Faktisk.

Ikke tro på disse korona-kon­spi­ra­sjonene om Bill Gates

Ifølge én av teoriene ønsker Gates å spore befolkningen med mikrobrikker som skal spres gjennom et vaksinasjonsprogram.

hovedbilde
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Det finnes flere konspirasjonsteorier som på ulike vis knytter Bill Gates til koronapandemien. Microsoft-gründeren styrer i disse dager Bill & Melinda Gates Foundation sammen med kona Melinda. Den veldedige stiftelsen har blant annet som mål å øke vaksinasjonsdekningen i fattige land, og har i den forbindelse jobbet for å utrydde sykdommen polio.

Skjermdump: Facebook-gruppen «Vi som har fått nok av diktaturet på Stortinget»

Gates har tatt til orde for at verdenssamfunnet ikke er tilstrekkelig forberedt på konsekvensene en global pandemi kan medføre. Dette har han blant annet snakket om i et foredrag, som ble lagt ut på Youtube i 2015.

I skrivende stund er Gates verdens nest rikeste person, kun slått av Amazon-gründer Jeff Bezos, med en formue på litt over 100 milliarder dollar, ifølge en rangering av Forbes Magazine.

Den store formuen, kombinert med Gates filantropiske ambisjoner, har skapt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier om milliardæren og koronaviruset.

Gates vil ikke spore deg med mikrobrikker

Roger Stone, en politisk konsulent kjent for sine nære bånd til Donald Trump, har spekulert i at Gates skapte viruset, slik at han senere skulle kunne påtvinge folk vaksiner og mikrobrikker. Det finnes flere varianter av denne teorien. Faktisk.no har tidligere skrevet om «microchip-teorien» i denne artikkelen, der utgangspunktet var et innlegg fra en pensjonert norsk lege.

Det faktuelle grunnlaget, som senere er fordreid til det ugjenkjennelige, ser ut til å basere seg på et forskningsprosjekt ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Teknologien det er snakk om, såkalte «quantum-dot» tatoveringer, er tenkt som en mulig løsning for å holde oversikt over hvem som har tatt ulike vaksiner. Dette prosjektet har fått økonomisk støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.

Ifølge Science Alert kan det være utfordrende å holde oversikt over hvem som har tatt vaksiner i enkelte utviklingsland. Derfor har forskerne utviklet en spesiell form for blekk, som kan «tatoveres» på huden, ved siden av vaksinen. Blekket skal kun være synlig når man benytter en smarttelefon med et bestemt filter.

Dette er ikke det samme som en microchip, og tatoveringene kan ikke måle hvor folk befinner seg. Formålet er utelukkende å kunne dokumentere hva slags vaksiner ulike personer har fått. Scientific American skrev om teknologien i desember 2019. På det tidspunktet hadde ikke teknologien blitt tatt i bruk, og Faktisk.no har heller ikke funnet informasjon om at dette har skjedd etter at artikkelen ble publisert.

Flere faktasjekknettsteder har tatt for seg denne konspirasjonsteorien. Både Reuters faktasjekkavdeling, PolitiFact og FactCheck.org har vurdert den som helt feil.

Gates simulerte ikke viruset i 2019

I en artikkel på nettstedet InfoWars hevdes det at Gates-stiftelsen spådde at opp mot 65 millioner mennesker ville dø som følge av det nye koronaviruset.

I samme artikkel hevdes det at stiftelsen sitter på patentet til viruset, og at de jobber med en vaksine mot det. Som FactCheck.org skriver, er det riktig at Gates-stiftelsen var involvert i en pandemiøvelse i regi av amerikanske Center For Health Security i 2019. Det er også riktig at man tok utgangspunkt i et koronavirus, men dette er en familie av flere forskjellige virus. Det var ikke snakk om det samme viruset som nå har skapt en global pandemi.

Center for Health Security skriver følgende i en pressemelding:

For å være tydelig, har ikke Center for Health Security og partnere kommet med en prediksjon under øvelsen. I scenarioet modellerte vi en fiktiv koronaviruspandemi, men vi sa helt eksplisitt at dette ikke var en prediksjon.

Senteret skriver videre at de gjennomførte øvelsen for å vise hvordan verdenssamfunnet var forberedt på en global pandemi. Det er med andre ord feil at Gates spådde at 65 millioner mennesker skulle dø av koronapandemien.

Gates har ikke finansiert patentering av viruset

Det er blitt hevdet i flere Facebook-innlegg at Gates Foundation har finansiert forskningsorganisasjonen The Pirbright Institute, som igjen skal ha patentert viruset. Dette skal de ha gjort for å tjene penger på en fremtidig vaksine. I Norge er teorien blant annet gjengitt i Finansavisens diskusjonsforum, på nettstedet Nyhetspeilet.no, og i ulike Facebook-grupper som «Vi som har fått nok av diktaturet på stortinget!».

Skjermdump: Facebook-gruppen «Vi som har fått nok av diktaturet på Stortinget»

The Pirbright Institute er en reell organisasjon som jobber for å forebygge og kontrollere smittsomme sykdommer blant dyr, og sykdommer som sprer seg fra dyr til mennesker. Det er også riktig at organisasjonen har fått støtte av Bill and Melinda Gates Foundation, skriver faktasjekkavdelingen til USA Today.

Det er imidlertid feil at instituttet har patentert det nye koronaviruset. Organisasjonen eier imidlertid et patent for et annet koronavirus som hovedsakelig sprer seg blant kyllinger. Dette har altså ingenting med dagens koronapandemi å gjøre,

Organisasjonen avviser overfor USA Today at de eier et patent for det nye viruset som forårsaker sykdommen covid-19. Faktasjekknettstedet skriver videre at det ikke finnes noen offentlig tilgjengelige patenter for viruset noe annet sted i verden, og at en mulig vaksine ikke er ventet før om 12-18 måneder.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?