Faktisk.

Ikea har ikke døpt om julen til «vin­ter­fest»

Flere påstår at Ikea har døpt om julen til «vinterfest». Det finnes en rekke julerelaterte produkter hos Ikea, og mange av dem har «jul» i navnet.

hovedbilde
Audun Braastad / NTB Scanpix

Onsdag 30. oktober la tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ut et Facebook-innlegg. I innlegget skriver Amundsen at han gleder seg til å feire en tradisjonell norsk jul, i motsetning til den svenske møbelkjeden Ikea, som «inviterer oss til å pynte til såkalt 'vinterfest'»:

Foto: Skjermdump / Facebook

I kommentarfeltet under innlegget får Amundsen motbør fra flere som påpeker at ordet «jul» brukes en rekke steder på Ikeas nettsider. Andre som kommenterer Frp-politikerens innlegg er sinte på Ikea, og sier at de vil boikotte selskapet denne julen.

«Utradering av tradisjoner»

Varianter av påstanden om at Ikea har døpt om julen til «vinterfest» har også dukket opp andre steder.

30. oktober publiserte nettstedet Rights.no en artikkel med tittelen «Ikea omdøper julefeiring til vinterfest». Dagen etter var artikkelen den nest mest engasjerende i sosiale medier i Norge, ifølge Storyboard.

Rights.no spør også om Ikea «hjelper til med å utradere det som kan forbindes med vår vestlige kristne kultur». De skriver:

Den kulturelle revolusjonen ser ut til å rulle videre over Norge, og det er vanskelig ikke å tolke svenske IKEA til at konsernet vil hjelpe til med å få fortgang i utraderingen av tradisjoner og det som er kjent og kjært.

Katalogen til IKEA nå som julen nærmer seg, er antakelig laget med tanke på å inkludere alle religioner i Norge. Ingen personer skal oppleve seg støtet.

Det alternative nyhetsnettstedet Resett har også publisert en artikkel om samme tema, med tittelen «Ikea avlyser julehandelen - tilbyr 'vintervarer'».

Resett skriver blant annet at «julesesongens varer har fått nye navn hos Ikea» og at julefeiringen har blitt forkastet til fordel for «vinterfest». I artikkelen bemerkes det også at en telysholder som heter «Englespill» er toppet med en rev og ikke en engel.

Både Rights.no og Resett skriver at det finnes noen Ikea-produkter som har jul i navnet. Om dette skriver Resett:

Ikea har ikke boikottet bruken av begrepet «jul», men har valgt å navngi julevarene sine blottet for sammenheng med den kristne høytiden

Resetts artikkel fikk justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til å uttrykke forbauselse på Twitter:

Foto: Skjermdump / Twitter

Men hva har egentlig skjedd med julen hos Ikea?

Også i Danmark

Påstanden om at Ikea har «døpt om» julen ble fremsatt i Danmark tidligere denne uken. 28. oktober la Peter Skaarup, som er gruppeformann for Dansk folkeparti i Folketinget, ut et Facebook-innlegg med et innhold som ligner på det Amundsen la ut:

Foto: Skjermdump / Facebook

Skaarups innlegg har blant annet blitt omtalt av den danske rikskringkasteren Danmarks Radio (DR). Der er Skaarup sitert på følgende:

– Jeg begynner å tenke på om det handler om politisk korrekthet og om det har noe å gjøre med at noen blir krenket over at vi feirer julen. Og det ville jeg ikke likt.

Ikeas talsperson i Danmark, Christian Mouroux, sier til DR at temaet er kommersielt begrunnet, og at Ikea kommer med fire sesongbaserte kolleksjoner i året.

ifølge Mouroux er juleproduktene en del av vinterkolleksjonen.

Julevarer er del av vinterkolleksjon

Faktisk.no tar kontakt med Ikea i Norge for å høre hvordan de forholder seg til julen.

Kommunikasjonsrådgiver Jorunn Aamodt forteller at det er masse snakk om julen hos Ikea.

– Misforståelsen har oppstått fordi juleproduktene er del av en vinterkolleksjon. I den kolleksjonen finnes det også andre varer som ikke er knyttet til julen, for eksempel tekstiler og kjøkkenutstyr. Vi vil at de skal være relevante for kundene også etter jul, sier Aamodt til Faktisk.no.

Via Aamodt opplyser Ikea også om at julerelaterte produktene har hett «vinter» i omtrent fem år.

Jul på Ikea

Ikeas julerelaterte produkter er samlet i en kolleksjon som heter «vinterfest», men i en pressemelding publisert 4. oktober, som har tittelen «God jul alle sammen», skriver Ikea blant annet:

Velkommen til ei lun, rolig og god jul på IKEA. Jula handler mye om å prøve å finne små rolige luker i en ellers ofte småstresset førjulstid.

Videre har Ikea en egen side med tittelen «Jul på Ikea» med overskriften «Inviter julen inn!».

Ved å søke på Ikeas nettsider finner vi en rekke produkter med ordet «jul» i navnet. Her følger noen eksempler.

Et juletre i plast:

Foto: Skjermdump / Ikea.no

Glass med julenisser:

Foto: Skjermdump / Ikea.no

Og en varekategori med navnet julepynt som inneholder 181 produkter:

Foto: Skjermdump / Ikea.no

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?