Faktisk.

Feil: Dette er ikke Antarktis

hovedbilde
Disse bildene er enten falske eller tatt ut av sammenheng. Foto: Skjermdumper, TikTok

Påstand

Bilder viser blomster og isbjørner i Antarktis.

TikTok. Mars 2024

Konklusjon

Nei, ingen av disse bildene er fra Antarktis. Verken blomstene eller isbjørnen finnes der.

I sosiale medier spres det videoer og bilder av det som skal være blomster som blomstrer i Antarktis. Det påstås at blomstene blomstrer i et hurtig tempo, og at dette skal være et tegn på klimaendringer og utslipp av drivhusgasser.

Det er uklart hvorfor disse videoene dukker opp akkurat nå. I visse nettfora blir det hevdet at meldingen «flowers are blooming in Antarctica» skal være en kode for misnøye med klimapolitikken. Men verken norske klimaforkjempere eller medieforskere som Faktisk.no har vært i kontakt med, kjenner til frasen. I denne saken tar vi derfor kun for oss selve bildene.

Videoene – som hovedsakelig er spredt på TikTok, men også på X – ser ut til å være et fenomen blant unge i utlandet.

Mange av videoene på TikTok ble publisert allerede i november 2023. I mars 2024 dukket fenomenet opp igjen, også i norske feeder. Se eksempler på videoene her, her og her.

Spørsmålet om det vokser blomster på Antarktis, er blant leserhenvendelsene Faktisk.no har mottatt den siste tiden.

Så, hvordan står det egentlig til med plantelivet på det iskalde kontinentet?

To blomstrende plantearter

Antarktis er det kaldeste, mest forblåste og tørreste kontinentet på jorda, og inneholder 90 prosent av all is på jordkloden, ifølge Store norske leksikon.

I en artikkel på samme nettsted står det at plantelivet stort sett består av alger, lav og mose. Det er kun to blomstrende plantearter der, antarktisk perleurt og antarktisk hårgress. Disse skal befinne seg på vestsiden av Antarktishalvøya.

Det virker med andre ord spektakulært om det plutselig har begynt å vokse mange nye blomster i Antarktis.

I flere av videoene vi har sett på TikTok, vises det bilder av blomster i sterke farger som vokser opp gjennom snøen. På ett av bildene som går igjen i flere av videoene, ser vi lilla blomster med isfjell som flyter på sjøen i bakgrunnen.

En isbjørn sovende i en eng av blomster. I Canada. Ikke i Antarktis. Foto: Martin Gregus

Isbjørner i blomstereng

Faktisk.no har verifisert flere av bildene som brukes i sosiale medier-poster om blomster i Antarktis. Et av bildene viser en sovende isbjørn liggende i en eng av lilla blomster.

Bildet er imidlertid ikke fra Antarktis. Verifiseringen av bildet viser at det er tatt i Canada av den prisvinnende naturfotografen Martin Gregus, som blant annet har tatt en rekke bilder for National Geographic.

Et annet bilde, som viser en bjørnunge som titter frem mellom mange fargerike blomster, hevdes også å være fra Antarktis.

Faktisk.nos verifisering av bildet viser at det er laget med kunstig intelligens og stammer fra et nettsted for KI-genererte bilder.

Dette bildet blir hevdet å være tatt i Antarktis, men er i realiteten laget med kunstig intelligens. KI-bilde: Vitalentum

Flere bilder tatt ut av kontekst

Flere av bildene som skal vise blomster som gror i Antarktis, er i realiteten bilder som er tatt helt andre steder i verden. Ett av bildene som brukes, er en skjermdump fra en video fra bildebyrået Vecteezy. Videoen er ikke filmet i Antarktis, men i Russland.

– Dette er ikke fra Antarktis. Det er fra Sibir, bekrefter fotografen Igor Zhorov på e-post til Faktisk.no.

