Faktisk.

Nei, digital ID skal ikke sprøytes inn i kroppen via vaksiner

hovedbilde
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Påstand

Snart kommer digital ID, via vaksiner.

State of Globe. State of Globe, 04.04.2020

Konklusjon

Den ideelle organisasjonen ID2020 står ikke bak en digital ID som skal sprøytes inn i kroppen på folk, slik nettstedet State of Globe hevder. Organisasjonen utvikler ikke egen teknologi, og har heller ikke støttet noen prosjekter som lager vaksiner. ID2020 gir støtte til å utvikle en ID-løsning som skal gjøre det mulig å se at foreldre har samtykket til at barna deres blir vaksinert. Denne løsningen er basert på fingeravtrykk og innebærer ikke bruk av sprøyter.

Påstanden er helt feil.

En artikkel på nettstedet State of Globe med overskriften «Snart kommer digital ID, via vaksiner» hevder at den ideelle organisasjonen ID2020 utvikler en «digital ID» som skal sprøytes inn i kroppen ved hjelp av vaksiner.

Skjermbilde: State of Globe

I artikkelen knyttes påstanden om digital identitet til Microsoft-grunnleggeren Bill Gates. Den ser også ut til å hevde at den digitale id-en får form av nanopartikler. Videre gir artikkelen uttrykk for at mennesker kan bli en del av «tingenes internett», en betegnelse på fysiske gjenstander som kommuniserer med hverandre, for eksempel kjøleskap, biler og alarmer som er koblet til nettet.

Artikkelen, som ble lagt ut 4. april, har fått til sammen 3007 kommentarer, delinger og reaksjoner på Facebook, ifølge analyseverktøyet CrowdTangle.

Men stemmer det at ID2020 vil lage et digitalt id-sertifikat som skal sprøytes inn i kroppen? Det skal vi se nærmere på i denne faktasjekken.

Ikke svar

State of Globe beskriver seg selv som «et senter for informasjon du ikke vil finne som mange andre steder» . De skriver også:

Man må alltid dobbeltsjekke alt, fra alle! Også fra oss. Men vi vil gjøre vårt beste for sannheten, ikke for det politisk korrekte i en vanskelig tid.

Via kontaktskjemaet på nettsiden har Faktisk.no sendt State of Globe spørsmål om hva som er grunnlaget for påstanden om at en digital ID som skal sprøytes inn kroppen med vaksiner, er på trappene. Vi har også sendt en Facebook-melding til Hans Christian Færden, som driver nettstedet og står som forfatter av artikkelen.

Skjermbilde: Gmail

Etter å ha brukt kontaktskjemaet for andre gang fikk Faktisk.nos journalist imidlertid beskjed om at han var meldt på nyhetsbrevet til State of Globe.

Færden besvarte først ikke henvendelsene, men tok kontakt etter at denne faktasjekken ble publisert.

Hva er ID2020?

Ifølge artikkelen på State of Globe er det ID2020 som står bak den digitale ID-en som skal sprøytes inn i kroppen på folk.

Den ideelle organisasjonen ID2020 er en allianse av offentlige og private aktører. ID2020 ble startet i 2017 av blant annet Accenture, GAVI, Rockefeller-stiftelsen, Microsoft og konsulentselskapet IDEO.

ID2020-alliansen har som mål å gi fattige og andre som mangler identitetspapirer en måte å kunne identifisere seg trygt og sikkert. Dette skal i sin tur gi dem rettigheter overfor det offentlige, helsevesenet og andre.

I et «manifest» skriver ID2020 blant annet at det å kunne identifisere seg, er en menneskerett.

Utvikler ikke vaksiner

ID2020s arbeid består i å finansiere prosjekter som skal utvikle forskjellige id-løsninger. På nettsidene deres finner en liste over prosjekter de har støttet. Noen eksempler er:

  • MyPass, et prosjekt i Austin, Texas som skal utvikle en løsning som gjør det mulig for hjemløse å lagre identitetsopplysninger som gir dem tilgang til helsetjenester og lignende.
  • Et prosjekt i Bangladesh og Tanzania som forsøker å bruke spedbarns fingeravtrykk i en identitetsløsning som også skal knyttes til en medisinsk journal. Hensikten er å sikre at barnas foresatte har samtykket i at barna blir vaksinert. Vaksinealliansen GAVI er en av samarbeidspartnerne i prosjektet.

ID2020 har også en side for ofte stilte spørsmål. Her svarer de på om de utvikler egen teknologi, og om de tilbyr produkter eller tjenester. De skriver (Faktisk.nos oversettelse):

ID2020 utvikler ikke produkter, men vi tilbyr rådgivingstjenester til partnerorganisasjonene våre fortløpende.

