Faktisk.

Snøbilde er fra Japan, ikke Norge

Skjermbilde: Facebook

Et bilde med følgeteksten «It has been snowing in Norway...» har blitt delt 29 000 ganger på Facebook etter at det ble lagt ut av «Norske bilder og nyheter» 3. november i fjor.

Skjermbilde: Facebook

Bildet viser ikke norsk vintersnø, men en turistattraksjon i Japan.

Ved å bruke omvendt bildesøk i Google, finner vi blant annet en artikkel fra CNN Travel med tittelen «On the 'Roof of Japan,' an otherworldly 17-meter-deep snow corridor».

Artikkelen beskriver en sightseeing-rute i Japan som heter Tateyama Kurobe, der man blant annet kan gå gjennom en snøkorridor. Bildene i artikkelen viser klart at det dreier seg om det samme stedet som vises på bildet som ble delt av «Norske bilder og nyheter», noe vi blant annet kan se på formen på snøkorridoren og fjelltoppene i bakgrunnen.

Skjermbilde: CNN.com

På nettsidene til bildebyrået Getty Images finner vi også et bilde som viser de samme fjellene og den samme snøkorridoren under enda mer vinterlige forhold.

Med den russiske bildesøktjenesten Yandex finner vi det samme bildet som ble brukt av «Norske bilder og nyheter». Det har etter alt å dømme blitt lagt ut på Sott.net, som omtaler seg selv som et «ledende alternativt nyhetsnettsted». Lenken til artikkelen er død, men vi finner den igjen ved å søke på «Tateyama Kurobe».

Bildet som ble brukt av «Norske bilder og nyheter» ser også ut til å ha blitt fjernet fra artikkelen til Sott.net. Søkeresultatene i Yandex viser at det har ligget der tidligere, og at det viser nettopp Tateyama Kurobe:

Skjermbilde: Yandex

De som har latt seg imponere av de påstått norske snøforholdene, har altså i virkeligheten blitt fjetret av en japansk snøkorridor.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan man søker med bilder:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?