Faktisk.

Nei, Gro Harlem Brundtland er ikke null­skatte­yter

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Påstand

Det er rimelig ulekkert når Aps tidligere statsminister, som selv til daglig oppholder seg i Nice som nullskatteyter, hevder Aps eierskap til «den norske modellen», kritiserer skattekutt og banker i bordet med verdivalg.

Human Rights Service. Rights.no, 08.08.2017

Konklusjon

Gro Harlem Brundtland oppholder seg ikke i Nice til daglig. Hun har vært folkeregistrert i Norge siden 2013, samme år som hun solgte huset i den franske byen. Det er heller ikke riktig at Brundtland er nullskatteyter. I perioden 2006–15 betalte hun i nærmere fire millioner kroner i skatt til Norge. Skatteoppgjøret for 2016 er fortsatt ikke offentlig, men Brundtlands pressekontakt sier at hun betalte skatt også da.

Påstanden er helt feil.

Tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland er tilbake i den politiske manesjen. I en tale til AUFs sommerleir på Utøya sa hun ifølge VG at det kommende valget handler om hva slags nasjon Norge ønsker å være. I et intervju med avisen sa Brundtland:

Den norske modellen bygger på en del felles verdier, som fellesskap og at alle skal med. Det er i alle fall det jeg tenker på når jeg tenker på norske verdier.

Human Rights Service er blant nettstedene som har omtalt Brundtlands uttalelse i ettertid. I artikkelen «Nullskatteyter om Norges fremtid» står det følgende i ingressen:

Gro Harlem Brundtland (78) har i helga vært på visitt på AUF-leiren på Utøya. Her hevdet hun at valget handler om hva slags nasjon Norge ønsker å være. Det er rimelig ulekkert når Aps tidligere statsminister, som selv til daglig oppholder seg i Nice som nullskatteyter, hevder Aps eierskap til «den norske modellen», kritiserer skattekutt og banker i bordet med verdivalg.
Skjermdump HRS

Mye delt

Lengre nede i artikkelen skriver HRS også om Brundtlands etterfølgere Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. De tidligere Ap-lederne og statsministrene lever ikke som de prediker, ifølge HRS:

Både hun (Brundtland journ.anm.), Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg var «sterke rygger» som fortalte det norske folk hvordan vi skulle leve og forvaltet våre penger. Nå sitter de henholdsvis i Nice, Strasbourg og Brussel i luksus som nullskatteytere til Norge. Likevel har de ingen skrupler med å kritisere skattekutt og selge seg inn på 15 milliarder i økt skatt om Ap vinner årets valg.

Artikkelen til HRS var da denne faktasjekken ble publisert den fjerde mest delte saken i Norge, ifølge StoryBoard. Også Document.no sin sak, hvor Brundtland omtales som nullskatteyter, blir mye delt.

HRS: Takk for tipset

Denne faktasjekken skal ta for seg påstanden om Gro Harlem Brundtland som HRS kommer med i ingressen. Her påstas det to ting:

  1. Brundtland oppholder seg til daglig i Nice i Frankrike.
  2. Brundtland er nullskatteyter.

Når Faktisk.no kontakter HRS for å få dokumentasjon på påstanden, skriver daglig leder Rita Karlsen følgende i en e-post:

Jeg er blitt gjort oppmerksom på av flere at GHB skal være flyttet tilbake til Norge igjen. Har derfor lagt dette til i saken. Så takk for tipset.

I rettelsen skriver Karlsen:

Jeg har blitt gjort oppmerksom på at Brundtland skal være flyttet tilbake til Norge, i 2013. Så da er hun vel også blitt skatteyter til Norge igjen, rett skal være rett. Uten at det endrer så mye på meningsinnholdet i denne saken, da nettopp hennes opphold i Nice har sin egen historie – der en «ikke var klar over» hvilke fordeler det var for henne å bosette seg i Frankrike. Ingressen er også derfor endret til «som selv til daglig oppholder seg i Nice som nullskatteyter» til «som oppholdt seg».

Betalte ikke skatt

Brundtland gikk av som statsminister i 1996. I 1998 ble hun valgt til generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) og utvandret ifølge Folkeregisteret til Sveits. I 2003 sluttet Brundtland som generaldirektør, og året etter endret hun postadresse til Nice i Frankrike, viser opplysninger fra Folkeregisteret.

Gro Harlem Brundtland var generaldirektør i Verdens helseorganisasjon fra 1998 til 2003.
Gro Harlem Brundtland var generaldirektør i Verdens helseorganisasjon fra 1998 til 2003. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Selv om Brundtland ikke lenger hadde noen toppstilling, skrev norske medier mye om henne. I 2008 avdekket VG at den tidligere statsministeren ikke betalte skatt av pensjonen på nesten 700 000 kroner verken til Norge eller Frankrike. Årsaken var en helt unik skatteavtale mellom de to landene.

Noen dager senere kunne Dagbladet fortelle at både Gro Harlem Brundtland selv og ektemannen benyttet seg av norske offentlige helsetjenester til tross for at de ikke betalte en krone i skatt til Norge. To ganger i 2007 hadde den tidligere Ap-lederen blitt hofteoperert på Ullevål universitetssykehus.

Trygdeavgiften hun betalte av pensjonen var ifølge Dagbladet langt fra stor nok til å dekke det operasjonene kostet. Etter at dette ble kjent, valgte Brundtland selv å betale for helsehjelpen hun hadde fått. Hun hadde overfor sykehuset vært åpen om at hun var bosatt i Frankrike.

Solgte huset i Nice i 2013

Etter medieoppslagene i 2008 varslet Brundtland i VG at hun ville flytte hjem til Norge. Det skjedde imidlertid ikke før fem år senere. Først 1. desember 2013 ble Brundtland folkeregistrert i Norge igjen. Siden da har hun bodd her, men oppholder seg ifølge sin pressekontakt Jon Mørland innimellom i utlandet.

I en e-post til Faktisk.no skriver Mørland:

Gro oppholder seg til daglig i Norge eller på korte og lengre opphold i utlandet gitt hennes internasjonale engasjement i blant annet The Elders og United Nations Foundation (UNF).Gro oppholder seg ikke i Nice/Frankrike og har ingen bopel der. Denne ble solgt i mars 2013.

Dermed stemmer ikke påstanden til HRS om at Brundtland «til daglig oppholder seg i Nice».

Betalte nærmere fire millioner i skatt

Faktisk.no har også sjekket ligningen til Gro Harlem Brundtland tilbake til 2006. Skatteoppgjørene viser at Brundtland har skattet til Norge i hele perioden 2006–2015:

Skatteoppgjøret for 2016 er fortsatt ikke offentlig, men Jon Mørland sier til Faktisk.no at Brundtland også betalte skatt til Norge da:

Som tidligere år, betalte hun skatt av pensjon og inntekter. Hun var ingen nullskatteyter i 2016 heller.

Dermed stemmer heller ikke den andre delen av påstanden til HRS. Brundtland betalte i perioden 2006–15 nesten fire millioner i skatt, og kan ikke betraktes som en nullskatteyter.

Tilsvar

Daglig leder Rita Karlsen har fått mulighet til å kommentere konklusjonen til Faktisk.no, men har foreløpig ikke svart.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?