Faktisk.

Journa­listen som filmet avviser at politiet bare åpnet gjerdene til Kongressen

Videobilder på sosiale medier ble tolket som at politiet bare slapp fram pøbler til Kongressen. Mannen som filmet videoen gir derimot en helt annen kontekst rundt bildene.

En video av mennesker som strømmer gjennom barrikader foran kongressbygningen, har spredt seg svært fort på nett.

Videoen viser hvordan store menneskemengder først er stoppet av gjerder og barrikader. På den andre siden står en liten gruppe politifolk.

Deretter strømmer menneskene gjennom barrikadene, og mannen som filmer sier (oversatt av Faktisk.no):

Nå skjer det ... og der har de brutt seg inn på området til Kongressen igjen.

Videoen har fått over 1,8 millioner visninger på TikTok der den først ble publisert.

Hevdes at politiet slapp dem inn

Det er dog videredelingene på Twitter som har spredt seg mest – med over 36 millioner visninger.

I videredelingene på Twitter gis det inntrykk av at politiet aktivt slapp inntrengerne inn til Kongressen.

Da med formuleringer som:

De slapp dem bokstavelig talt bare inn

At politiet hjalp inntrengerne, og slapp dem fram, er også noe som har spredt seg i sosiale medier her i Norge.

Nettbrukere har delt videoen i Norge med budskap som:

Åpnet politiet sperringene? Hæ!?

og

Hvorfor var ikke sikkerheten bedre? Hvorfor slapp «politiet» demonstrantene igjennom sperringene?

Journalisten som filmet: – De åpnet definitivt ikke bare barrikadene

Videoen som nå har blitt en viral hit på internett ble filmet av frilansjournalisten Marcus DiPaola.

DiPaola var til stede utenfor Kongressen for å dekke demonstrasjonene og hendelsene i Washington DC. Han har levert saker og bilder til mange store mediehus. Ved siden av frilansarbeidet for andre større medier, driver han også sin egen nyhetsformidling rettet mot unge brukere via appen TikTok.

Videoen som nå sprer seg var en av mange han la ut på TikTok, mens opptøyene og inntrengningen i Kongressen pågikk.

Andre videoer han la ut viser hvordan politiet og inntrengerne kjempet mot hverandre – blant annet hvordan politiet forgjeves forsøkte å unngå at mennesker skulle ta seg inn gjennom ei dør til kongressbygningen.

Etter at videoen av hvordan mennesker strømmet gjennom en av barrikadene spredte seg, har DiPaola uttalt seg til flere medier om videoen han filmet.

Til Newsweek avkrefter han at politiet aktivt bare slapp inn inntrengerne:

– De åpnet definitivt ikke bare barrikadene. Pro-Trump-opprørerne viste knyttnevene mot politiet. Det var derfor jeg begynte å filme. Deretter trakk politiet seg tilbake, sier DiPaola til nettstedet.

Ifølge frilansjournalisten var politiet helt overmannet av det store antallet mennesker.

– Det ville ikke vært noe poeng for dem å kjempe mot. Opprørerne kom seg opp til trappene mot Kongressen ganske raskt. Politiet forsøkte å holde dem tilbake, men de var ikke utstyrt til det og ble dyttet rundt, sier han.

Til en journalist i New York Magazines Intelligencer sier DiPaola at barrikadene fortsatt var der, men at menneskemengdene dyttet gjerdene bort da politiet trakk seg tilbake.

Mange barrierer brutt

Gjerdene som passeres i den mye spredte videoen er en av mange barrierer som ble brutt av inntrengerne på onsdag.

Ved å se på videoen bilderute for bilderute, kan man se at gjerdet er noe åpent allerede i det frilansjournalisten begynner å filme. Rett før menneskemengdene strømmer inn flyttes gjerdet, men det er ikke mulig å sikkert si hvem som flytter det siden kameraet har zoomet mye inn.

Det samme har faktasjekknettstedet Snopes konkludert med i sin gjennomgang av videoen.

