Faktisk.

I Norge flys det omtrent fire ganger mer innenriks enn i Sverige

hovedbilde
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Påstand

Nordmenn flyr nå fire ganger mer enn svenskene. Vi er på Europa-toppen.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet De Grønne. NRK, Politisk kvarter, 10.10.2018

Konklusjon

Det er helt riktig at det i Norge flys klart mest innenriks i Europa. Tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at det reises 3 ganger innenriks per person i Norge i året. I Sverige er tilsvarende tall på 0,8 ganger i året. Den sammenlignbare reisestatistikken fra Eurostat, inkluderer også utlendingers innenriksreiser i de aktuelle landene.

Påstanden er helt sann.

I neste års statsbudsjett har regjeringen foreslått å gjøre enkelte endringer for avgifter på flyreiser. Dagens flate avgift på 83 kroner per reise skal etter planen erstattes med en avgift på 75 kroner for reiser i Europa, og 200 kroner for reiser ut av Europa.

10. oktober møtte stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for MDG, Une Aina Bastholm, stortingsrepresentant Helge Andre Njaastad (Frp) til debatt om flyavgifter på Politisk kvarter.

Det er et veletablert faktum at flyreiser fører til store utslipp av klimagasser. MDG mener derfor regjeringen bør gjøre mer for at nordmenn skal reise mindre med fly. Under debatten med Njaastad viste Bastholm til at nordmenn reiser spesielt mye med fly, og hun sa blant annet følgende:

Nordmenn flyr nå fire ganger mer enn svenskene. Vi er på Europa-toppen.

Denne påstanden skal vi se nærmere på i denne faktasjekken.

Viser til tall fra Naturvernforbundet

Fungerende kommunikasjonssjef Ida De Rosa i MDG viser til en artikkel fra Naturvernforbundet som dokumentasjon for påstanden. Artikkelen baserer seg på flyreisestatistikk og befolkningsstatistikk fra Eurostat, EUs statistikkbyrå.

Sammenstillingen viser at Norge har flest innenriksflyvninger i Europa, justert for folketall. Tallet er fire ganger så høyt som i Sverige, som følger på andreplass. Denne statistikken dreier seg ikke om det totale antallet flyreiser, men kun innenriksreiser. Den sammenlignbare statistikken fra Eurostat inkluderer også utlendingers reiser i innad i de aktuelle landene.

Isolert sett spesifiserer ikke Bastholm at det kun er snakk om innenriksreiser i selve påstanden. Men konteksten for påstanden er en diskusjon om manglende alternativer til flyreiser innenriks.

Påstanden kommer etter at programleder Thomas Alvarstein Owe spør om ikke det er et poeng at mange må fly, spesielt i Norge. Da svarer Bastholm:

Det er i hvert fall sånn vi har blitt som land. Fordi vi har satset på det. Nordmenn flyr nå fire ganger mer enn svenskene. Vi er på Europa-toppen. Altså fire ganger mer enn svenskene, som reiser nest mest.

Så vi er et flyreisende land, og det er vi på grunn av prioriteringer som er gjort i statsbudsjettene i flere år bakover. Vi kunne satset mer på en mye raskere togbane, sånn at du for eksempel kunne reise mellom Oslo og Bergen på fire timer, eller Oslo og Trondheim på fire timer. Veldig mange av de innenlandsreisene, er jo businessreiser.

Artikkelen fra Naturvernforbundet er fra 2017, og statistikken de bruker er fra 2015. Den viser at det i Norge ble reist med fly 2,8 ganger per innbygger i året innenriks. Dette er soleklart høyest i Europa og er omtrent fire ganger (3,8) høyere enn svenskene, som er på andreplass.

Norge fortsatt på topp

Siden artikkelen til Naturvernforbundet ble publisert, har det kommet nye tall på Eurostat over flyreiser innenriks. De siste sammenlignbare tallene, som inkluderer Norge, er fra 2016.

Norge ligger på topp også dette året, med 3 reiser per person i året i snitt. Sverige følger på andreplass med 0,8. Dermed ble det reist omtrent fire ganger (3,8) så mye med fly innenriks i Norge som i Sverige i 2016.

Embed artikkel

Les også

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?