Faktisk.

Nei, MDG vil ikke forby vedfyring

Foto: Sebastian Holsen / NTB.

Påstand

MDG vil ha forbud mot vedfyring for å redde kloden.

Jan-Ove Fromreide. Facebook, 05.10.2021

Konklusjon

Det stemmer ikke at MDG vil ha et generelt forbud mot vedfyring. Partiet ønsker imidlertid å stimulere til at gamle og forurensende vedovner byttes ut med nye ovner som forurenser mindre.

Med høye strømpriser og vinteren på vei, er vedfyring en viktig varmekilde for mange. 5. oktober skrev Jan-Ove Fromreide følgende i Facebook-gruppen Oljedypet:

MDG vil ha forbud mot vedfyring for å redde kloden. Støtter du MDG?

Påstanden ble også delt i andre Facebook-grupper som Norge Først <3 og Vidar Kleppes Tilhengere. Samlet utløste påstanden nesten 1400 reaksjoner, kommentarer og delinger.

Denne påstanden ble først delt i Facebook-gruppen Oljedypet, hvor den utløste mange angrep på Miljøpartiet De Grønne (MDG). Skjermbilde: Facebook.

Facebook-innlegget er ikke lenger offentlig tilgjengelig, men skapte stort engasjement, særlig i Oljedypet. Blant de over 700 kommentarene kom det en rekke angrep på den påståtte politikken til Miljøpartiet De Grønne (MDG). Men stemmer det at MDG vil ha et forbud mot vedfyring?

Kommer ikke med dokumentasjon

Jan-Ove Fromreide, som kom med påstanden, er administrator for flere av Facebook-gruppene hvor den ble delt. Som Faktisk.no har skrevet om før, var han tidligere politiker for Senterpartiet på Askøy.

Fromreide forsvant ut av partiet da det kom fram at han drev Facebook-gruppen Fedrelandet viktigst. Medlemmer i gruppen uttrykte blant annet støtte til 22. juli-terroristen og oppfordret til vold mot innvandrere.

I dag står Fromreide oppført som leder for Demokratene i Norge Askøy. Fedrelandet viktigst har byttet navn til Norge først <3, og Fromreide er fortsatt administrator for gruppen.

Faktisk.no har gitt Fromreide mulighet til å dokumentere påstanden om at MDG vil ha forbud mot vedfyring. Han har ikke kommet med dokumentasjon, men i en e-post skriver han:

– Når det gjelder MDG får vi høre slutt å spis kjøtt, slutt å fly, slutt å kjør dieselbil, bort med parkeringsplasser, slutt å fyr med ved osv. Alt dette for å redde verden. Har MDG skiftet standpunkt, gleder det meg.

Forbud mot gamle ovner i Bergen

Hva mener så MDG om vedfyring? I partiets program står det at MDG vil sørge for ren luft i norske byer og lokalsamfunn. Dette vil de gjøre ved blant annet å «stimulere til utskiftning til rentbrennende vedovner».

Det står altså ingenting i partiprogrammet om at MDG vil forby vedfyring.

Men selv om MDG ikke ønsker seg noe generelt forbud, har politikere fra partiet stått i spissen for begrense luftforurensingen fra vedfyring. I 2020 tok MDG i Oslo for eksempel til orde for å vurdere å innføre forbud mot gamle, ikke-rentbrennende ovner.

Et slikt forbud ble innført i Bergen fra 1. januar 2021. Forbudet innebærer at innbyggerne ikke kan bruke ildsteder som ikke har dokumentert sikkerhet mot forurensning. Slike ildsteder må enten skiftes ut, fjernes, plomberes eller på annen måte sikres mot bruk.

Da forbudet ble vedtatt i 2017, besto byrådet i Bergen av Arbeiderpartiet, Venstre og KrF. MDG satt altså ikke i byrådet da, men stemte for da saken var oppe til behandling i bystyret.

Ikke målt effekten ennå

Etter valget i 2019 kom MDG inn i byrådet i Bergen, hvor de har hatt byråden for klima, miljø og utvikling. 25. november varslet byrådet at det kommer til å gå av som følge av bybanesaken. Byrådet sitter som et forretningsministerium til et nytt byråd er på plass.

Før byrådet varslet sin avgang, spurte Faktisk.no byråden for klima, miljø og utvikling om hvordan forbudet mot ikke-rentbrennende ildsteder har påvirket luftkvaliteten i Bergen.

– Per i dag er det ikke gjort noen vurdering av dette, men forbudet har utgangspunkt i at ikke-rentbrennende ovner påvirker luften negativt med tanke på innbyggernes helse, skriver byråd Thor Haakon Bakke (MDG) i en e-post.

Byråd for klima, miljø og utvikling i Bergen, Thor Haakon Bakke (MDG). Foto: Vibeke Blich / Bergen kommune.

Han viser til at forskriften har vært gjeldende siden 1. januar 2021, og at Bergen kommune ennå ikke har målt forurensingen i en fullstendig vintersesong. Luftkvaliteten påvirkes i stor grad av lokalklimatiske forhold og antall dager med kaldt vær gjennom en vintersesong, ifølge Bakke.

– For å kunne vurdere effekten av forskriften når det gjelder luftkvalitet, vil det være nødvendig å gjøre en mer omfattende analyse. Generelt kan man anta at utskifting av ikke-rentbrennende ildsteder vil redusere nivåene av svevestøv, forutsatt at brukermønsteret er det samme, skriver han.

– Faktisk.no er et talerør for MDG

Selv om MDG har vært med på å innføre et forbud mot ikke-rentbrennende ovner i Bergen, ønsker altså ikke partiet et generelt forbud mot vedfyring.

Faktisk.no har gitt Jan-Ove Fromreide mulighet til å kommentere konklusjonen i denne faktasjekken.

– Vil MDG støtte minstepensjonistene som ikke lenger får lov til å fyre med ved på grunn av at MDG skal redde kloden? Verken Faktisk.no eller MDG kan redde kloden. Dette er bare symbolpolitikk, at Faktisk.no støtter vedskam beviser bare at dere er et talerør for MDG, skriver han i en e-post.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?