Faktisk.

Etter fire år med Høyre har vi den laveste syssel­set­tingen på tyve år, og den fortsetter å falle

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Påstand

Etter fire år med Høyre har vi den laveste sysselsettingen på tyve år, og den fortsetter å falle.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet. Tale til landsmøtet , 19.04.2017

Konklusjon

Støre har rett i at sysselsettingen har falt gjennom fire år med Erna Solberg (H) som statsminister, men fallende sysselsetting er ikke noe som har kommet med hennes regjering. Den falt også under hele den siste statsministerperioden til Jens Stoltenberg. Ved å framstille dette som et problem som kom med Høyre i statsministerstolen blir påstanden «delvis sann».

Påstanden er delvis sann.

Støre åpner Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets hus i Oslo.

I sin landsmøtetale sier Støre at vi etter fire år med Frp og Høyre har den laveste sysselsettingen på 20 år.

Det er riktig dersom vi ser på andelen sysselsatte i befolkningen. Siste kvartal 2016 var sysselsettingen på 66,7 prosent. Sist gang den ble målt lavere av SSB var i første kvartal 1996.

Sysselsettingen nådde sitt høyeste nivå i 2008, før finanskrisen. Da var den på 72,4 prosent. Siden har den hatt en fallende tendens. Da Erna Solberg overtok etter Jens Stoltenberg som statsminister var sysselsettingen på 68,6 prosent. Tidligere det året ble den målt til 68,3 prosent, som da var den laveste sysselsettingen på 16 år.

Støre sier også at sysselsettingen fortsetter å falle. Det er riktig i den forstand at den også har hatt en fallende tendens det siste året, selv om den har gått noe opp og ned. Fra tredje til fjerde kvartal 2016 gjorde den et uvanlig stort fall på ett prosentpoeng.

Tidligere i talen sier Støre også at «andelen folk i jobb har gått ned». Her omtaler han sysselsettingen i andre ordelag og grunnlaget for å si dette er det samme som for påstanden om at sysselsettingen er den laveste på 20 år.

Tilsvar

Jonas Gahr Støre er ikke enig med Faktisk.no i at uttalelsen «bare» er delvis sann:

Dette vurderer jeg som riktig. Vi må faktisk tilbake til 1995 for å finne en lavere sysselsettingsandel enn i dag. I 2013 hadde Norge den 3. beste sysselsettingsraten blant OECD-landene. Nå er vi på 9. plass, skriver Støre i en epost til Faktisk.no

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?