Faktisk.

Nei, det er ikke bevist at vaksinen har ført til overdø­de­lighet

hovedbilde
Steigan.no bommer når de skriver at forskere nå innrømmer at vaksinen har ført til overdødelighet. Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Påstand

Nå innrømmer også forskningstidsskrifter og hovedstrømsmediene at «vaksinene» har ført til overdødelighet

Steigan.no. Steigan.no, 05.06.2024

Konklusjon

Forskningsrapporten det vises til diskuterer om vaksiner kan ha hatt en medvirkende årsak til overdødelighet. Men rapporten verken beviser eller konkluderer med noen sammenheng.

I en artikkel publisert på Steigan.no 5. juni skriver nettstedet at forskere nå har bevist en sammenheng mellom covid-vaksinen og overdødelighet i 47 land:

Denne studien viser det som kritikere har påvist i lang tid allerede at de såkalte «vaksinene» er livsfarlige og tar livet av folk.

Det vises til en forskningsrapport i British Medical Journal og en nyhetsartikkel i The Telegraph som baserer seg på denne.

Påstanden blir også delt på sosiale medier, her fra en privatperson på facebook

Høy overdødelighet

Det stemmer at det var en høy overdødelighet under pandemien.

I rapporten det vises til har tre forskere, med tall fra Our World in Data, sett på den totale overdødeligheten i 47 vestlige land under pandemien. Gjennomgangen viser en overdødelighet på 3,1 millioner mennesker mellom 1. januar 2020 og 31. desember 2022.

Kun Grønland opplevde en underdødelighet gjennom hele perioden.

Trykk på grafen for å øke størrelsen.

Overdødelighet i perioden fordelt på år og land. Trykk for større versjon. Faksimile: British Medical Journal

Men i rapporten slås det ikke fast noen årsak til denne overdødeligheten. Det stemmer at det vises til vaksinen som en mulig årsak, men bevis for eller mot at dette stemmer, fremlegges ikke.

Det neste steget omhandler å skille mellom de forskjellige potensielle bidragsyterne til overdødelighet, inkludert COVID-19-infeksjoner, indirekte effekter av spredningstiltakene og vaksinasjonsprogrammene. Differensieringen mellom de forskjellige årsakene er krevende.

Rapporten konkluderer derfor med en oppfordring til myndigheter om å publisere tall som viser dødsårsakene i perioden, slik at disse kan bli analysert.

Steigan.no har fått flere muligheter til å kommentere konklusjonen, men har ikke besvart våre henvendelser.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?