Faktisk.

Hvordan går det egentlig med Venstre på Vestlandet?

Hver tredje kommune i Vestland blir uten Venstre-liste i kommunevalget, meldte Bergens Tidende. – Det er ikke riktig, påsto Venstre-ordfører Alfred Bjørlo. Hvem har rett?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

De siste dagene har flere medier meldt at Venstre sliter med å stille lister til høstens kommunevalg. Blant dem var Bergens Tidende, som skrev at hver tredje kommune i Vestland blir uten Venstre-liste ved valget (for abonnenter). Saken ble plukket opp av NTB og spredt til mange andre medier, blant annet VG.

Skjermdump fra Bergens Tidende.

Vestland er det nye navnet på Hordaland og Sogn og Fjordane, som slår seg sammen fra 1. januar 2020. Ved valget i 2015 manglet Venstre lister i 10 av 59 kommuner i disse to fylkene. En kartlegging Bergens Tidende har gjort, viser at partiet nå står uten lister i 14 av 43 kommuner. Kommunesammenslåing er årsaken til nedgangen i antall kommuner.

Ser man på andelen kommuner som Venstre mangler lister i, er det en økning fra 2015 til 2019. For fire år siden sto partiet uten liste i 17 prosent av kommunene. Det tilsvarende tallet nå er 32 prosent.

Denne nedgangen ble Venstres ordfører i Eid, Alfred Bjørlo, konfrontert med i Politisk kvarter 7. mars. Han er partiets mest profilerte ordfører, og Venstre fikk en oppslutning på hele 30,9 prosent i Eid i 2015.

– Noen har surra med tall

– Det du sier om Vestland er ikke riktig. Vi kommer til å stille lister i kommuner som dekker omtrent like stor del av befolkningen både i Vestland og i Norge som vi gjorde for fire år siden. Dette har jo med å gjøre at det har blitt færre kommuner, sa Bjørlo i Politisk kvarter.

Alfred Bjørlo, ordfører i Eid. Foto: Venstre.

– Så det som ble skrevet i Bergens Tidende i går, og som mange andre aviser gjentar i dag, det er ikke riktig? spurte programleder Lilla Sølhusvik.

– Det er ikke riktig. Der har en surra med noen tall etter kommunereformen. For fire år siden stilte vi lister som dekte omtrent 95 prosent av landets befolkning. Slik det ligger an i år, kommer vi til å stille lister som dekker mellom 90 og 95 prosent av landets befolkning. Også i Vestland dekker vi omtrent like store områder som vi gjorde for fire år siden, så dette er ganske medievridd, mente Bjørlo.

Tar Bergens Tidende feil? Stemmer det ikke at hver tredje kommune i Vestland blir uten Venstre-liste ved kommunevalget? Og hvor stor del av befolkningen i Vestland får faktisk mulighet til å stemme på Venstre til høsten?

Umulig å stille liste, ifølge fylkeslaget

Ved å gå gjennom valgresultatene for 2015, får Faktisk.no bekreftet at Venstre manglet liste i ti kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane i 2015. Disse kommunene var Hyllestad, Selje, Solund, Fedje, Fitjar, Jondal, Modalen, Samnanger, Vaksdal og Øygarden.

Bergens Tidende opplyser til Faktisk.no at de har kontaktet alle lokallag og fylkeslagene i de to fylkene for å finne ut hvordan situasjonen er nå. De har fått opplyst at Venstre ikke klarer å stille liste i Hyllestad, Høyanger, Lærdal, Solund, Vik, Årdal, Austrheim, Eidfjord, Fedje Fitjar, Modalen, Samnanger, Tysnes og Vaksdal. I tillegg er det usikkert om det vil bli en Venstre-liste i Gulen.

Til Faktisk.no opplyser Bergens Tidende at Hordaland Venstre har sagt at listen over kommuner derfra er endelig. Fylkeslaget omtaler det som «umulig» å stille lister i åtte av 25 kommuner.

Hvordan kunne Alfred Bjørlo i Politisk kvarter likevel fastslå at Bergens Tidenes artikkel ikke var riktig?

