Faktisk.

Israelske styrker kjørte rett over livløs kropp

Tre palestinske menn ble skutt og drept på Vestbredden mandag. En av dem ble også overkjørt av israelske styrker. Det israelske militæret sier at overkjørselen var utilsiktet.

hovedbilde
Skjermdump: X / @pmofa

Faktisk.no advarer mot sterke inntrykk i lenkene i denne saken.

En video som viser at israelske styrker kjører rett over en livløs person – selv om det er mulig å svinge unna – har denne uka blitt spredt i sosiale medier. Blant annet har det palestinske utenriksdepartementet postet videoen på X.

Den palestinske tv-kanalen Fajer TV har publisert opptak fra overvåkningskameraer som viser hendelsesforløpet i forkant av påkjørselen. Den viser at totalt tre personer blir skutt.

På videoene ser man at én av de tre bærer et våpen. Denne personen blir liggende like ved porten til en innkjørsel, med våpenet ved siden av seg på bakken. To personer løper ut på gaten blir skutt, og blir liggende livløse. Disse er ikke synlig bevæpnet. Videoene viser at israelske kjøretøy minst to ganger kjører over en eller begge kroppene som ligger på gaten.

Tre menn drept

Faktisk Verifiserbar har verifisert til sammen fire videoer som viser tre palestinske menn bli skutt og drept av israelske militære styrker kvelden 8. januar i Tulkarem på Vestbredden.

En tredje video, også publisert av Fajer TV, viser en direktesending på Facebook fra åstedet i etterkant av hendelsen. Her ser vi også blodflekker på bakken. Detaljer i denne videoen gjør det mulig å slå fast at disse tre videoene er filmet på samme sted.

Basert på beskrivelser fra Fajer TV skal hendelsen ha skjedd i nærheten av Al-Quaisi-moskeen i forstaden Iktaba på Vestbredden.

Al-Quaisi-moskeen som ligger i nærheten av der hendelsen skjedde. Skjermdump: Mapillary

Faktisk Verifiserbar har sammenliknet satellittbilder og bilder fra karttjenesten Mapillary med bilder fra reportasjen og overvåkningsvideoene, og har slik kunnet geoverifisert hendelsen til å være i Tulkarem på Vestbredden.

Markeringene på kartet viser hvor moskeen befinner seg i forhold til åstedet. Skjermdump: Google Maps / Fajer TV

Tidspunktet for hendelsen er også verifisert til å være 8. januar 2024 cirka klokken 21.00 lokal tid. Tidspunktet som vises på videoene fra overvåkningskameraene stemmer overens med nyhetsmeldinger fra området som rapporterte om et større israelsk raid i Tulkarem samme kveld.

Sammenlikner vi bildene fra Fajer TV sin direktesending, kan vi se at de stemmer overens med bildene fra overvåkningskameraene. Skjermdump: Fajer TV.
På bildene fra overvåkningskameraet ser vi også tidskoden for opptaket. Skjermdump: Fajer TV

Amerikanske NBC News skriver at hundrevis av palestinere tok til gatene i Tulkarem tirsdag i forbindelse med begravelsen til tre unge menn som ble skutt og drept i et nattraid utført av israelske sikkerhetsstyrker. De skriver også at Tulkarem er et område der populariteten til militante palestinske grupperinger har økt den siste tiden, og at det israelske militæret har gjennomført flere aksjoner i området siden 7. oktober.

Det palestinske nyhetsbyrået Wafa skriver at det palestinske helsedepartementet har bekreftet at tre drepte menn ankom Tulkarem sykehus: Youssef Ali Al-Khouli (22), Ahed Salman Musa (23) og Tariq Amjad Shaheen (24).

– Utilsiktet

Israelsk politi og grensepoliti la samme kveld som hendelsen ut et innlegg på Telegram, Facebook og X der de meldte at tre personer var drept i en aksjon i Tulkarem, der politi og militære samarbeidet om å arrestere en etterlyst person.

Dagen etter la politiet også ut en video fra et hjelmkamera. Oversetter vi teksten ved hjelp av ChatGPT, lyder teksten:

«Dokumentasjon fra hjelmkameraer: En IDF-soldat fra etterretningsenheten 'Egoz' drepte tre væpnede terrorister i går under en operasjon for å pågripe en ettersøkt person i landsbyen Iqtiba i Tulkarem-området.»

Også denne videoen har blitt verifisert av Faktisk Verifiserbar som kan slå fast at den viser samme situasjon som overvåkningsvideoen.