Her sees det hvordan gjerdet var litt åpent allerede før det ble flyttet på (venstre), hvordan det flyttes og åpnes mer i det politiet trekker seg tilbake (midten) og hvordan det virker å ha vært personer innenfor også før menneskemengden passerte gjerdet. Foto: skjermbilder fra videoen lagt ut av frilansjournalist Marcus DiPaola

Rett etter at menneskemengden begynner å strømme inn snus kameraet. Det kan virke som det er en rekke personer på innsiden, som var der allerede før gjerdet ble flyttet.

Frilansjournalist Marcus DiPaola sier også i sin kommentar mens han filmer, at de har brutt seg inn på området igjen.

Både Newsweek og journalisten i New York Magazines Intelligencer har samlet en rekke eksempler på at politiet kjempet mot menneskemengdene i forsøk på å holde dem tilbake. Da med sammenstøt på flere ulike steder rundt kongressbygningen.

Undersøkelser Faktisk.no har gjort av videoen filmet av DiPaola, tilsier at den er tatt opp omtrent fra dette punktet nord for kongressbygningen:

Dette stemmer med at bygget som sees i bakgrunnen mot slutten av videoen er likt Russell-bygningen som huser kontorer for Senatet, veisperringene som også sees mot slutten og en slags midtrabatt som er en del av sikkerhetstiltakene rundt Kongressen.

Plasseringen stemmer også med uttalelsene fra DiPaola om at hendelsen skjedde nord for kongressbygningen.

På dette tidspunktet er det mye som tyder på at gjerder og barrierer rundt Kongressen allerede var brutt flere steder.

Tidslinjer publisert av ulike medier, som USA Today, omtaler at de ytre perimeter-barrierene først ble brutt på vestsiden av Kongressen.

Kraftig kritikk av politiets håndtering

Selv om politiet kjempet mot inntrengerne på flere ulike kanter både i og utenfor kongressbygningen har håndteringen fått svært hard kritikk.

Sikkerheten ved Kongressen i USA sikres av en egen politistyrke kalt US Capitol Police. Etaten har rundt 2000 ansatte, og har bare ansvar for selve kongressbygningen og det aller nærmeste området rundt.

Selv om det var ventet svært store folkemengder i protestmarsjen til støtte for Trump, var det ikke kalt inn tilstrekkelige forsterkninger fra andre politietater.

Spesielt har kritikere vært opptatt av at nasjonalgarden ikke var satt inn i gatene i Washington DC. Ved store demonstrasjoner har det ikke vært uvanlig at US Capitol Police samarbeider med en rekke andre etater som lokalt politi i Washington DC, nasjonalgarden, FBI og andre føderale etater.

Håndteringen da Kongressen ble stormet stod i sterk kontrast til hvordan sikkerhetsmyndighetene håndterte Black Lives Matter-demonstrasjonene i samme by sommeren 2020.

– Ingen kan si til meg at det ikke hadde vært annerledes om det var en Black Lives Matter-gruppe som demonstrerte. Da ville de håndtert det på en helt annen måte enn hvordan de gjorde det da en mobb av kjeltringer stormet Kongressen, sa påtroppende president Joe Biden i en videouttalelse etter hendelsene skriver New York Times.

Han fikk støtte fra en rekke sentrale ledere i Kongressen, som krevde at sjefen for Capitol Police skulle gå av.

De mente at både planleggingen, etterretningen og selve håndteringen hadde feilet totalt.

Washington Post skriver om hvordan feilene ble gjort allerede lenge før stormingen av Kongressen skjedde. Politiet skal ha mislyktes i å forberede seg, selv om pro-Trump-ekstremister planla sine handlinger åpent i ulike nettfora.

– Hvordan kunne de feile så totalt. Mobben kunne ha sprengt hele bygningen i lufta. De kunne drept oss alle sammen, sier den republikanske senatoren Lindsey O. Graham til avisa.

Sjefen for US Capitol Police, og to andre sikkerhetsansvarlige med tilknytning til Kongressen har i ettertid signalisert at de vil gå av.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?