Faktisk.

Nei, mobil­stråling påvirker ikke immun­for­svaret slik at man lettere får influensa

hovedbilde
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Påstand

Mobilstråling påvirker immunforsvaret slik at man lettere får influensa.

Kommentarer på Facebook. Facebook, 16.02.2020

Konklusjon

To ungdommer som døde etter å ha fått influensa og et stort influensautbrudd på en skole i Trondheim, har skapt konspirasjonsteorier. I kommentarfelt spekuleres det i om stråling fra basestasjoner har påvirket immunforsvaret til barna, slik at de lettere har blitt smittet av influensa. Forskere avviser at dette er mulig. I tilfeller der mobilstråling har hatt effekt på levende vesener, har strålingen ikke hatt effekt på immunforsvaret. I tillegg er strålingen fra basestasjoner så svak at den ikke kan påvirke menneskers helse.

Påstanden er helt feil.

I løpet av en uke døde to ungdomsskoleelever etter at de hadde fått influensa. Ved Flatåsen skole i Trondheim var 310 elever borte fra skolen etter stort influensautbrudd. Disse tre hendelsene har har utløst konspirasjonsteorier om at det er en sammenheng mellom influensa og stråling fra basestasjoner.

Særlig i Facebook-gruppen «Nei til smartmeter med mer» diskuteres dette heftig blant de over 14 000 medlemmene. Her er noen av kommentarene som har kommet de siste dagene:

2 elever døde av influensa = 5G drap. (...) De to ungdommene som norsk lyvemedia påstår er døde fra influensa, er døde fra 5G + norsk skole. Norsk skoles rektorer bidrar stort til folkemord av våre barn ved å tillate smartmålere, wifi, trådløse tavler, ipad og bærbare.

Frykter mere av dette. Våre barn og unge får jo dårligere imunforsvar da deres kropper blir bestrålt 24/7. Er vel med i FN's plan om å redusere befolkningen i verden. Lurt å begynne med barn og unge da. De kan ihvertfall ikke formere seg når de er drept.

5G svekker kroppens immunforsvar såpass mye at influensaen bare tar over og fester.

Hmm vi sliter med å kommer over influensaen men bor midt mellom 4 master hvorav den siste ligner på 5G (ihvertfall efter de bilder jeg har sett).

Det påstås altså at det er en sammenheng mellom stråling fra basestasjoner og nedsatt immunforsvar. Dette skal igjen føre til at barn blir syke av influensa, og at enkelte dør. Stemmer det?

– Helt utenkelig

Forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), Dag Markus Eide, avviser overfor Faktisk.no at basestasjoner kan påvirke immunsystemet:

– Det er helt utenkelig. I de tilfellene man har hatt effekt av elektromagnetiske felter på biologiske systemer, har det ikke hatt noen effekt på immunsystemet, sier han.

Skjermbilde fra Facebook-gruppen «Nei til smartmeter med mer».

Eide forklarer dette med at energien i det elektromagnetiske feltet rundt en basestasjon er så liten at den ikke kan føre til noen varmeeffekt. Dette er den eneste kjente effekten et slikt felt kan ha på kroppen, og dermed den eneste måten basestasjoner i teorien kunne ha påvirket immunsystemet på.

Eide viser også til en amerikansk studie han beskriver som «veldesignet», der mus og rotter ble utsatt for radiobølgestråling av samme type som den mobiltelefoner som er på 2G- eller 3G-nettet sender ut. Forsøksdyrene ble utsatt for stråling som var opptil fire ganger sterkere enn det høyeste nivået som er tillatt i Storbritannia.

Forsøket varte gjennom mesteparten av dyrenes levetid, opptil to år. Forskerne fant at de hannrottene som ble utsatt for den sterkeste strålingen, utviklet kreftsvulster i hjertet, men sier ingenting om eventuelle effekter på immunsystemet. Det var ingen effekter på mus og hunrotter.

– Finnes ikke dokumentasjon

Faktisk.no tar også kontakt med seniorrådgiver i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Lars Klæboe. I likhet med Eide avviser Klæboe at radiobølgene fra basestasjoner kan knyttes til influensa eller en svekkelse av immunsystemet:

Skjermbilde fra Facebook-gruppen «Nei til smartmeter med mer».

– Det finnes ikke dokumentasjon på at så svak eksponering kan påvirke immunsystemet.

