Faktisk.

Ja, alle fikk konjakk av staten under spanske­sy­ken

Bildekollasj : Lofotposten og Eyvind Botolfsen / Oslo Bymuseum.

I forbindelse med den pågående korona-pandemien har flere gamle avisutklipp blitt flittig delt på Facebook og andre sosiale medier.

Faksimile: Lofotposten 5. november 1918

Klippene viser en historisk nyhet med tittelen «Cognac skal utleveres» eller «1/2 flaske cognac pr. husstand». Den handler om at hver husstand i Norge skal få utlevert en halvflaske konjakk i forbindelse med spanskesyken.

Influensaepedemien herjet mellom 1918 og 1920 og tok livet av 15 000 nordmenn og mellom 50 millioner og 100 millioner mennesker verden over.

Flere har tipset Faktisk.no om utklippene, og lurer på om nyheten det vises til er sann. Det er den.

De mest delte klippene stammer fra henholdsvis Lofotposten og Tromsø Stiftstidende tirsdag 5. november 1918.

Statsråden var avholdspolitiker

De fleste avisene i landet publiserte nyheten denne dagen for over 101 år siden. Bakgrunnen var at legestanden sto hjelpeløse mot utbruddet av spanskesyken.

Faksimile: Tromsø Stiftstidende 5. november 1918

Brennevin var et middel legene håpet kunne ha en drepende effekt på viruset. Derfor anmodet de myndighetene om å utlevere brennevin til alle husstander.

Det var kanskje ikke åpenbart at regjeringen ville gå med på dette, ettersom ministeren for Socialdepartementet var den kjente avholdspolitikeren Lars Kristian Abrahamsen fra Venstre. Partiet ledet forbudspolitikken og var med på å innføre brennevinsforbudet i Norge fra 1916 til 1927.

Abrahamsen var imidlertid selv blitt syk da saken ble behandlet. Derfor måtte kirke- og undervisningsminister (og tidligere statsminister) Jørgen Løvland steppe inn som vikar. Saken ble vedtatt, og konjakken delt ut mot et særskilt rasjoneringskort ved apotekene rundt om i landet.

Søk i gamle aviser selv

Du kan selv faktasjekke og søke frem historiske avisnyheter i Nasjonalbibliotekets digitalarkiv.

Vi gjorde det ved å søke på «Regjeringen behandlet igaar» og «Socialdepartementets indstilling om».

Faksimile: Aftenposten 5. november 1918

Les mer om hvilke kilder du kan stole på på nettet her:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?