Faktisk.

Nei, Russland angriper ikke amerikanske labo­ra­torier i Ukraina

hovedbilde
Feilaktige påstander om at Russland angriper amerikanske biolaboratorier i Ukraina, spres nå i sosiale medier. Påstandene stammer fra en russisk desinformasjonskampanje fra 2018. Skjermbilder: Facebook.

Påstand

Russland angriper amerikanske biolaboratorier i Ukraina.

Facebook-innlegg. Facebook, 27.02.2022

Konklusjon

Dette stemmer ikke. Påstanden kan spores tilbake til en russisk desinformasjonskampanje fra 2018. USA driver ingen laboratorier i Ukraina, men har i årevis gitt Ukraina støtte til bygging og oppgradering av deres statlige laboratorier.

Putin ødelegger de sataniske bio-laboratoriene i Ukraina. Han ødelegger de underjordiske gjemmestedene, næringsvirksomheten, barnehandel-hiene og basene deres. Ikke tro på det Main Stream Media rapporterer. Putin sloss for friheten til den menneskelige rase.

Slik beskriver Facebook-brukeren Raphael Angel den russiske krigføringen i Ukraina. Et skjermbilde av Angels innlegg deles nå av nordmenn, og brukes til å legitimere Russlands angrep på Ukraina som en redningsaksjon for hele verden.

Dette skjermbildet deles av norske Facebook-brukere. Påstanden er at Russland ødelegger biolaboratorier i Ukraina for å redde verden, og den har klare forbindelser til QAnon-retorikk. Skjermbilde: Facebook.

Påstanden spiller også på QAnon-bevegelsen, som tror at verden er styrt av djeveldyrkende barneovergripere. En vanlig konspirasjonsteori blant QAnon-tilhengere er at barn holdes fanget under jorda, hvor de misbrukes av en skjult elite.

Flere varianter av samme påstand

Påstander om at amerikanske laboratorier er det egentlige målet for krigen i Ukraina, spres i flere ulike innlegg her til lands. To kart som skal vise henholdsvis hvor disse laboratoriene ligger, og hvor de russiske luftangrepene har truffet mål i Ukraina, har også blitt delt i Norge.

Disse kartene, som skal vise samsvar mellom amerikanske laboratorier og Russlands bombing i Ukraina, deles av nordmenn på Facebook. USA har ingen laboratorier i Ukraina. Skjermbilde: Facebook.

Faktisk.no har også sett kartet delt i denne versjonen og i denne versjonen. Her er budskapet at russerne bomber flyplasser eller militære installasjoner, noe som også skal omfatte de amerikanske laboratoriene.

Bak ligger en oppfatning om at det foregår produksjon av biologiske våpen i disse laboratoriene.

«Folk blir ledet til å tro at det er flyplassene og ikke deep state biovåpen labs som blir destruert. Der forsvant den neste planlagte pandemien som svt informerte skulle komme den 20. mars. Hvitvasking, korrupsjon og bankkontoer neste», skriver en av nordmennene som har kommentert.

«Tilsluttes. Det bombes ikke uten grunn…», skriver en annen norsk Facebook-bruker.

Desinformasjon fra 2018

Stemmer det at USA har biolaboratorier i Ukraina, og at Russland angriper Ukraina for å ødelegge dem? Det korte svaret er nei.

Allerede i ukene før Russland invaderte nabolandet, begynte statskontrollerte russiske medier å spre desinformasjon om amerikanske laboratorier som produserte biologiske våpen. Dette er ikke noe nytt, og har ifølge medienettstedet Coda vært en del av en russisk desinformasjonskampanje siden 2018.

Allerede da ble det avdekket at russiske myndigheter spredte desinformasjon om USA-støttede laboratorier i Ukraina og Georgia. Laboratoriene produserte ikke biologiske våpen, slik statsstøttede russiske medier påsto. Tvert imot jobbet de med å oppdage og håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer.

Ifølge nettstedet The Daily Beast fikk desinformasjonskampanjen en ny vår i 2021. Russland og Kina skal da ha gått sammen om å beskylde USA for å stå bak koronapandemien. De USA-støttede laboratoriene i Ukraina ble beskyldt for å ha en sentral rolle i spredningen av covid-19-viruset.

Russlands invasjon av Ukraina har gjenopplivet desinformasjonen nok en gang. Den siste tiden har påstander om de påståtte amerikanske laboratoriene i Ukraina blitt faktasjekket til feil av blant andre Politifact, USA Today og Snopes.

USA bistår Ukraina

Det er altså ikke riktig at USA har biolaboratorier i Ukraina. Men de to landene har siden 2005 hatt en avtale om å forebygge spredning av teknologi, patogener og ekspertise som kan brukes i utviklingen av biologiske våpen i Ukraina.

Den amerikanske ambassaden i landet kom i april 2020 med en lengre uttalelse om avtalen, som de kaller «Biologial threath reduction program». Der kommer det fram at avtalen har bidratt til bygging av to og oppgradering av flere laboratorier i Ukraina. Ingen av disse er imidlertid drevet av USA.

Avtalen med Ukraina er en del av det amerikanske forsvarsdepartementets «Cooperative Threat Reduction Program». Dette ble startet etter den kalde krigen, da flere av de tidligere sovjetstatene satt på kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen.

Målet var å sikre at disse ble håndtert på en trygg måte for verden i forbindelse med oppløsningen og etableringen av nye stater. Programmet har fortsatt fram til i dag, og tanken bak fra USA sin side er fortsatt å bistå andre nasjoner med å håndtere biologiske trusler. Dermed sikrer de også seg selv, ved at truslene ikke når USA eller deres allierte.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?