Faktisk.

Vi fulgte den siste store valgde­batten

Den siste store partilederdebatten før valget gikk av stabelen i Bergen, som vanlig ledet av programlederduoen Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg fikk åpne med å oppfordre alle om å stemme, men fremfor alt stemme Høyre.

Ap-Jonas Gahr Støre ville derimot advare om hvordan samfunnet har blitt kaldere under den borgerlige regjeringen. Han sa:

Vi har fått en økning i hatkriminalitet. Det er dokumentert.

Her er politiets tall på anmeldte forhold i perioden 2011 - 2015:

Han kom samtidig med et utfall mot Frps retorikk:

Snakk med Ervin Kohn, leder for Det mosaiske trossamfunn, en veldig respektert person. Han sier: Med Fremskrittspartiets retorikk er det mer utrygt å være minoritet, jøde, muslim.

Faktisk.no tok Støre på ordet og kontaktet Ervin Kohn som fulgte debatten på TV. Kohn mener Støre må ha fått med seg hva han sa under et intervju med TV 2 i forrige uke, men presiserer at han først og fremst sikter til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Kohn sier til Faktisk.no:

Forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jeg nevnte at Sylvi Listhaug skaper frykt og fordommer med sin retorikk. Forøvrig vil jeg komme med en tekst i Dagbladet på søndag, hvor jeg dokumenterer dette nærmere

En annen sak sak Støre ville ta opp er at forskjellene øker. Her har både høyre- og venstresiden fremmet ulike teorier mot hverandre om hvorfor dette skjer.

Vi har forsøkt å nøste opp i dette i denne artikkelen: «Hvorfor øker forskjellene i Norge?»

Utsalg og heimevern

Det ble også snakk om utsalg av statlige selskaper. Støre var svært opptatt av hva Ap ikke vil selge om de vinner regjeringsmakt. Salg av statens eiendeler har vært gjenstand for heftig debatt i denne valgkampen. Faktisk.no har tidligere gjennomgått dette på bakgrunn av en påstand som falt i den første partilederdebatten under Arendalsuka 14. august:

I debatten gjentok Erna Solberg en påstand som Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kom med i den distriktspolitiske debatten på NRK1 23. august.

I 2009 var det ingen heimevernsøvelser i det hele tatt.
HV Bladets forsider i 2009 viser at det ble avholdt øvelser det året. Faksimile HV Bladet

Det er faktisk helt feil. I 2009 førte riktignok pengemangel til at HV-distriktene måtte avlyse øvelser. Men likevel ble det avholdt øvelser for blant andre innsatsstyrkene, som er spydspissen til HV. En rask sjekk avdekker blant annet HV-øvelsene «Øvelse Innsats» i Oslo i mai 2009 med 1200 HV-soldater fra Oslo og Akershus HV-distrikt 02. Det var alle innsatsstyrkene på Østlandet som ble øvd. 

Så var det «Øvelse Bjørgvin» i Hordaland i oktober 2009 med 700 soldater fra Bergenhus heimevernsdistrikt 09, innsatsstyrke Bjørn West, Varg, Osprey, Salamander og Forsvarets Logistikk Organisasjon.

Dette hadde tydeligvis Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fått med seg siden sist, og konfronterte statsministeren med øvelsene. Erna kvitterte da med:

Det var bare innsatsstyrkene.

Det var ikke bare HVs innsatsstyrker som deltok på øvelser i 2009, selv om de utgjorde en stor del av øvelsene det året. Samtidig blir det feil å ekskludere selve spydspissen i HV, nettopp innsatsstyrkene, når en hevder at det ikke ble gjennomført HV-øvelser det året.

Raske veier og biler

Finansminister Siv Jensen benyttet anledningen til å skryte av regjeringens innsats i samferdselssektoren:

Nye veier AS bygger raskere og bedre vei enn før.

Hvor raskt det går, eller snarere hvor treigt det gikk før, har vært gjenstand for en faktasjekk hos oss etter at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk oppslag i VG på et kreativt regnestykke:

SV-leder Audun Lysbakken ville imidlertid snakke om raske biler. Gjentatte ganger under debatten brukte han sportsbilmerket Porsche for å fortelle hvordan dagens regjering hadde prioritert skatte- og avgiftslettelser:

De som har lyst til å kjøpe Porche kan registrere at Porche-salget øker.

Skal vi tro antallet registrerte kjøretøy av dette merket den siste tiden, kan det tyde på at Lysbakken har rett:

Sykehjem og kommuneøkonomi

Siv Jensen og Jonas Gahr Støre kranglet lenge om sykehjemsplasser. Støre brukte sin egen mor som eksempel, og hevdet samtidig at fire år med Siv Jensen hadde gitt 1000 færre sykehjemsplasser i Norge.

Siv Jensen ga de Ap-styrte kommunene skylden.

Tallet 1000 stemmer i alle fall. Slik ser statistikken ut fra Statistisk sentralbyrå:

Siv Jensen slo tilbake og påsto at kommuneøkonomien var bedre enn på svært lenge:

Selv om vi har redusert skattene med 22 milliarder kroner så har vi altså styrket kommuneøkonomien mer enn dere klarte noen sinne i løpet av åtte år i regjering.

Det er en påstand som står seg, ifølge vår faktasjekk fra 16. juli:

Dødelig Oslo-luft

Klima ble selvfølgelig også et viktig tema i debatten. Det ble en krangel om hvor mye Norge slipper ut av klimagasser. Internt i redaksjonen har vi kranglet litt over hvilken fremstilling som passer best. Vi kom frem til disse, basert på tall fra SSB:

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk løs på Oslo-lufta:

I Oslo dør 180 personer på grunn av dårlig luft.

En slik påstand har vi nettopp faktasjekket. Slik gikk det da:

Dette var den siste store debatten før valget på mandag, og den femte vi fulgte direkte på Twitter.

Hovedpunktene fra fire av dem finner du her, inkludert artikkelen du leser nå:

* 24. august: Kampen om distrikts-Norge (NRK1)
* 29. august: Superduellen mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg i Tromsø (NRK1)
* 7. september: Partilederdebatten (TV 2)

Les også alle våre faktasjekker på Faktisk.no. Søk på parti, politiker eller tema. Husk å stemme.

Godt valg!

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?