Markørene viser samsvar mellom hjelmvideoen fra israelsk politi og overvåkningskamera. Røde sirkler markerer de livløse kroppene på bakken og den turkise ringen viser en israelsk soldat. Skjermdump: Fajer TV / Israelsk politi på Telegram

I denne videoen ser man at de israelske styrkene ikke umiddelbart skyter på personene som kommer løpende ut på gaten, men at de skyter idet mannen med våpen blir synlig. Videoen fra politiet viser imidlertid ikke hva som skjedde i etterkant da personene ble overkjørt.

På X og Facebook ble også et bilde publisert. Bildet viser to våpen, tre telefoner og trolig en lommebok. Politiet skriver at tre terrorister ble drept av opprørspoliti i Ikhtaba under et oppdrag for å arrestere en ettersøkt mann.

Det israelske militæret har i ettertid kommentert hendelsen:

«Det operasjonelle kjøretøyet som vises i videoen var sendt ut for å evakuere styrken som havnet i kraftig beskytning, og kjørte utilsiktet over terroristens kropp», uttalte de til nyhetsbyrået AFP.

Faktisk Verifiserbar kan ikke slå fast hvorvidt en eller flere av de tre som ble skutt tilhørte palestinske militante grupperinger som Hamas eller Palestinsk islamsk jihad. En av de som ble skutt var synlig bevæpnet, mens to av dem ikke hadde våpen som er synlig på videoen. Personen som blir overkjørt hadde ikke noe synlig våpen på seg.

Kan bryte med folkeretten

Lemlestelse av døde mennesker er forbudt etter humanitær folkerett. Dersom en død person blir kjørt over på en slik måte, kan dette være et brudd på folkeretten.

Cecilie Hellestveit er jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett. Hun mener det er tre forskjellige måter å tolke en slik hendelse på, og at disse er ulike i forhold til folkeretten.

– Dersom dette er et militært kjøretøy som nå avslutter en militær operasjon eller er midt i en militær operasjon hvor det er mange farer som de må forholde seg til, så kan det hende at de ikke ser at det ligger en livløs person foran bilen, sier Hellestveit til Faktisk.no.

Jurist og samfunnsviter Cecilie Hellestveit er ekspert på krigens folkerett. Hun forteller at det nå er en farlig og anspent situasjon på Vestbredden Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dersom dette er tilfellet, at dette har skjedd i kampens hete, er det dermed ikke brudd på noen regler, mener hun.

– Dersom de er klare over at vedkommende er der og er satt ut av spill –eventuelt forsvarsløs – og likevel kjører over, så vil dette være et alvorlig brudd på humanitærretten. Sågar kanskje en krigsforbrytelse, sier Hellestveit.

Hun legger til at hvis personen allerede er død, kan det være brudd på humanitærretten.

– Så dette kan være mange forskjellige ting, litt avhengig av hva som er konteksten, og hva soldatene inne i militæret kjøretøyet vet om den personen som ligger foran bilen.

– Mer militær makt, mindre hensyn

Torsdag 11. januar startet høringen i Den internasjonale domstolen i Haag, Nederland, der Sør-Afrika har klaget Israel inn for domstolen for anklager om folkemord på palestinere i Gaza.

Hellestveit forklarer at en av begrunnelsene for at Sør-Afrika har anklaget Israel for folkemord, er måten israelske styrker driver sin krigføring på.

Vestbredden, der denne hendelsen fant sted, er nå i en farlig og anspent situasjon med tilløp til væpnet konflikt der Hellestveit mener israelske okkupasjonsstyrker forsøker å holde ulike aktører i sjakk under krigen.

– Og det som da er naturlig er at okkupasjonsstyrkene bruker mer militær makt og mindre hensyn enn det de ville gjort hvis det ikke hadde vært en eskalert situasjon. Jeg tenker nok at dette her er et eksempel på at hele bildet i Midtøsten mellom israelske soldater og palestinere har endret karakter under krigen, sier Hellestveit.

– At det tas mye mindre hensyn, og at israelerne presser opp mot hva som er lovlig, og også til dels over grensene for hva som er lovlig, i mye større grad enn det de gjør til vanlig.

Hellestveit forklarer at dette er også er litt av foranledningen til at Sør-Afrika har fremmet denne klagen for Haag, fordi de mener at dette er en systematisk tilsidesettelse av reglene, som dermed kan vise folkemordhensikt.

Vestbredden er hjem til om lag 3 millioner mennesker, noe som inkluderer rundt 430 000 israelske bosettere. FN og andre internasjonale organer har flere ganger fordømt Israels okkupasjon på Vestbredden og bosetting som er i strid med folkeretten.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?