Tre uker til fristen

– Problemet er at de sammenligner epler og pærer, sier Bjørlo til Faktisk.no halvannen time før Venstres landsmøte åpner på Hell i Trøndelag.

– Bergens Tidende sammenligner endelige valglister fra 2015 med innleverte lister en måned før fristen går ut. Det burde de tatt forbehold om.

Bjørlo irriterer seg også over VG, som forvekslet kommuner med og uten Venstre-liste. «Stiller bare liste i 14 av 43 kommuner i Vestland», sto det på fronten på VG.no.

Skjermdump fra VG.no.

Fristen for å levere inn lister til kommunevalget er 1. april. Det betyr at Venstre fortsatt har drøyt tre uker på seg til å finne kandidater i kommuner hvor de mangler lister. Bjørlo mener derfor at det ikke er grunn til å konkludere med at Venstre vil mangle lister i hver tredje kommune i Vestland.

– I Venstre er det sånn at lokallag som ikke greier å stille liste, melder dette inn til fylkeslaget. Så jobbes det nasjonalt med å hjelpe lokallagene med å finne kandidater. Det er flere eksempler på at det har ført til lister, sier han.

– Hvor optimistisk er du?

– Det tør jeg ikke svare på. Dette vet vi ikke før vi kommer til 1. april, sier Bjørlo.

Nevnt i landsmøtetalen

Mangelen på listekandidater i kommunene i Vestland var også et tema i landsmøtetalen til Venstre-leder Trine Skei Grande:

Venstre-leder Trine Skei Grande nevnte listemangelen på Vestlandet i landsmøtetalen sin. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.

– De neste to ukene handler om å få på plass Venstre-lister i flest mulig kommuner. Det er grunnlaget for et godt valg. Kan du ikke stemme på Venstre får vi heller ingen stemmer, sa hun.

– Og derfor er det fint at Bergens Tidende slo opp at vi ikke kom til å få liste i Austrheim. For da tok det bare noen få timer før noen meldte seg til å lage liste i Austrheim. Så skriv gjerne mer om de usikre listene våre. Og tusen takk for hjelpen, Bergens Tidende!

Færre kan stemme på Venstre

I Politisk kvarter påsto Eid-ordføreren også at Venstre i 2019 vil stille med lister som dekker omtrent like stor andel av befolkningen i Vestland som i 2015. For at det skal skje, må kampanjen for å få folk til å stå på liste for partiet bli svært vellykket.

Faktisk.no har sett på befolkningstallene til SSB i alle kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane i 2015 og 2019. For 2019 er befolkningstallene summert for kommuner som skal slå seg sammen etter valget.

Kartleggingen viser at Venstre ved valget i 2015 hadde lister i kommuner som dekket 96 prosent av befolkningen i Hordaland og Sogn og Fjordane. Ser man på status nå, ligger partiet an til å dekke bare 87 prosent av befolkningen i Vestland ved valget til høsten.

– Det gjelder samme innvending her som ved antall kommuner. Det er fortsatt tre uker igjen til fristen, innvender Bjørlo.

– Jeg har fått opplyst fra Venstre nasjonalt at vi for fire år siden dekket 95 prosent av innbyggerne i Norge med liste, og at det i år kommer til å bli mellom 90 og 95 prosent.

Hva som blir endelig fasit, vet vi ikke før 1. april. Bergens Tidende skriver om statusen for Venstre akkurat nå, mens Bjørlo mener det er for tidlig å fastslå at partiet kommer til å mangle lister i hver tredje kommune i Vestland.

Oppsummering

  • Ved valget i 2015 manglet Venstre lister i 10 av 59 kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane (17 prosent).
  • Nå ligger partiet an til ikke å få lister i 14 av 43 kommuner (32 prosent), ifølge Bergens Tidende.
  • Ordfører i Eid, Alfred Bjørlo, mener det er for tidlig å konkludere med en nedgang siden det fortsatt er tre uker igjen til fristen.
  • I 2015 kunne 96 prosent av innbyggerne i Hordaland og Sogn og Fjordane stemme på Venstre ved kommunevalget.
  • Hvis partiet ikke klarer å få lister i flere kommuner enn de har nå, vil det tilsvarende tallet for 2019 bli 87 prosent.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?