Faktisk.

Flere aviser publiserte feil video

Internasjonale medier har publisert en video som påstås å vise angrep i Iran. Faktisk.no har verifisert at det ikke kan stemme.

New York Post var ett av mediehusene som publiserte en skjermdump av videoene som har sirkulert i sosiale medier det siste døgnet. Foto: Skjermdump X, Facebook, New York Post

Natt til fredag kom det meldinger om at Israel hadde angrepet Iran. Israel hadde fredag ettermiddag ikke kommet med offisielle kommentarer om dette. Amerikanske mediehus som CNN og ABC News har vært i kontakt med amerikanske tjenestemenn som sier at det har skjedd et militært angrep. Iranske tjenestemenn har til The New York Times uttalt at et angrep hadde truffet en militær flybase nær Isfahan, som er Irans tredje største by.

Den britiske avisen The Guardian skriver at Isfahan har en rekke viktige militære anlegg, inkludert atomanlegg, en stor flybase og fabrikker som knyttes til produksjon av droner og annet militært utstyr.

Ifølge Irans statlige kringkaster Mehr News kunne man høre flere eksplosjoner rundt halv tre norsk tid. Dette skal ha vært Irans luftvernsystem som skjøt ned droner. De meldte at det ikke var noen skader.

Delte feil video

Det er usikkerhet rundt hvilke bilder og videoer som faktisk viser nattens hendelser i Iran. Faktisk.no har sett flere eksempler på at nyhetsmedier har brukt en video eller en skjermdump av en eldre video som er publisert før angrepet.

Videoen er trolig ikke en gang filmet i Iran, men i Israel.

En av videoene som blir delt hyppig, ser ut til å være filmet fra en terrasse. I videoen som er filmet på kvelden eller natten, ser vi noe som likner på en eksplosjon som lyser opp himmelen et godt stykke unna.

Under er et eksempel på at videoen blir påstått å være filmet i forbindelse med nattens angrep:

Videoen er blitt postet flere ganger sammen med andre videoer og påstander om at den viser et israelsk angrep i Iran.

New York Post er et av nyhetsstedene som har publisert et skjermbilde av videoen. Bildet er publisert i en sak om angrep i Iran og er arkivert her. I bildeteksten vises det også til angrepet, og kilden som er oppgitt for bildet er X-brukeren AJ Huber.

Bildet lå ute i flere timer hos New York Post, men er nå fjernet.

Motstridende meldinger

En anonym iransk tjenestemann skal ha uttalt til Reuters at det ikke er bekreftet at det var et eksternt angrep, og at det kunne være en infiltrasjon. Tjenestemannen skal også ha uttalt at det ikke er planer om å gjengjelde hendelsen.

Hossein Dalirian, talsperson ved Irans nasjonale romsenter, skrev i en post på X tidlig fredag morgen at det ikke hadde vært noe luftangrep utenfor Isfahan eller andre deler av landet. Dalirian skrev at det var snakk om et «mislykket forsøk fra noen som fløy droner». Han hevdet også at nyhetsmeldingene fra amerikanske medier ikke var sanne.

En videosnutt som har Mehr News' logo i venstre hjørnet, deles av flere i sosiale medier. Klippet viser en reporter som viser frem et fredelig bybilde, samtidig som han sier at byens innbyggere er rolige. Reporteren forteller at for noen timer siden hørtes det lyder fra himmelen, og at det var snakk om miniatyrdroner som ble skutt ned.

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Israel vil gjengjelde lørdagens angrep, da Iran skjøt flere enn 300 droner og missiler mot Israel. Dette angrepet var et svar på at Israel tidligere i april utførte et luftangrep mot Irans ambassade i den syriske hovedstaden Damaskus.

Flere nyhetsmedier har feilpublisert

Også den israelske nyhetskanalen Kan 11 News har publisert et klipp på X fra sin egen nyhetssending om angrep i Iran der de bruker den samme videoen som New York Post. I videoen har kanalen lagt på grafikk som sier at videoen er fra Iran for kort tid siden og at den er hentet fra sosiale medier.

Grafikken i videoen øverst i venstre hjørne står det oversatt med GoogleTranslate: «Bilder fra Iran for kort tid siden, fra sosiale medier». Skjermbilde: @kann_news / X

Men kanalen har selv også publisert videoen i et eget innlegg flere timer før angrepet skal ha funnet sted i Iran. Da skrev kanalen at videoen er fra Galilea der et nedfall fra en oppskytning fra Libanon traff bakken. Kanalen skrev i posten at de har forsøkt å finne ut hvem som har tatt videoen, men ikke lyktes.

Dette stemmer overens med flere andre innlegg på X og nyhetsartikler fra to libanesiske kilder. De skriver at videoen viser et nedslag i kibbutzen Ma'yan Baruch fra en oppskytning av det som skal være missiler fra Libanon.

Også International Business Times i Singapore har publisert et skjermbilde fra videoen og skrev at den viser angrep i Iran.

Video fra kvelden før

Faktisk.no har ikke lyktes i å geoverifisere videoen, men kan si at den med stor sannsynlighet er filmet i eller i nærheten av Kibbutz Ma'yan Baruch i Galilea. Vi har heller ikke lyktes i å finne originalkilden til videoen, men første publisering vi har funnet er israelske Kan 11 News sin X-post som ble publisert klokken 20.03 norsk tid 18. april, altså mange timer før et angrep på Iran skal ha funnet sted.

Også i et annet innlegg på X har videoen blitt publisert sammen med det som ser ut til å være en overvåkningsvideo. Datostempelet på videoen er 18. april og klokkeslettet er 20.16, altså 19.16 norsk tid, når et lys treffer bakken. Dette er med stor sannsynlighet det samme nedslaget vi ser på den andre videoen da lyset og blinkingen stemmer overens.

BBC-journalist Shayan Sardarizadeh har også publisert et innlegg på X der han påpeker at videoen blir delt feilaktig som om den er fra Iran.

Faktisk.no har forsøkt å komme i kontakt med israelske Kan 11 News, New York Post og International Business Times, Singapore Edition for kommentarer. De har ikke svart på henvendelsene fra Faktisk.no.

Deler gammelt innhold

Det deles også en rekke andre videoer og bilder som blir påstått å være tatt i Iran. Bildene blir publisert med mange ulike kontekster og oppgir ikke kilder. Se eksempler her og her.

I denne twitter-meldingen er det to bilder og en video som ikke er fra samme hendelse:

Videoen har blitt publisert flere ganger i timene etter angrepet. Det er ingen indikasjon på at videoen er postet tidligere og flere melder at den er tatt i Isfahan, Iran.

Men bildet av jagerflyet er publisert av Israeli Air Force på deres facebookside i januar 2021. Bildet finnes enkelt ved et omvendt bildesøk hos Google. Bildet har derfor ingenting med angrepet å gjøre.

Det andre bildet i posten over er publisert av flere kontoer 12. april, en hel uke før det ble meldt om angrep i Iran.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?