Faktisk.

Nei, Oslo Frp ønsker ikke et forbud mot el-sparke­syk­ler

hovedbilde
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Påstand

(...) Oslo Frp ønsker et totalforbud [mot elektriske sparkesykler].

Lan Marie Nguyen Berg, Miljøpartiet De Grønne. Facebook, 13.08.2019

Konklusjon

Det er feil at Oslo Frp ønsker et totalforbud mot elektriske sparkesykler. Lokalpartiet har ikke vedtatt å gå inn for et forbud, og de har heller ikke kommet med forslag om dette i bystyret. Berg bruker en VG-artikkel som dokumentasjon for påstanden. Der står det at Oslo Frp vil vurdere et forbud, ikke at de ønsker det. Partiets 1. kandidat til kommunevalget, Aina Stenersen, hevder at hun er feilsitert i artikkelen og aldri har tatt til orde for å vurdere et forbud. VG avviser dette.

Påstanden er helt feil.

Helt siden et stort antall elektriske sparkesykler dukket opp i Oslos gater før sommeren, har de blitt heftig diskutert. Mens regjeringen har gjort det klart at det ikke er aktuelt å forby sparkesyklene, har lokalpolitikere i flere byer forsøkt å finne måter å regulere bruken på.

Blant dem som har innvendinger mot sparkesyklene, er byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg. Hun er også 1. kandidat for MDG ved kommunevalget.

13. august delte Berg en artikkel fra ABC Nyheter på Facebook. I artikkelen uttrykker Blindeforbundet og Trygg Trafikk bekymring for et økende antall ulykker med el-sparkesykler. Til sine drøyt 15 000 Facebook-følgere skriver Berg:

Skjermbilde fra Facebook
Nå må samferdselsministeren rydde opp i kaoset han har skapt!

Hør på dette: Det er Fremskrittspartiet i regjering sin feil at vi ikke får regulere elsparkesyklene lokalt, SAMTIDIG som Oslo Frp ønsker et totalforbud.

Berg hevder altså at det er en motsetning mellom hva Frp mener i regjering, og hva de mener lokalt i Oslo. Facebook-innlegget hennes fikk nesten 600 reaksjoner og over 100 kommentarer.

Er det riktig at Oslo Frp ønsker et totalforbud mot el-sparkesykler? Det skal vi finne ut i denne faktasjekken.

Viser til VG-artikkel

Når Faktisk.no spør om dokumentasjon for påstanden, sender Bergs byrådssekretær, Sindre Buchanan (MDG), lenke til en artikkel i VG. Artikkelen er fra april 2019 og har tittelen:

Skjermbilde fra VG.no
Frp skal vurdere forbud mot elektriske sparkesykler

I ingressen heter det:

Fremskrittspartiet i Oslo skal diskutere forbud mot elektriske sparkesykler i hovedstaden. – Jeg er veldig skeptisk til disse syklene, sier partiets førstekandidat, Aina Stenersen, til VG.

Bakgrunnen for artikkelen var at flere blinde og svaksynte ifølge Blindeforbundet hadde blitt påkjørt av el-sparkesykler på fortauet i Oslo. Førstekandidat for Oslo Frp, Aina Stenersen, er intervjuet i saken.

Stenersen er ikke direkte sitert på at Frp skal vurdere et forbud. VG skriver likevel at:

På bystyregruppens møte på mandag vil det bli diskutert om partiet skal gå inn for et forbud mot de nye elektriske sparkesyklene.

Lenger nede i artikkelen står det imidlertid at:

Hun (Stenersen journ.anm.) presiserer at hun ikke har noe ønske om å forby elsparkesyklene, og at det er hele situasjonen rundt kjøringen av disse syklene som hun ønsker en diskusjon rundt.

Avviser ønske om forbud

Samme dag som VG publiserte sin artikkel, skrev også Dagbladet om de omstridte sparkesyklene. Mens VGs tittel var «Frp skal vurdere forbud mot elektriske sparkesykler», var tittelen i Dagbladet:

Frp-topp ønsker debatt rundt de elektriske sparkesyklene
Skjermbilde fra Dagbladet.no.

I artikkelen kommer Dagbladet med en klargjøring:

VG skrev i sin opprinnelige artikkel at Stenersen ønsket et forbud. Overfor Dagbladet sier Stenersen at dette ikke var tilfellet. Hun ønsker derimot å diskutere forslaget til Blindeforbundet og regulere bruken av sykkelfeltene.