Klæboe viser også til at de aller fleste skolene i Norge ligger i nærheten av basestasjoner, og at det er såpass mange basestasjoner i Norge at alle nordmenn er «mer eller mindre» i nærheten av en eller flere basestasjoner. Dermed skulle i praksis alle nordmenn ha fått svekket immunforsvar, ikke bare skoleelever. 

Det er heller ikke meningsfullt å knytte dødsfall eller sykdom til basestasjoner, ifølge Klæboe:

– Alle dødsfall som skjer i Norge, skjer i nærheten av basestasjoner, sier han.

Flere har også satt utbruddet av det nye koronaviruset COVID-19 i sammenheng med utbygging av 5G. Dette har blitt tilbakevist av den britiske faktasjekk-organisasjonen Full Fact.

Infeksjon og komplikasjon

Hva vet vi om de to ungdommene som døde etter å ha fått influensa? 7. februar døde en gutt som gikk i 9. klasse på en ikke navngitt skole i Sarpsborg, ifølge VG, som meldte om dødsfallet først.

Skjermbilde fra Facebook-siden til ABC Nyheter.

Smittevernlege og kommuneoverlege i Sarpsborg, Karianne J. Bergman, bekreftet overfor avisen at gutten som døde hadde influensa. I tillegg hadde han en alvorlig bakteriell infeksjon.

13. februar døde en elev ved Kongerød ungdomsskole i Skien på Rikshospitalet som følge av komplikasjoner ved vanlig influensa, ifølge en pressemelding fra Skien kommune.

Fryktede komplikasjoner av influensa er ifølge Lommelegen lungebetennelse, blodforgiftning og hjernebetennelse. FHI anbefaler visse risikogrupper å ta influensavaksine.

Lite influensa foreløpig

Ifølge FHIs ukerapport for uke 6 er det fortsatt et lavt, men økende nivå av influensa i befolkningen. FHI regner med at toppen nås i løpet av de neste ukene, men ingenting tilsier at 2019–2020 er noen rekordsesong.

Andel legebesøk for influensalignende sykdom.
Andel legebesøk for influensalignende sykdom. Kilde: FHIs ukerapport for influensa uke 6.

FHI har registrert at det er mange unge som blir syke, og det kan ifølge overlege Siri Helene Hauge skyldes flere ting:

– Unge har ikke den samme immuniteten som voksne har og kan derfor bli oftere syke, sier hun til Faktisk.no.

– I tillegg er det fire ulike virus som sirkulerer. Ett av dem er knyttet til høyere dødelighet blant eldre, mens et B-virus i år er av en ny variant, hvor det er mindre immunitet i befolkningen.

Folkehelseinstituttets temaside om sesonginfluensa finner du her.

Ett–to dødsfall i året

Hauge understreker at hun ikke vet hvilke virus som har forårsaket de ulike utbruddene som har rammet unge mennesker. I snitt dør det rundt 900 personer av influensa i Norge hvert år, men det er ikke vanlig at unge dør.

– Det er sjeldent, spesielt med tanke på at de oftere blir syke, sier Hauge.

– Vi observerer ett–to dødsfall blant barn under 18 år nesten hvert år, men dette er ikke sikre tall.

Hva dødsfallene skyldes, er ifølge Hauge vanskelig å si noe sikkert om. Noen kan få lungebetennelse eller andre infeksjoner på toppen av influensaen, mens andre kan ha en sykdom som ikke var oppdaget da de ble syke.

– Ofte vet man ikke om personen har dødd med eller av influensa. Friske barn dør sjeldent, så da det kan være noe annet i tillegg, sier Hauge.

Mange smittet i Trondheim

Torsdag 13. februar meldte flere medier at opp mot 100 elever hadde fått influensa på Flatåsen skole. Dagen etter kunne NRK melde at hele 310 av 826 elever var borte fra skolen.

Skjermbilde fra Facebook-gruppen «Nei til smartmeter med mer».

– Denne uken er det vinterferie i Trondheim, så det er ingen på skolen, sier rektor ved Flatåsen skole, Hilde Klungsøyr, til Faktisk.no.

– Vi sendte ut meldinger om sykdomsutbruddet til foresatte gjennom dagen og ettermiddagen torsdag. Hvor mange som ble holdt hjemme for å unngå smitte, og hvor mange som faktisk har vært eller er syke, vet vi ikke.

Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, opplyser at de har tatt nok prøver av elevene ved Flatåsen skole til å kunne fastslå at det er influensavirus som er årsaken til sykdomsutbruddet.

– Det er et stort utbrudd og vi vet ikke nøyaktig hvor mange som er syke, sier hun til Faktisk.no.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?