Faktisk.

Videoer viser IDF som aksjonerer mot Shifa-sykehuset

Natt til mandag gikk Det israelske forsvaret (IDF) igjen inn på det største sykehuset i Gaza. Vi har verifisert flere videoer.

hovedbilde
Denne skjermdumpen er hentet fra IDF sin video på X. Faktisk Verifiserbar har geolokalisert videoen til å være Shifa-sykehuset i Gaza. Skjermdump, X

Natt til mandag like før klokken 02.00 norsk tid sendte IDF ut melding på Telegram om pågående operasjoner rundt Shifa-sykehuset. De opplyste at operasjonen var basert på etterretning om at ledende Hamas-terrorister bruker sykehuset til å planlegge og gjennomføre terroraktiviteter. IDF sendte også ut en video der IDFs talsperson, Daniel Hagari, hevdet det var helt nødvendig å gå inn på sykehuset fordi Hamas bruker det som kommandosentral.

IDF skrev også at de gjør tiltak for å unngå skade på pasienter, sivile, medisinsk personell og medisinsk utstyr. Det var heller ingen plikt for pasienter og det medisinske personale å evakuere, opplyste de i meldingen.

Publiserte rundt 30 videoer fra hendelsen

IDF hevder de nå har tatt kontroll over sykehuset, og har arrestert 80 personer, skriver den israelske avisen Haaretz. IDF hevder også at de har tatt livet av et høytstående medlem av Hamas som befant seg inne på sykehuset. Det skriver de på X.

På sosiale medier er det flere videoer som skal være filmet i tidsrommet da IDF gikk inn på sykehuset. På Instagram har brukeren @emmy_shaeen lagt ut omtrent 30 korte videoer på «historiefunksjonen». Disse er publisert mellom klokken 01.42 og 11.21.

På den ene videoen som er publisert like før halv 12 mandag 18. mars, ser man mennesker stå utenfor bygningen. Foto: @emmy_shaeen

Hun har filmet på avstand, men man hører flere høye skudd. I bakgrunnen går en konstant summing. På noen av videoene kan man se mennesker og militære kjøretøy.

De første videoene er tatt opp i mørket:

Kilde: Foto: emmy_shaeen

Videoene fra denne brukeren er blitt spredt videre av andre, på både Telegram og X.

Kontoen som har publisert videoene først, ble registret i november 2017. Brukeren opplyser der at hun jobber med PR og markedsføring.

Klokkeslettet videoene er publisert kan man finne ut ved å høyreklikke på videoen og deretter trykke inspiser. Så kan man søke etter ordet «datetime.»

Her ser vi at første posten ble publisert 00:42 GMT, som er 01:42 norsk tid og 02.42 i Gaza.

Filmet 170 meter unna sykehuset

For å finne ut hvor videoene er filmet, har vi sammenlignet med satellittbilder. Vi har tatt skjermdumper fra videoen til Emmy Shaheen som er filmet i morgentimene for å lage et panorama som viser flere identiske strukturer som man ser i satellittbildene. Fotografen har vi geoverifisert til å stå og filme i sør-østlig retning mot Shifa-sykehuset:

Her ser vi satellittbilder fra Maxar Technologies fra 12. november 2023, og satellittbilder fra Google Earth mai 2022.

Her har vi tatt ulike skjermdumper fra videoene og sammenlignet med de to satelittbildene over. Shifa-sykehuset kan skimtes såvidt i den grønne firkanten:

Skjermdumper, Instagram

Fotografen har stått omtrent 170 meter fra Shifa-sykehuset viser beregninger gjort i Google Earth.

Videoene som er filmet i mørket, er også fra samme stedet:

Foto: @emmy_shaeen

Ønsker å spre videoen

På flere av videoene kan vi høre en kvinne snakke. Faktisk.no kontaktet brukeren av kontoen @emmy_shaeen, og hun svarer at det er hun som har filmet og det er hennes stemme vi hører. Hun ber om hjelp til å spre videoene. I den ene videoen sier hun «Selvfølgelig er det stridsvogner her, men jeg innser at jeg allerede er veldig nær Al-Shifa sykehus. Takk for at du så på.» Vi har transkribert videoen ved hjelp av verktøyet JOJO og deretter oversatt ved hjelp av Google Translate.

Kilde: Foto: Emmy_shaeen

Publiserte dronevideo

IDF har selv publisert en video på X som skal vise aksjonen:

Kilde: Foto: IDF

Ved å sammenligne med satellittbilder fra Google Earth, har vi verifisert at det faktisk er Shifa-sykehuset på videoen:

Satellittbildet hentet fra Google Earth mai 2022 og sammenlignet med IDF sin egen dronevideo.

IDF hevder at videoen viser en aksjon mot Shifa-sykehuset gjennomført av IDF og Shin Bet. På Telegram skriver IDF at videoen skal vise terrorister som skyter fra Shifa. Dette kan vi ikke verifisere. Videoen viser et militært kjøretøy og personer som beveger seg i grupper ved Shifa.

Sykehuset angrepet flere ganger

Israel har i lang tid anklaget Hamas for å bruke Shifa-sykehuset som et skjulested, noe både Hamas og sykehusansatte har benektet. I slutten av november 2023 ble sykehusdirektøren og flere overleger ved sykehuset pågrepet. Den gangen fikk sivile 30 minutters varsel før israelske styrker tok seg inn på sykehuset.

Shifa-sykehuset ble også angrepet i desember 2023. Flere ble drept og såret.

Som Faktisk.no har skrevet om tidligere, er det mye som tyder på at det er tunnel-systemer under sykehuset. Faktisk Verifiserbar har blant annet geolokalisert en dronevideo som viser en tunnel-lignende inngang på sykehuskomplekset til Shifa-sykehuset, rett ved bygningen for kirurgi.

I desember 2023 publiserte The Washington Post en analyse der de konkluderte med at det ikke er finnes bevis for at tunellene under Shifa-sykehuset har blitt brukt som Hamas-hovedkvarter, slik IDF påstår. Det var heller ikke bevis som tyder på at tunnellene er direkte koblet til sykehuset.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?