Faktisk.

Etterlyste eier av marsvin – var lemen

I dag har mange ledd av Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane, som la ut bilde av et lemen og etterlyste eieren av et marsvin. Historien er sann.

Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane etterlyste eieren av dyret på dette bildet. Foto: Privat

Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Sogn og Fjordane fikk tilsendt et bilde av det de trodde var et marsvin. I et innlegg på sin Facebook-side skrev de:

Denne lille vennen er funnet ved parkeringsplassen utenfor ISS Førde. Indre Hornesvika 3. Bergum området
Mangler du ditt marsvin? Ta kontakt med oss snarest hvis din lille kompis er uten på vift
Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane etterlyste eieren til det de trodde var et marsvin. Dyret viste seg imidlertid å være et lemen. Facebook-innlegget er nå slettet. Foto: Skjermbilde fra Facebook / badesken på Instagram.

– Tam og håndterbar

Facebook-innlegget er nå slettet, men lever videre på Instagram-kontoen badesken.

– Har brukt store deler av morgenen på å le av det her, skriver Ken André Ottesen, som står bak kontoen.

Han er kjent for å dele bilder av morsomme saker fra norske lokalaviser til glede for sine drøyt 307 000 følgere.

Ottesen har også lagt ut et skjermbilde fra kommentarfeltet, hvor noen spør om Dyrebeskyttelsen er sikker på dyret på bildet ikke er et lemen. Da svarer organisasjonen:

ja denne er tam og håndterbar
I kommentarfeltet til Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane var det enkelte som stusset over «marsvinet» og mente det så ut som et lemen. Foto: Skjermbilde fra Facebook / badesken på Instagram.

Dyret på bildet er til forveksling likt et av bildene som illustrerer artikkelen om lemen på Store norske leksikon. Også dette har badesken delt på Instagram.

Innlegget hans har så langt fått over 16 500 likes og mer enn 280 kommentarer. De fleste ser ut til å mene at dyret er et lemen, og ikke et marsvin. Men er det egentlig det?

– Det gikk litt fort i svingene

Leder for Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Sogn og Fjordane, Beate Green, bekrefter at dyret ikke er et kjæledyr på flukt:

– Det er et lemen, sier hun og ler. 

Leder for Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Sogn og Fjordane, Beate Green. Foto: Privat.

Green sier at hun har humret over dette i hele dag. 

– Jeg hadde ikke fått med meg innlegget som var lagt ut før noen i styret tok kontakt for å spørre om det kunne være et lemen. De hadde nemlig fått mange tilbakemeldinger på dette under innlegget, forklarer hun. 

Da Green selv fikk se bildene, så hun raskt at det var en lemen-unge. 

– Det gikk nok litt fort i svingene da bildet ble delt på Facebook, sier hun. 

Lemenet er sluppet løs

Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane fikk tilsendt bildet fra noen som hadde funnet dyret og trodde det var savnet av noen. Green skjønner at det er lett å forveksle marsvin og lemen.

Marsvin kommer i mange ulike farger og kan også være korthåret. Noen har farger som gjør at de kan minne om lemen, men marsvinet er større og lager andre lyder. Foto: Pixabay.

– Jeg har fått forklart at lemen-unger kan være litt roligere hvis de blir skremt. Lemen pleier jo å være sinte. Den som fant dyret mente derfor det var tamt. Men når det er sagt, så er lemen generelt mindre enn marsvin. Og det lager en annen lyd. 

Green sier hun ikke har grunn til å tro at noen har sendt inn bildet for å tulle med Dyrebeskyttelsen.

– Nei, overhodet ikke. Det er ikke første gang vi har fått inn bilder fra folk som har tatt feil av marsvin og lemen, sier hun.

Green opplyser at lemenet som ble fanget nå er sluppet løs i nærheten av der det ble funnet. Hun håper at folk fortsetter å hjelpe dyr, selv om det denne gangen ble skivebom. 

– Vi er veldige glade for at folk er observante og tar kontakt om de kommer over skadde dyr, eller dyr på rømmen. Det må ikke folk slutte med. Det er hjelpeplikt, understreker hun.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?