I en oppfølgingssak skrev VG at samferdselsministeren mente det var uaktuelt å forby elektriske sparkesykler. I denne artikkelen er Stenersen sitert på følgende:

Jeg ville ikke kalt det et forbud, for det er jeg helt imot. Jeg har snakket om muligheten til å regulere bruken av elektriske sparkesykler til å gjelde kun for sykkelfelt.

Hevder seg feilsitert

Lan Marie Nguyen Berg baserer altså påstanden sin om at Oslo Frp ønsker et totalforbud mot el-sparkesykler, på en fire måneder gammel VG-artikkel. I artikkelen står det at Oslo Frp skal vurdere et forbud, ikke at de ønsker å gå inn for det.

Stenersen er i artikkelen ikke direkte sitert på at hun ønsker et forbud, men presiserer tvert imot at hun ikke ønsker å forby sparkesyklene. Overfor Faktisk.no avviser hun at Oslo Frp vil ha et forbud:

– Vi i Oslo Frp har aldri vurdert noe forbud mot el-sparkesykler i byen vår. Verken nå eller da syklene kom i våres, skriver Stenersen i en SMS til Faktisk.no.

Konfrontert med innholdet i VG-artikkelen, viser Stenersen til en artikkel Nettavisen publiserte dagen etter at VG skrev at «Frp skal vurdere forbud mot sparkesykler». I artikkelen hevder Stenersen at hun er feilsitert av VG. Nettavisen gjengir et Facebook-innlegg, hvor Stenersen skriver:

Skjermdump fra Facebook/Nettavisen
Jeg ser at VG i dag og i går prøver å fremstille det som at jeg ønsker et forbud mot elektroniske sparkesykler. Det ønsker jeg ikke! Jeg har foreslått å se på muligheten til å benytte sykkelfeltene til bruk av elektroniske sparkesykler! Det er presisert i VG sak nummer to. Men VG ønsker ikke å ta det med i sak nummer en.

VG avviser at de har feilsitert Stenersen:

– Hun ble ikke feilsitert, men kontaktet oss etter at saken var publisert og ba om at sitatene hennes ble moderert. Det valgte vi å etterkomme, skriver nyhetssjef i VG, Eva-Therese Loo Grøttum, i en e-post.

– Har ikke diskutert forbud

Tone E. Ims Larssen er leder i Oslo Frp. Hun avviser at et forbud mot el-sparkesykler i hele tatt har blitt diskutert i lokalpartiet.

– Et forbud har aldri blitt diskutert eller foreslått. Det er bare tull! sier Larssen til Faktisk.no.

– Men vi har diskutert hvordan vi bedre kan ivareta blinde og andre som kan ha problemer med el-sparkesyklene. Da vi hørte at flere blinde hadde blitt påkjørt, var det en selvfølge for oss å diskutere dette.

Det eksisterer altså ikke noe vedtak om at Oslo Frp går inn for et totalforbud mot el-sparkesykler. Ifølge Oslo kommunes hjemmeside, har Frp heller ikke fremmet forslag i bystyret om et slikt forbud.

Oppsummering

  • Det er ikke riktig at Oslo Frp ønsker et totalforbud mot elektriske sparkesykler.
  • Partiets 1. kandidat, Aina Stenersen, avviser at Oslo Frp noen gang har vurdert et slikt forbud.
  • Hun mener seg feilsitert i VG-artikkelen som Lan Marie Nguyen Berg bruker som dokumentasjon for påstanden. VG avviser at Stenersen er feilsitert.
  • I artikkelen står det uansett at Oslo Frp vil vurdere et forbud, ikke at de har vedtatt å gå inn for et forbud.
  • Også leder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen, avviser at et forbud mot el-sparkesykler har blitt diskutert i partiet.

Tilsvar

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har følgende kommentar til konklusjonen:

– Utgangspunktet vårt var VG-saken med Frps førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen, hvor overskriften lyder «Frp skal vurdere forbud mot elektriske sparkesykler». Vi tolket VGs artikkel som at Oslo FrP ønsker et forbud, ettersom det er det som står, skriver hun i en e-post til Faktisk.no.

– Det er synd om tittelen gir et helt feilaktig inntrykk av hva Aina Stenersen mener. Jeg er glad for at Oslo Frp ikke vil ha et forbud, selv om vi helt klart trenger å regulere el-sparkesyklene bedre så det blir tryggere for alle å ferdes i byen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?