ID2020 utvikler ikke teknologier eller systemer.

Trusler og konspirasjonsteorier

I et intervju med nettstedet The New Humanitarian, som beskriver seg selv som en ideell nyhetsorganisasjon som blant annet dekker humanitære kriser, forteller Dakota Gruener, som er direktør i ID2020, at de ansatte i organisasjonen har mottatt drapstrusler.

Bakgrunnen for truslene er, ifølge Gruener at det blir spredd en konspirasjonsteori om at selskapet vil sprøyte mikrochipper inn i kroppen på folk. Denne teorien ser ut til å stamme fra det høyreradikale og konspirasjonsteoretiske mediet Infowars, som ifølge The New Humanitarian lanserte den i oktober 2019.

Det var imidlertid først etter at koronapandemien brøt ut at truslene begynte, skriver The New Humanitarian. Da ble ID2020 koblet til en annen konspirasjonsteori om Bill Gates, som handler om at Microsoft-grunnleggeren vil sette inn mikrochipper i kroppen på folk. Ifølge teorien skal dette skje gjennom en vaksine mot koronavirussykdommen covid-19.

Faktisk.no har skrevet om denne feilaktige teorien flere ganger, blant annet i denne artikkelen:

Teorien ser ut til å basere seg på et forskningsprosjekt ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) om såkalte «quantum-dot» tatoveringer. Tatoveringene er tenkt som et digitalt vaksinasjonskort som pasienten har med seg i huden. Dette prosjektet har fått økonomisk støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.

Tatoveringene kan ikke måle hvor folk befinner seg, og en av forskerne bak teknologien, Kevin McHugh, sier til Reuters at teknologien ikke er tenkt å bli brukt i forbindelse med koronapandemien.

Scientific American skrev om teknologien i desember 2019. På det tidspunktet hadde ikke teknologien blitt tatt i bruk, og Faktisk.no har heller ikke funnet informasjon om at dette har skjedd etter at artikkelen ble publisert.

Krever kontroll over personopplysninger

ID2020 har en liste over krav de stiller til prosjektene de støtter. Kravene handler om hvordan ID-løsninger skal utformes.

Punkt 4 på listen handler om personopplysninger og privatliv. Her står det blant annet at løsningene må være utformet på en måte som gir brukerne «finkornet kontroll» over hvordan personopplysninger blir delt. Det står også blant annet følgende:

  • Brukeren må ha mulighet til å nekte noen tilgang til personopplysningene de har samtykket i å dele gjennom ID-løsningen (4.1).
  • Brukeren skal kunne se hvem som har hatt tilgang til personopplysninger og når. (4.5)
  • Brukeren skal varsles hvis noen benytter opplysningene i ID-løsningen til noe annet enn dens opprinnelige formål. (4.2)

I intervjuet med The New Humanitarian sier ID2020-direktør Gruener også at de ikke vil støtte ID-løsninger som innebærer mikrochipper eller «implantater». Årsaken er at slike løsninger kan brukes uten at brukeren samtykker. Hun sier også at organisasjonen ikke støtter ansiktsgjenkjennelse.

I et innlegg under World Economic Forum i 2019 snakket Gruener om ID-systemer, og understreket at personvern er et av de viktigste hensynene når disse skal utvikles.

Ingenting tyder på at ID2020 er involvert i noen prosjekter som handler om å utvikle vaksiner. Det finnes heller ingen dokumentasjon som tilsier at de vil sprøyte nanopartikler inn i kroppen på folk.

Altså er det helt feil at det snart vil komme en ID-løsning som sprøytes inn via vaksiner, og at ID2020 har noe med denne å gjøre, slik State of Globe påstår.

Tilsvar

Faktisk.no har lagt frem konklusjonen og hovedinnholdet i denne faktasjekken for Hans Christian Færden, som driver State of Globe. I en Facebook-melding skriver han følgende:

– Selv om jeg nok ofte opplever at dere fastlår ting på for svakt grunnlag, uten å se at mye henger sammen, er det dere gjorde med saken hos meg helt greit også i mine øyne.

– Saken ble skrevet da det «brant som verst» rundt koronanedstenging og jeg lot meg emosjonelt påvirke mer enn godt var. Jeg står for tankene bak kronikken fortsatt, gitt at den hadde vært full av spørsmål. For det er mildt sagt til ettertanke at vaksinealliansen GAVI er blant grunnleggerne av ID2020. Men jeg skulle definitivt ha brukt spørsmålsform, ikke bare fastslått som jeg gjorde i første del av saken.

Etter at denne faktasjekken ble publisert, har Færden også redigert artikkelen og lagt til en korrigering.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?