Faktisk.

Fant ingen sammenheng mellom vaksine og kreft

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

«Kreft kan skyldes vaksine» er tittelen på en artikkel fra Stavanger Aftenblad som har blitt delt på Facebook den siste tiden. Ikke alle har fått med seg at artikkelen ble publisert i 2004, altså for 15 år siden.

Skjermbilde fra Facebook.

Ifølge artikkelen skulle Folkehelseinstituttet (FHI) sjekke om en spesiell type lymfekreft kunne knyttes til en poliovaksine som svært mange nordmenn hadde fått:

I svulstene til seks av ti pasienter med en spesiell lymfekreft er det funnet spor etter det som kan være en forurenset poliovaksine. Vaksinen ble også brukt i Norge, og alle født mellom 1943 og 1963 er i risikogruppen.

På 1950- og 60-tallet ble en poliovaksine forurenset med et virus som angriper aper, simian virus 40 (SV40). Denne vaksinen var i bruk i Norge fra 1957 til 1963, og i denne perioden ble opp mot én million nordmenn vaksinert mot polio, ifølge Stavanger Aftenblad.

Den forurensede vaksinen er ikke lenger i bruk.

FHI opplyste i 2004 at de ville bruke Kreftregisteret til å undersøke om det var noen sammenheng mellom vaksinen og den spesielle typen lymfekreft.

– Det ble gjennomført flere studier for å undersøke dette i årene etter 2000, opplyser Hanne Nøkleby, fagdirektør for smittevern, miljø og helse ved FHI, til Faktisk.no.

– Man fant ingen holdepunkter for at forekomst av de aktuelle kreftformene var relatert til vaksinasjon med denne poliovaksinen.

Dette var resultatet både i den norske studien og en dansk studie. Også en amerikansk forskningsoppsummering konkluderte med det samme.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?