskjed til ACCN om at det ikke vil bli tillatt med biler i årets arrangement, opplyser etaten.
  • Avslaget er ikke politisk begrunnet, men begrunnes faglig ut fra at det ikke er ønskelig med store mengder biler i en fredet park.
  • Etter avslaget publiserte bilforeningen Amcar en pressemelding, etter at deres tilsluttede klubb Raceworz hadde omtalt avgjørelsen i et Facebook-innlegg. Foreningen kritiserte Oslo kommune for å bedrive symbolpolitikk.
  • Oslo kommune opplyser at Amcar ikke har vært i dialog med dem før avslaget, men at de har knyttet seg til ACCNs arrangement.
  • I et møtereferat fra et møte med ACCN og Oslo kommune, står det at biler har kommet uanmeldt, og at ACCN har opplevd det som utfordrende å regulere det.
  • Ifølge Bymiljøetaten har ikke Amcar-miljøet vært i kontakt med kommunen før avslaget. Men etaten opplyser at de gjerne møter dem for å finne en god løsning, slik at det blir mulig å vise frem biler i forbindelse med arrangementet.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?