Faktisk.

Hvem var egentlig invitert på Løvebakken AUF-fest?

Omtalen av årets Løvebakken AUF-fest har ført til diskusjon og mediekritikk. Er det riktig å kalle arrangementet for en AUF-fest, slik flere medier gjorde? Og stemmer det at det i hovedsak var en fest for eldre menn?

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Søndag 15. april skrev NRK at Trond Giske (Ap) «møtte opp på AUF-fest med mykje alkohol under tre månader etter #metoo»:

NRK er kjend med at fleire reagerte på Giskes oppmøte og nærvær på festen der tidlegare AUF-ere hadde invitert AUF-veteranar, nåverande tillitsvalde og tilsette i AUF sentralt.

VG og NTB var blant mediene som siterte NRKs sak. NTB brukte først tittelen «Giske dukket opp på AUF-fest», men skrev noen timer senere en utvidet artikkel med tittel «Giske troppet opp på AUF-fest».

Både Aftenposten, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Nettavisen la ut en versjon av NTB sin sak.

NRK har i ettertid endret tittelen i artikkelen sin til «Giske møtte på 'Løvebakken AUF'-fest: — Ein hån mot varslarane», og har lagt inn en rettelse i saken:

NRK presiserer: NRK har etter publisering av saken endret tittelen. I en tidligere versjon sto det «AUF-fest», det er nå endret til «'Løvebakken AUF'-fest». Det er lagt til at AUF-leder Mani Hussaini understreker at AUF ikke er arrangør av festen. NRK har også endret tittelen som fremkommer i sosiale medier. En tidligere versjon av tittelen var «Giske deltok på AUF-fest med mye alkohol under tre måneder etter #metoo». Tittelen er endret til «Giske deltok på «Løvebakken AUF»-fest under tre månader etter #metoo».

Løvebakken AUF er et nettverk for medlemmer av AUF som er innvalgt på Stortinget. Man kan være medlem av ungdomspartiet frem til man fyller 35 år. Hvert år inviterer gruppa til middag.

— Det er en gruppering uten noen form for politisk betydning. Det er først og fremst en arrangementskomité for uformelle sammenkomster, sier Fredric Holen Bjørdal (28), stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Løvebakken AUF, som selv var til stede under middagen.

Kom med mediekritikk

Mandag 16. april kom Erik Stephansen, nyhetsredaktør i Nettavisen, med hard kritikk av medienes fremstilling. I innlegget «Var virkelig Trond Giske på AUF-fest?» skriver Stephansen blant annet:

Spoiler-alert: Nei, han var ikke det. Han var på en årlig middag for eldre, tidligere AUF-ledere. I kjellerstua på Stortinget.

Stephansen skriver at han selv fikk med seg alle meldingene om Giskes deltakelse på AUF-fest søndag, og at han straks tenkte at dette burde Giske latt være:

Helt til jeg leste litt grundigere: For dette var jo ikke noen «AUF-fest». Det var den årlige, private middagen til stortingsrepresentanter som har hatt sentrale verv i AUF. Altså i hovedsak eldre menn. I kjelleren på Stortinget. Den yngste var antakelig AUF-leder Mani Hussaini (30). Hvordan kunne saken bli oppfattet så feil, og få en slik voldsom oppmerksomhet?

I sin kritikk av VG skriver Stephansen at «den virkelige bomben, det siste drepende poenget som skal senke Trond Giske, blir servert av VG helt til slutt: ‘Vitner forteller at det skal ha vært mye alkohol involvert’». Han fortsetter:

Legg merke til formuleringen «skal ha». Det betyr at dette vet ikke journalisten noe som helst om, annet enn at en aller annen anonym kilde har hevdet det.

Stephansen tar imidlertid et lignende forbehold selv, når han skriver at den yngste som var til stede antakelig var 30 år gamle Mani Hussaini.

– Trenger ikke skyte oss selv i foten med vilje

Nyhetsredaktør Stephansen skriver avslutningsvis:

Eller mer alvorlig: Vi i mediene sliter av og til med laber tillit blant leserne. Da trenger vi ikke å skyte oss selv i foten med vilje.

Han spør også hvor Faktisk.no er. Her er Faktisk.no:

  • Hvem var egentlig invitert til Løvebakken AUF-fest?
  • Stemmer det at det i hovedsak var en fest for eldre menn?
  • Var den yngste til stede Mani Hussaini (30)?

AUFs sentralstyre og hovedkontor invitert

Slik lød den opprinnelige invitasjonen fra Løvebakken AUF til den omtalte festen:

Tradisjonen tro inviterer Løvebakken AUF til nyttårsbord torsdag 2. februar i kjellerstua, for gamle AUF-ere og AUF-venner.

Arrangementet ble utsatt til torsdag 5. april.

Faktisk.no har vært i kontakt med Åsmund Aukrust (33), stortingsrepresentant fra Akershus og tidligere nestleder i AUF. Det var Aukrust som sendte ut invitasjonene til sammenkomsten.

