Faktisk.

Nei, det er ikke Norges­rekord med 100 års Ap-styre i Stange

hovedbilde
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Påstand

Norgesrekord: 100 strake år med ordførermakt [i Stange].

NRK. NRK, 16.09.2019

Konklusjon

Det er helt feil at Stange setter ny norgesrekord når kommunen nå ligger an til å styres av Ap-ordførere i 100 år. Minst tre kommuner har hatt lenger sammenhengende ordførerstyre fra partiet: Sarpsborg: 106 år Holtålen: 104 år frem til 2011 Nedre Eiker: 100 år frem til 2007 Samtlige av rekkene inkluderer krigsårene, da Arbeiderpartiet var forbudt. Dette gjelder også for Stange.

Påstanden er helt feil.

Mandag 16. september publiserte NRK artikkelen «Norgesrekord: 100 strake år med ordførermakt». Artikkelen handler om Stange kommune, som etter årets kommunevalg ligger an til å få 100 strake år med Arbeiderpartiet (Ap) i ordførersetet.

Det er imidlertid feil at dette er norgesrekord. Det bekrefter Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud til Faktisk.no:

Det stemmer som du skriver at det er flere kommuner som har hatt ordføreren lenger.

Sarpsborg i 106 år, der vi har hatt ordføreren siden 1913.

Holtålen i 104 år, til 2011.

Nedre Eiker hadde ordførere fra Ap i 100 år, 1907-2007

Rekkene forutsetter at man også regner med krigsårene, da Arbeiderpartiet ble forbudt. Gjennom den såkalte kommunalforordningen kunne offentlige tjenestemenn og folkevalgte i kommuner og fylker avsettes, og medlemmer av Nasjonal Samling kunne innsettes.

Tidligere Ap-ordfører avsatt under krigen

I et svar til Faktisk.no skriver distriktsredaktør Inger Johanne Solli i NRK Innlandet at det er feil av Faktisk.no å konkludere med at NRKs påstand ikke er riktig. Hun argumenterer for at Stange hadde et sammenhengende Ap-styre også under krigsårene.

Arbeiderpartiet ble imidlertid forbudt under krigen, og de hadde ikke ordfører i Stange gjennom hele krigen.

I masteroppgaven «Nasjonal Samling i Stange og Romedal 1933 – 1945 - Hvem var de, hva gjorde de og hva motiverte dem?» kan man lese følgende om Ap-ordførere i Stange gjennom krigsårene (Faktisk.nos utheving):

Kristian Fjeld var ordfører i krigens første år, men ble fort upopulær i NS-miljøet, for han var ingen nazist, men gammel Ap-politiker. Det er også dokumentert at han bidro så lenge han klarte med organiseringen av illegal aktivitet i lokalsamfunnet. I forbindelse med russeraksjonen ble Fjeld arrestert for å ha bistått flyktningene, og satt i Grini fangeleir til kapitulasjonen.

Etter Fjeld overtok Ottar Opsand som ordfører i en kort periode. Oppsand var også lagfører i NS. Mot slutten av 1942 overtok E. Lysgård Wollebæk som ordfører. Han hadde vært NS-medlem siden 1940, ifølge masteroppgaven.

Det er altså ikke slik at Stange kommune stod i en særstilling under krigen, som gjør at de har den lengste ubrutte rekken av Ap-ordførere i Norge. Følgelig er NRKs påstand helt feil.

Tilsvar

NRK Innlandets distriktsredaktør Inger Johanne Solli har gitt følgende tilsvar til Faktisk.no:

Vi har snakka med Ap, kilden er organisasjonssjef Eirik Aarek. Han visste kun om Sarpsborg og Lillestrøm som noen regner som lengre. Men der styrte NS under krigen, så det er altså ikke sammenhengende. I Stange nektet ordfører å melde seg inn, og ble satt av. Deretter fulgte flere, men så vidt NRK forstår var ingen medlem av NS. Men her har vi ikke sikre kilder.

Etter ytterligere dokumentasjon fra Faktisk.no, har distriktsredaktøren skrevet at hun ser at påstanden «kan diskuteres», og at NRK oppdaterer saken med at det kan være ulike måter å regne på dette.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?