Faktisk.

Nei, NTB skriver ikke at det er hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud

hovedbilde
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Påstand

Hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud til Somalia, sier NTB.

Hege Storhaug, Human Rights Service. Rights.no, 06.08.2019

Konklusjon

Det er ikke riktig at nyhetsbyrået NTB skriver at det er «hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud til Somalia», etter at flyselskapet Ethiopian Airlines åpnet to nye flyruter. Sitatet stammer fra en pressemelding fra Ethiopian Airlines. Nyhetsbyrået NTB har verken publisert pressemeldingen eller skrevet noen nyhetssak om de nye flyrutene. Derimot har plattformen NTB info, som distribuerer pressemeldinger mot betaling, lagt ut pressemeldingen. Pressemeldingen er ikke publisert av etablerte norske nyhetsnettsteder. Det alternative nettstedet Document.no skrev først at saken kom fra NTB, men har nå presisert at det er en pressemelding.

Påstanden er helt feil.

I går kunne nettstedet Rights.no fortelle at flyselskapet Ethiopian Airlines åpner to nye flyruter «fra Vesten til Somalia». Ifølge Rights.no var det det norske nyhetsbyrået NTB, via Document.no, som først kom med nyheten.

Rights.no har rettet i artikkelen sin. Originalartikkelen kan leses her.

I saken skriver NTB, ifølge Rights.no, at det er «hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud til Somalia».

Skjermdump: Rights.no

Rights.no-saken er for øyeblikket en av sakene som skaper flest reaksjoner på sosiale medier i Norge:

Skjermdump: Storyboard.news/no

NTB publiserte aldri saken

Rights.no er ikke imponert over NTB, og skriver:

Man skulle tro at NTBs mannskap kjente til dette bakteppet, men byrået velger å heie på norsksomalieres bedre muligheter til å dra på besøk til Somalia, som kommenteres slik av NTB.

«Dette blir et hyggelig tilbud til de vel 40 000 personene med somalisk bakgrunn som bor i Norge.»

Sa noen objektiv journalistikk? Nei, det er ikke det, for NTB har kopiert 100 prosent en pressemelding, eller salgsmelding om man vil, fra flyselskapet!

Men, en kjapp sjekk i NTBs nyhetsportal (for abonnenter) viser at nyhetsbyrået NTB ikke laget noen nyhetssak om de nye flyrutene.

Derimot har NTB info, som er en kommersiell plattform der aktører mot betaling kan få publisert og distribuert pressemeldinger og børsmeldinger, lagt ut pressemeldingen fra Ethiopian Airlines.

– NTB har i mange år distribuert pressemeldinger fra ulike aktører til våre mediekunder. De kommer blant annet til syne under fanen «pressemeldinger» i vår nyhetsportal. Disse meldingene er godt merket. I tillegg publiseres pressemeldingene på Ntbinfo.no. Dette er en tjeneste som de fleste nyhetsbyråer tilbyr, skriver Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og adm.dir i NTB, i en e-post til Faktisk.no.

Eksempel på merking av pressemelding distribuert av NTB. Skjermdump: NTB

Den aktuelle pressemeldingen er ikke distribuert under «pressemeldinger» i nyhetsportalen. Den ligger bare tilgjengelig på Ntbinfo.no.

Signert av PR-byrå

I pressemeldingen står det blant annet:

Flyplassen Garowe er nordøst i Somalia, i regionen Puntland. Bossaso er en havneby rett ved Adenbukten og er også nordøst i landet. Dette blir et hyggelig tilbud til de vel 40 000 personene med somalisk bakgrunn som bor i Norge.

Pressemeldingen er forfattet og signert av Ethiopian Airlines og PR-byrået MSL. Ingen journalister eller redaktørstyrte medier har skrevet pressemeldingen.

Pressemeldingen er ikke publisert av etablerte norske nyhetsnettsteder, men det alternative nettstedet Document.no har publisert den. Her ble en sak først publisert med feil byline, nemlig NTB.

Document.no har senere endret byline til «Ethiopian Airlines – pressemelding formidlet av NTB»:

Skjermdump: Document.no

Går ikke fra «Vesten»

I pressemeldingen fra Ethiopian Airlines står det at selskapet flyr til de to nye destinasjonene i Somalia, via Addis Abeba.

Det betyr at man ikke flyr direkte fra Norge, eller «Vesten», men at man må mellomlande i Etiopia og bytte fly.

Tilsvar

Faktisk.no har spurt Hege Storhaug i Rights.no om en kommentar til denne faktasjekken. I en e-post skriver hun:

Wow, for et skup, men du går til feil kilde, for hovedkilden er jo åpenbart Document.no.

Etter at Faktisk.no tok kontakt, endret Rights.no tittel på saken til «Hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud til Somalia», og la inn følgende presisering:

Rettelse kl. 13.35, 7. august: Ved en «inkurie» (uaktsomhet, forglemmelse, tankeløshet)  kom Document.no til å sette NTB som avsenderen på sin artikkel. Dette ble rettet opp i går, uten at vi registrerte det før i dag. Avsenderen er altså flyselskapet Etiophian Airlines med en pressemelding, som er videreformidlet av NTB.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?