Faktisk.

Nei, Trond Giske har ikke sagt at det er mer ekstremisme i bedehus enn moskeer

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Påstand

Trond Giske serverte et sjeldent bunnivå fra Stortingets talerstol: Han tror, sier han, at det er mer "fanatisme og ekstremisme" i bedehus enn i moskeer.

Hege Storhaug. Rights.no, 16.04.2020

Konklusjon

En artikkel på Rights.no hevder at Trond Giske (Ap) fra talerstolen på Stortinget skal ha sagt at det er mer religiøs ekstremisme i norske bedehus enn i norske moskeer. Referatet og videoopptak fra det aktuelle stortingsmøtet, som Rights.no også selv referer til, viser at Giske aldri har sagt dette.

Påstanden er helt feil.

Torsdag 16. april publiserte nettstedet Rights.no en artikkel om Stortingets behandling av den nye trossamfunnsloven tirsdag 14. april.

I tittelen og ingressen skriver artikkelforfatter Hege Storhaug at Ap-politiker Trond Giske skal ha sagt følgende fra talerstolen:

Trond Giske serverte et sjeldent bunnivå fra Stortingets talerstol: Han tror, sier han, at det er mer «fanatisme og ekstremisme» i bedehus enn i moskeer. Hvordan er det mulig å være så til de grader uopplyst?

Artikkelen har torsdag og fredag ligget høyt på oversikten over Norges mest delte saker på sosiale medier, ifølge Storyboard. Den er delt over 600 ganger på Facebook, med flere tusen reaksjoner og kommentarer.

Men Giske sa aldri i Stortinget at han tror det er mer «fantatisme og ekstremisme» i bedehus enn moskeer, slik Rights hevder.

Foto: Skjermdump/Rights.no

Islamdebatt

Rights.no-artikkelen tar utgangspunkt i en diskusjon mellom Giske og Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde under stortingsmøtet tirsdag.

I artikkelen siterer Storhaug et tidligere intervju Rights.no har gjort med Tybring-Gjedde, der han gir uttrykk for at «islam er den største trusselen mot friheten».

Storhaug sier seg enig i denne vurderingen, og skriver:

Våre verdier er under økende press, og dermed er vår kultur på vikende front mens islam presser seg mer og mer frem i samfunnet vårt. (...) Men dette verken ser eller forstår Trond Giske (Ap).

Særlig reagerer Storhaug på Giskes uttalelse om kristne trossamfunn som nekter for likestilling og som nekter å godta skilsmisse.

Ja, la oss begynne med skilsmisse. I hele den islamdominerte verden, og blant de islamtroende her, er skilsmisse for kvinner et mareritt. Årsaken er å finne i islams tekster og derav sharia.

«Russisk rullet med Norge»

Storhaug ramser opp en rekke kritiske påstander om Islam. Ingen av påstandene, om blant annet religionens syn på barneekteskap, kvinnesyn og terrorisme, nevnes i Giskes tale på Stortinget.

Storhaug skriver i artikkelens siste mellomtittel at «Giske spiller russisk rullett med Norge», med utgangspunkt i uttalelsen hans fra talerstolen.

Giske er med sin uttalelse et kroneksempel på en politiker som i sin hjelpeløshet har snudd ryggen til fakta og virkelighet, og som med det er det største problemet for Norges frihetsverdier: Giske og hans like lar islam blomstre.
Slik fremsto saken på forsiden til Rights.no torsdag formiddag. Foto: Skjermdump/Rights.no

Dette har Giske faktisk sagt

I referatet fra det aktuelle stortingsmøtet, som Rights.no selv siterer senere i sin artikkel, kommer det frem at Giske har uttalt følgende:

Helt til slutt, om Fremskrittspartiets opphenging i islam: Ja, det finnes ekstreme muslimske trosmiljøer, men det finnes kristne sekter som nekter medlemmene å stemme, det finnes kristne trossamfunn som nekter for likestilling, og det finnes kristne sekter som nekter å godta skilsmisse, osv. Den fanatismen og ekstremismen tror jeg vi finner i flere trossamfunn enn i islam.

Du kan selv se Giskes uttalelser i denne videoen, to timer og ni sekunder inn i klippet.

Giske har altså ikke sagt at det er mer fanatisme og ekstremisme i bedehus enn i moskeer, men at det finnes fanatisme og ekstremisme i andre trossamfunn enn de muslimske, for eksempel i noen kristne trossamfunn.

Tilsvar

Faktisk.no har lagt fram konklusjonen i denne faktasjekken overfor Hege Storhaug i Rights.no i en e-post. Denne er foreløpig ikke besvart.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?