Faktisk.

SIAN brente ikke koranen på demon­stra­sjonen i Oslo i helgen

En nyhetsmelding fra NTB koblet reaksjoner fra Tyrkia med koranbrenning denne helgen. Men SIAN satte ikke fyr på koranen under demonstrasjonen i Oslo på lørdag. Derimot skjendet et SIAN-medlem et eksemplar av boken ved å spytte på den og rive ut sider.

hovedbilde
Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

I helgen holdt organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge, også kjent som SIAN, en demonstrasjon i Oslo sentrum. Demonstrasjonen trakk til seg motdemonstranter, og flere ble pågrepet av politiet. Politiet brukte blant annet tåregass for å roe gemyttene.

I dag klokken 10.21 kunne nyhetsbyrået NTB fortelle at Frp-leder Siv Jensen reagerer på et utspill fra den tyrkiske ambassaden på Facebook. Ingressen på saken lød:

Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på utspillet det tyrkiske utenriksdepartementet kom med etter at organisasjonen Sian brant koranen i Oslo i helgen.

Flere medier publiserte NTB-saken, blant andre Nettavisen, ABC Nyheter og Sunnmøringen. Lenker til saken ble også publisert på Facebook:

Skjermdump: Facebook

Men: det er ikke meldt om koranbrenning på SIANs demonstrasjon i Oslo i helgen.

Revet i stykker og spyttet på

I NTB-artikkelen kommer det frem at koranen ble revet i stykker og spyttet på av SIAN-profilen Fanny Bråten.

Klokken 11.08 rettet NTB i ingressen i saken. Nå ser den slik ut:

Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på utspillet det tyrkiske utenriksdepartementet kom med etter at organisasjonen Sian skjendet koranen i Oslo i helgen.

Her er altså påstanden om brenning av koranen tatt ut av ingressen.

I nyhetsportalen sin har NTB merket den nye versjonen slik:

Skjermdump: NTB

Frp: – Fullt lovlig å brenne koranen

På den tyrkiske ambassadens Facebook-side kommer det frem at det tyrkiske utenriksdepartementet 30. august har sendt ut en pressemelding som fordømmer det de mener er enkelte gruppers manglende respekt for koranen i Norge. Brenning av koranen er ikke nevnt, men pressemeldingen avsluttes slik (oversatt av Google):

Vi forventer at norske myndigheter skal treffe alle nødvendige tiltak for å sikre at denne handlingen, som i november i fjor, ikke gjentas.

I november i fjor satte et SIAN-medlem fyr på koranen under en demonstrasjon i Kristiansand. Hendelsen fikk oppmerksomhet i flere muslimske land.

Siv Jensen er sitert slik i begge NTB-versjonene:

– Vi skal verken la totalitære krefter eller andre stater få begrense den grunnlovfestede ytringsfriheten vi har i Norge. La meg slå fast at det er fullt lovlig å brenne koranen i Norge. Det skal det fortsatt være. Jeg tar avstand fra brenning av koranen, på samme måte som jeg tar avstand fra brenning av det norske flagg eller bibelen. Det er likevel noe vi må tåle i vårt samfunn, fordi det er en del av ytringsfriheten.

Sitatet er ifølge saken gitt til NTB, men er også publisert i en pressemelding på Frps nettsider.

NTB: – Har varslet om feilen

Faktisk.no har spurt NTB om hvordan feilen om koranbrenning i Oslo i helgen oppsto. Anne Ånstad er nyhetssjef i NTB. Hun forklarer at feilen oppsto da reporteren blandet Siv Jensens uttalelse om koranbrenning med det som skjedde i helgen:

– Jeg har fått oppklart fra reporter at feilen oppsto som en slags «smitte» fra det Siv Jensen sa om brenning av koran, flagg og bibel, og at han dermed kom i skade for å skrive det samme om det som skjedde lørdag. 

Etter at Faktisk.no tok kontakt har NTB nå sendt ut en egen melding om rettelsen:

Skjermdump: NTB

Ifølge Ånstad har NTB rutiner for å varsle kunder om feil:

– Rutinene er i korte trekk at vi retter i saken så raskt det lar seg gjøre og merker i et felt på saken hva som har vært rettet. I dette tilfellet skulle vi ha skrevet konkret hva som ble rettet, ikke bare at det var gjort endringer i ingressen.

NTB kontakter også redaksjoner direkte der det er nødvendig, skriver Ånstad.

Nettavisen, ABC Nyheter og Sunnmøringen har nå endret i saken. Document.no har også riktig ordlyd i saken, men på Facebook-siden deres inneholder delingen av saken fremdeles den feilaktige påstanden om koranbrenning.

Siv Jensen kommenterer saken slik overfor Faktisk.no:

– At NTB har skrevet feil om helgens hendelser får stå for deres regning. Poenget mitt gjelder uansett om det handler om skjending, riving, spytting eller brenning av koranen, så er det lov i Norge. Fra tid til annen går det debatter om grensen for ytringsfriheten. Som eksempelvis da daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke sto opp for ytringsfriheten da karikaturtegninger av profeten Mohammed ble trykket. For Frp er ytringsfriheten grunnleggende, helt uavhengig av hva myndighetene i Tyrkia, eller andre land måtte mene.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?