Faktisk.

Så dyr må strømmen være for at vedfyring skal lønne seg

Høye strømpriser gjør at mange velger å fyre med ved. Det kan lønne seg.

Jo høyere strømpris, jo mer lønner det seg naturlig nok å velge å vedfyring. Men hvor går grensen for om det lønner seg eller ikke?

Og hvor mye ville en vedkubbe kostet, om den hadde samme pris for energien som strømmen i veggen?

Brennverdi

Det viktigste først: brennverdi. Begrepet omtaler hvor mye energi det er i én fastkubikkmeter, eller tusen liter, fast volum. Tunge tretyper som eik og bøk har derfor mer energi, og lette tretyper har mindre energi, per vedkubbe.

Seniorrådgiver Simen Gjølsjø ved NIBIO forsker på ved og brennverdi. Han har gitt Faktisk.no tilgang på sine data knyttet til brennverdi og vekt.

Bjørk, den vanligste vedtypen i Norge, har en brennverdi på 2586 kWh per tusen liter, ved 18 prosent fuktighet. Tusen liter bjørk med 18 prosent fuktighet veier 590 kilo, og én kubbe veier cirka én kilo.

Én kubbe gir deg derfor 4,4 kWh med ren energi. Men fordi mye varme går ut av pipa, vil en moderne ovn utnytte minst 75 prosent av energien.

Dermed kan man utnytte cirka 3,3 kWh av vedkubben.

Pris

Deretter er det bare å regne ut om man sparer penger eller ikke, ut fra strømprisen. Og hva prisen per kWh blir ut fra hvor mye veden koster.

Tar vi for eksempel utgangspunkt i de 79 kronene Maxbo tar for 15 kilo bjørkeved, blir prisen 160 øre per kWh. Det betyr at hvis strømprisen er under 160 øre, taper man penger på å fyre med ved.

Er strømprisen over 160 øre per kWh, sparer man penger på fyre med ved.

Det lå tidligere en videoreportasje øverst i denne saken, der vi har tatt utgangspunkt i at det er 500 kilo bjørk i én fastkubikkmeter. Dette stemmer hvis bjørken inneholder null prosent fuktighet, ikke 18 prosent slik vedkubben vi bruker i regnestykket har. Videoen er derfor fjernet.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?