Faktisk.

Ikke la deg lure av disse videoene

Grusomme bilder og videoer fortsetter å strømme ut fra Israel og Gaza. Blant innholdet som deles, er det også mye som er tatt ut av kontekst eller manipulert.

hovedbilde
Disse videoene deles som ekte videoer fra Israel eller Gaza. Skjermdump, X

På sosiale medier kan hvem som helst dele bilder og tekst om det som nå skjer i Israel og Gaza. Det er vanskelig å holde oversikt, og det er ikke lett å vite hva man skal tro på.

En rekke av videoene fremstilles som om de viser angrep og kamper knyttet til hendelsene de siste dagene, mens de i realiteten er gamle og viser noe annet.

Deler video fra eksplosjonen i Beirut i 2020

Ett eksempel på dette er en video som viser en voldsom eksplosjon hvor hus blir sprengt, etterfulgt av en stor røyksky. En bruker på X (tidligere Twitter) skriver blant annet: « Må Gud beskytte de uskyldige, både i Israel og Gaza.» (Arkivert versjon her).

Men videoen er hverken fra Israel eller Gaza.

Denne videoen er tatt i Beirut, ikke i Israel eller på Gaza. Skjermdump, X

Den er satt sammen av tre ulike filmsnutter som viser eksplosjonen fra ulike kanter. Hvis man tar skjermdump av de ulike videoene, og bruker omvendt bildesøk, får man raskt treff som viser at videoene ble lastet opp på nettet første gang i august 2020.

Videoene viser eksplosjonen i Beirut havn hvor over 200 mennesker mistet livet og tusenvis ble skadet. Det var tonnevis med ammoniumnitrat som sto lagret på havna som eksploderte.

En av videosnuttene er også publisert av norske medier i forbindelse med eksplosjonen i 2020. VG publiserte videoen 4. august 2020 med overskriften «Her eksploderer det i Beirut».

Video tatt i Egypt

En annen video som viser en rekke paraglidere i luften har blitt påstått å være Hamas som angriper i Israel.

På X (arkivert versjon her) er det en som skriver: «Hamas vil forbanne dagen det sendte 1000 terrorister til Israel.»

Videoen viser også en rekke mennesker som står rolig og filmer paragliderne som lander.

Videoen er fra et arrangement i Egypt, og viser ikke angrepet til Hamas. Skjermdump, X.

Denne videoen har ingenting med angrepet i Israel å gjøre. Reuters, som er medlem i faktasjekknettverket IFCN, skriver at videoen viser et arrangement i Egypt.

Videoen ble postet allerede 27. september på TikTok. I denne videoen hører man en mann som sier på arabisk at det man ser er egyptiske fallskjermsoldater, som lander ved El-Nasr-klubben i Heliopolis, skriver Reuters.

Søker man på dette sportssenteret i Google Maps, er det lett å gjenkjenne de blå, karakteristiske gjerdene.

Hvis man ser nøye etter i videoen, er det også mulig å se at den ene personen som står på bakken og filmer har logoen «El Nasr SC» på jakken sin.

Les også:

Filmet i Kairo

En annen video som også viser paraglidere (arkivert her), er uriktig blitt knyttet til angrepet til Hamas. På X er det en som skriver at «Hamas-skyttere kan sees paraglidende inn i en israelsk musikkfestival og starte et massivt dødelig angrep.»

Men det stemmer ikke. Hvis man laster opp et skjermbilde av det karakteristiske bygget i videoen i Googles eget bildeverktøy, får man treff på at dette er Militærakademiet i Kairo, Egypt. Reuters har også, ved hjelp av Google Maps, kommet frem til at videoen må være tatt foran dette bygget. Videoen er altså filmet i Kairo, og har ingenting med angrepet i Israel å gjøre.

Det stemmer at noen i Hamas brukte paraglidere, men disse var motoriserte, ifølge NRK og SkyNews.

Her kan du se hvordan vi sjekker hvor en video er filmet:

Redigert av amerikansk satirekanal

På plattformen X har det også sirkulert videoer som påstås å være fra etablerte medier, som viser seg å være falske eller delvis falske.

En video av CNNs reporter Clarissa Ward i Israel mandag, viser at Ward og teamet må løpe og søke dekning mens raketter høres i bakgrunnen.

Men i en annen versjon av videoen, hører vi stemmen til en person som ikke er i bildet. Han snakker tilsynelatende i telefon med mannen med pressevest i videoen. Stemmen forteller hvor og hvordan teamet skal bevege seg. Lydsporet gjør at det hele ser og høres fabrikert ut.

I ett av innleggene har både originalvideoen, og klippet som er redigert av The Quartering, blitt sidestilt. Her påstås det at sistnevnte har blitt lekket, og klippene sammenliknes for å diskreditere nyhetskanalen.

Videoen har blitt faktasjekket av Reuters som viser til den redigerte videoen på YouTube. Den er lastet opp av en amerikansk satirekanal som heter The Quartering. Vannmerket til kanalen ser vi også på selve videoen som er publisert på X.

Det er altså ikke riktig at CNN har blitt tatt på fersken i å fabrikere et angrep i Israel.

Fabrikert BBC-nyhet

Også den britiske kringkasteren BBC har blitt misbrukt i et forsøk på å spre falsk informasjon.

I en video postet på Telegram som tilsynelatende er laget av BBC, påstås det at journalister i Bellingcat har funnet ut at korrupte militære ledere i Ukraina har solgt våpen til Hamas.

Både Bellingcat og det digitale etterforskningskollektivets grunnlegger Eliot Higgins, har skrevet at dette er en fabrikert video og hverken BBC eller Bellingcat står for noe av innholdet.

Ifølge Higgins stammer videoen fra russiske kontoer som har spredt den på flere sosiale medier.

Når noen deler en video som gir seg ut for å være fra troverdige kilder, kan det være lurt å sjekke hos originalkilden for å se om det stemmer. Verken Bellingcat eller BBC har publisert en slik video.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?