Faktisk.

Espen Rostrup Nakstad: – Jeg er fullvak­sinert

Flere lurer på om assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad selv er koronavaksinert. Vi spurte ham.

hovedbilde
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bakgrunnen for spekulasjoner om at Nakstad ikke er vaksinert mot covid-19, er dette sitatet fra den assisterende helsedirektøren:

– Hvis jeg blir tilbudt vaksinen, kommer jeg til å ta den på det tidspunktet, tror jeg. Men jeg vil som alle andre se på dokumentasjonen og være sikker på at den er effektiv og trygg. Og hvis den er det, så tenker jeg at jeg kommer til å ta den vaksinen.

Sitatet er ganske riktig gitt av Nakstad, men det er ikke nytt. Det stammer fra et intervju som Nakstad ga til TV 2 i desember 2020 (krever abonnement). Dette var før vaksineringen mot koronaviruset startet i Norge.

Vaksineskepsis og spekulasjoner

Det stopper ikke spekulasjoner om at helsebyråkraten Nakstad fremdeles ikke er vaksinert. På Facebook er det flere som stiller seg spørsmålet, blant annet i gruppen Erfaringer med Covid 19 vaksinering - Norge:

Facebook-gruppen Erfaringer med Covid 19 vaksinering - Norge er et av stedene hvor Nakstads vaksinestatus har blitt diskutert den siste tiden. Innlegget er nå fjernet fra gruppen. Skjermbilde: Facebook.

I kommentarfeltet ser enkelte også ut til å mene at de har svaret:

Skjermbilde: Facebook.

Nakstads «vaksine-nei» engasjerer

Også det alternative nettstedet Steigan.no har omtalt Nakstad og TV 2-sitatet i en artikkel. Den ble publisert i desember 2020, men dette har ikke hindret nye lesere i å dele saken videre i senere tid. Artikkelen ble blant annet delt i Facebook-gruppen Erfaringer med Covid 19 vaksinering i Norge i forrige uke.

Til sammen har Steigan-artikkelen fått over 12 000 delinger, kommentarer og reaksjoner på Facebook, ifølge analyseverktøyet Crowdtangle.

Faktisk.no har tidligere skrevet om hvorfor samfunnstopper som daværende statsminister Erna Solberg, daværende helseminister Bent Høie – og Espen Rostrup Nakstad – ikke stod først i køen da vaksineringen startet:

– Fullvaksinert i august

Men spekulasjonene om en uvaksinert Espen Rostrup Nakstad er grunnløse, ifølge mannen selv:

– Jeg tok selvsagt vaksinedose 1 og 2 da jeg ble tilbudt dem, og var fullvaksinert i august måned 2021, skriver han i en e-post til Faktisk.no.

Ifølge Nakstad er sitatet som spres er tatt ut av sin sammenheng.

– Jeg sa dette lenge før det fantes godkjente vaksiner mot SARS-CoV-2-viruset, og mens det pågikk en debatt i Norge om vi ikke burde ta vaksiner i bruk FØR de ble formelt godkjent av EMA – slik noen land valgte å gjøre – og om helsemyndighetene eventuelt burde prioriteres før alle andre, skriver han.

– Det var i svaret viktig for meg å få fram at vi selvsagt vil legge EMAs endelige godkjennelse til grunn, siden vi da har dokumentasjon på at vaksinene er både effektive og trygge, som er de to hovedkriteriene for godkjennelse av vaksiner etter fase-3-studier.

87 prosent er fullvaksinert i Norge

Vaksineringen mot koronaviruset startet i Norge 27. desember 2020. Vaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer hadde da fått en betinget godkjenning den 21. desember. Vaksinen Spikevax fra Moderna fikk betinget godkjenning et par uker senere – den 6. januar året etter.

16. november var 87,3 prosent av alle over 18 år i Norge fullvaksinert med to doser. 91,5 prosent hadde fått minst én dose.

Fredag forrige uke sa regjeringen at de planlegger for at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Tirsdag forrige uke hadde over 150 000 personer fått denne såkalte boosterdosen. De aller fleste av dem var over 65 år.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?