Dette er ikke blomster i Antarktis, men Sibir. Foto: Igor Zhorov

Et annet bilde av lilla blomster på land med isfjell som flyter på havet i bakgrunnen, er heller ikke tatt i Antarktis. Et omvendt bildesøk fører oss til det britiske fotoarkivet Alamy. Der står det at bildet er tatt i 2017 og skal vise isfjell utenfor kysten av Grønland. Det betyr i så fall at blomstene på bildet er arktiske, men ikke antarktiske.

Dette skjermbildet er egentlig et stockbilde fra Alamy Stock Photo, tatt av Sergey Uryadnikov.

Kristine Bakke Westergård, førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet, er ekspert på polar botanikk. Hun sier til Faktisk.no at den lilla blomsten på bildet er fjellsmelle, en liten nellik. Den gule blomsten er trolig tuesildre.

– Dette er blomster som man i hvert fall ikke finner i Antarktis, sier hun.

Faktasjekknettstedene USA Today og Ap har også bekreftet at bildet ikke er tatt i Antarktis.

Et bilde av edelweiss med snødekte fjell i bakgrunnen, deles i sosiale medier med tekster som «imagine Antartica, not just a land of ice and snow, but now, a place where flowers bloom.»

Dette bildet er heller ikke fra Antarktis, men fra Østerrike. Skjermdump, TikTok

Faktisk.no sin bildeverifisering viser at bildet stammer fra bildebyrået Istockphoto og at bildet ikke er tatt i Antarktis, men i Østerrike.

Vi har også laget en video om bildene som spres på TikTok:

Kilde: Faktisk.no på TikTok

Vet ikke om nye blomster i Antarktis

De to blomstrende artene i Antarktis, antarktisk perleurt og antarktisk hårgress, vokser på vestkysten av den antarktiske halvøya og noen øygrupper lengre nord.

Disse sprer seg raskt når temperaturen blir varmere, ifølge en studie fra 2022. Forskere på Signy Island i Sør-Orknøyene fant ut at siden 2009, har veksten av plantene vært større enn i de foregående 50 årene til sammen.

En del av jobben til Kristine Bakke Westergaard, førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet, er å ha oversikt over blomster i Arktis og Antarktis. Hun sier at hvis det hadde vært mange nye blomster i Antarktis, hadde hun visst om dette.

Det er bare to blomstrende arter i Antarktis ifølge Kristine Bakke Westergaard, førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet. Hun er ekspert på polar botanikk. Bildet er tatt på Svalbard. Foto: Privat

– Ingen av oss har sett blomster

Akkurat nå befinner det seg seks personer på Norges forskningsstasjon i Antarktis, ifølge teamleder og forskningstekniker, Jonas Tveit Hinna.

Denne gjengen overvintrer i Antarktis og har ikke sett en eneste blomst siden de kom dit. Fra venstre: Øystein Mæland (elektriker), Gaute Ringvall (mekaniker), Julie Syltern (ekspedisjonslege), Vetle Broen (driftstekniker), Runar Gullhaug (kjøkkensjef) og Jonas Tveit Hinna (teamleder/forskningstekniker). Foto: Privat

Han og resten av teamet kom til Antarktis i oktober 2023, og skal være der i ett år. Årstidene er motsatt av det vi har i Norge, så nå er det høst. Hinna forteller at de seks som overvintrer er ute hver eneste dag, og oppe på fjellet to ganger i uken. Men de har ikke sett en eneste blomst siden de kom.

– Ingen av oss har sett blomster. Vi har heller ikke lov til å ta med blomster hit, så det nærmeste vi kommer noe som ligner, er to plastplanter vi har stående i vinduet, sier han.

Forskningsteknikeren har sendt oss disse bildene av det som er to plastikkplanter - det nærmeste de kommer blomster på Troll. Foto: Jonas Tveit Hinna

De har forøvrig heller aldri sett isbjørn i Antarktis, noe som ikke er så rart med tanke på at isbjørner ikke lever der.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?