— Det var unge stortingsrepresentanter og ansatte med bakgrunn fra AUF, tidligere sentrale tillitsvalgte, blant annet alle tidligere AUF-ledere i gruppa. I tillegg var styret i Utøya AS invitert. Også dagens AUF-sentralstyre og sentralt ansatte i AUF ble invitert, sier han til Faktisk.no.

Aukrust sier det ikke stemmer at deltakerne i all hovedsak var eldre menn eller at Hussaini var den yngste deltakeren. Han anslår at det var omtrent 40 personer til stede.

AUFs generalsekretær Renate Tårnes var syk og selv ikke til stede på sammenkomsten. Men hun bekrefter at hun ble invitert, sammen med resten av dagens AUF-ledelse.

— Det var sentralstyremedlemmer og ansatte i AUF sentralt, sier Tårnes til Faktisk.no.

Alder

Totalt 11 kvinner og 10 menn er tilknyttet AUFs sentralstyre og ved AUFs hovedkontor:

Petra Brinch (21), Sindre Lysø (22), Ronja Breisnes (22), Jan Halvor Endrerud (22), Stig Harlem Harris (nå 23), Astrid Willa Eide Hoem (23), Ellen Reitan (23), Jakob Vorren (23), Eirik Schrøder (24), Frida Ripland Moberg (24), Håkon Knudsen (25), Snorre Skjevrak (25), Ingrid Vaag Endrerud (25), Marta Hofsøy (25), Ingvild Lockert (25), Sunniva Bjerkaas (25), Munir Jaber (28), Renate Tårnes (28), Ina Rangønes Libak (28), Mani Hussaini (30) og Jørgen Frydnes (33).

Den yngste deltakeren kan dermed ikke ha vært yngre enn 21 år.

Totalt fire personer i stortingsgruppa til Arbeiderpartiet har tidligere vært AUF-ledere: Martin Henriksen (39), Eva Kristin Hansen (45), Anniken Huitfeldt (48) og Trond Giske (51).

Mani Hussaini (30) er møtende vara på Stortinget for Akerhus Arbeiderparti. Åsmund Aukrust (33) er stortingsrepresentant og tidligere nestleder i AUF. Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen (34) var også invitert.

I styret til Utøya AS sitter disse: Tord Dale (39), Solveig Torsvik (63), Marte Gerhardsen (45), Wegard Harsvik (50), Sindre Fossum Beyer (40), Liv Tørres (56), Marianne Wilhelmsen (33), Harald Jacobsen (35) og tidligere nevnte Martin Henriksen (39).

Også driftsleder Jon Olsen (54) i Utøya AS var invitert.

I tillegg var andre personer tilknyttet Arbeiderpartiet på Stortinget med sentral AUF-bakgrunn, invitert.

VG beklaget

Om kvelden mandag 16. april gikk VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken ut og beklaget VGs fremstilling av saken. I VGs opprinnelige artikkel er dette lagt inn:

NB! I en tidligere utgave av denne artikkelen kunne man få inntrykk av at Trond Giske møtte uten invitasjon på festen, og at festen var for unge AUF-ere. Festen var i regi av Løvebakken AUF, som er tidligere AUF-ere på Stortinget, og Giske var invitert. VG beklager.

Samme kveld publiserte NTB artikkelen «Giske var ikke på AUF-fest», som ble publisert av Dagens Næringsliv:

Trond Giske ble i helgen hengt ut for å ha vært på AUF-fest. Men det var en middag for gamle AUF-ere han deltok på. [...] De aller fleste mediene, også NTB, framstilte saken som at Giske hadde deltatt på fest sammen med de unge aktive i AUF. Det var imidlertid ikke tilfelle.

«Sosialt og politisk knutepunkt»

I en beretning utarbeidet av Aps partikontor for perioden 01.07.1992 - 30.06.1994 står det at Løvebakken AUF består av AUF-ere i Aps stortingsgruppe:

Løvebakken AUF skal være et sosialt og politisk knutepunkt hvor vi støtter hverandre. Vi skal synliggjøre AUF og AP som ungdomsparti, og etablere Løvebakken AUF som begrep. Vi skal vinne gjennomslag for AUFs politikk og øke den politiske interessen blant ungdom. Vi skal drive debatt og nytenking, og være et redskap for AUF lokalt og sentralt.

I AUFs vedtekter for 2016-2018 står det at «medlemmer av Løvebakken AUF inviteres som gjester til landsstyremøtene».

Det er helt klart at begrepet «AUF-fest» kan gi et tydelig misvisende inntrykk av sammenkomsten. Stephansen i Nettavisen mener at «de fleste» vil forstå dette som en fest «for og med AUF-ere, altså med ungdommer ned til 15-16 år».

Å hevde at det ikke var en AUF-fest er heller ikke helt riktig, siden deltakerne på arrangementet var eller er tilknyttet AUF, og hele AUFs sentralstyre og hovedkontor ble invitert. Alle deltakerne var imidlertid voksne mennesker, og den yngste deltakeren var over 20 år gammel.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?